Tips cepat habiskan hutang pinjaman rumah; Bayar lebih?

Saya dapat increment sebanyak RM1000 sebulan, saya plan nak bayar hutang pinjaman rumah. Sebelumni hutang pinjaman rumah adalah RM2245 sebulan. Jadi mulai bulan depan saya nak bayar RM3245 untuk cepat habiskan hutang rumah. Adakah tindakan saya ini betul, atau bagaimana cara yang terbaik untuk saya.

Ok, jom sama-sama kita bincangkan.

Contoh loan rumah : RM500K

Interest rate : 3.50%

Tempoh bayaran : 30 tahun

Jumlah bayaran bulanan : RM2245.00

Sekarang ada 3 pilihan kepada saya

  1. Saya tambah bayaran hutang rumah dari bayaran RM2245 jadi RM3245 setiap bulan.
  2. Saya bayar hutang rumah macam biasa sebanyak RM2245. Duit increment saya invest untuk habiskan hutang rumah nanti.
  3. Saya bayar hutang rumah sebanyak RM2750 tambah RM500 dari jumlah asal. Lagi RM500 saya invest untuk langsaikan hutang rumah ni juga.

Ok, sekarang kita tengok apa perbezaan untuk 3 situasi ini, mana yang lebih menguntungkan saya.

  • Tambah bayaran hutang rumah dari RM2245 ke RM3245 setiap bulan
  • Bila saya bayar extra RM1000 kepada hutang rumah saya, jadi tempoh bayaran saya berkurang sebanyak 155 bulan. Wow banyak tu 155 bulan bersamaan 13 tahun. WOW jimat sebanyak 13 tahun tu banyakkan. Ikutkan hutang rumah saya perlu bayar selama 360bulan. Dengan bayaran tambahan sebanyak RM1000 sebulan, saya hanya bayar selama 205 bulan sahaja.

  • Bayar hutang rumah macam biasa RM2245
  • Walaupun ada increment, saya bayar hutang loan rumah macam biasa. Duit increment sebanyak RM1000 sebulan saya laburkan di unit trust (pemilihan fund sangat PENTING). Dan duit yang dilaburkan ini akan digunakan untuk buat FULL PAYMENT kepada loan rumah ini nanti. Jom kita tengok pengiraannya;

    Ini adalah pengiraan untuk bayaran hutang pinjaman rumah saya. Dan dibawah ini pula adalah return yang saya dapat hasil dari pelaburan RM1000 sebulan ke unit trust.

    Selepas 15 tahun melabur, saya berjaya kumpul cash RM405,798. Dan hutang rumah yang saya bayar je macam biasa masih berbaki RM314,069. Jadi saya boleh habiskan hutang rumah saya selepas 15tahun.

    Guna investment cash saya RM405,798 – RM314,069 = RM91,729 lagi. Dan saya boleh continue cash investment saya. WOW menarik kan….Secara tak lanngsung saya berjaya habiskan loan rumah saya dalam masa 15 tahun atau 180 bulan.

    Untuk situasi ke3 pula? Cuba sahabat kirakan pula? Saya pilih pilihan ke 2 jelah. Sebab tempoh bayaran loan rumah hanya selama 15 tahun sahaja dan saya ada extra cash lagi.

    Nak discuss lebih lanjut dengan figure loan rumah, klik sini ye https://ManageMyInvestment.wasap.my

    Pelaburan HARTANAH vs Unit Trust

    INDAHNYA PeLABURan HARTANAH

    Bila kita nak pelbagaikan pelaburan kita, wajib untuk kita ambil tahu perbezaan antara 2 pelaburan ini. Kaji baik buruk, untung rugi kedua-dua pelaburan.

    Jika beli rumah untuk disewakan dan akhirnya rumah tadi jadi hak saya. Harga rumah juga meningkat. Berapa % kenaikan harga rumah dalam tempoh berapa lama. Adakah duit sewa rumah dapat membayar semua ansurans pinjaman rumah tadi. WAHHH senangnyer.

    Jom cari rumah yang ada potensi untuk disewa. Beli dan sewakan sekarang. Jom kita buat kira-kira.

    Contoh rumah yang kita beli dengan harga RM500K. Deposit sebanyak 10% = RM50K. Maka Loan rumah kita adalah RM450K. Interest sekarang adalah 4.55%. Maka ansurans pinjaman rumah yang perlu dibayar setiap bulan adalah RM2514.03.

    loan calculator

    Jumlah keseluruhan loan yang kita perlu bayar adalah RM754,211.43 selama 25 tahun. Sepanjang tempoh 25 tahun selepas locked-in period agaknya berapakah nilai harga rumah ini? Adakah memberi keuntungan yang berbaloi kepada kita?

    Kajian menunjukkan kebanyakan rumah di Malaysia yang disewa bakal breakeven dari jumlah loan dalam tempoh 16tahun. Bermaksud dalam pelaburan hartanah, pemilik rumah bakal mendapat duit capital dalam jangka masa 16tahun.

    WOW ini tempoh masa yang singkat ataupun lama bagi kita? Jika kita boleh bersabar maka yes, sila mulakan pelaburan hartanah.

    DERITAnya PeLABURan HARTANAH

    Dalam tempoh masa 25tahun, rumah kita tadi disewakan dan wajib sentiasa ada penyewa supaya kita tidak menggaru kepala untuk mandapatkan wang membayar ansuran bulanan rumah kita. Namun jika kita ada duit untuk bayaran bulanan, maka kita tidak perlu risau.

    Kita perlu sediakan dokumen aggrement rumah atau minta lawyer sediakan supaya penyewa rumah kita tahu komitmen dia sebagai penyewa.

    Rumah kita dihuni oleh penyewa, rumah itu bukan hak milik dia. Maka sekadar duduk untuk berlindung oleh penyewa tidak sama dengan tuan rumah sendiri.

    Rumah kita terdedah kepada masalah paip bocor, atap bocor, tandas tersumpat. sinki tersumbat. saluran najis tersumbat. masalah wayar elektrik. lampu terbakar. Ini antara masalah yang bakal kita hadapi dan perlu diselesaikan dengan kadar segera.

    Penambahbaikan rumah dari masa ke semasa juga perlu dilakukan, rumah perlu dicat baru, wayar elektrik perlu ditukar.

    rumah rosak

     

    Kita sebagai pemilik rumah perlu memastikan bil elektrik, bil air, cukai pintu dibayar dalam tempoh masa yang ditetapkan setiap bulan.

    Situasi yang paling menakutkan bila penyewa kita lari tanpa khabar, merosakkan rumah kita dan merompak rumah kita. Kita terdedah dengan keadaan ini, jika kita tiada masa untuk menjenguk atau bertanya khabar penyewa kita. Isu begini jarang berlaku tetapi inilah mimpi ngeri pemilik rumah.

    INDAHnya PeLABURAN Unit Trust

    Simpan duit dan simpan duit sahaja. Ya jumpalah dengan Unit Trust Consultant dan mulah melabur. Agent Unit Trust akan menceritakan yang indah, pulangan yang best untuk kita sebagai pelabur. Melabur di Unit Trust tiada risiko, ye tiada risiko. Pelaburan jangka masa panjang, seolah kita campak duit dan duduk diam-diam.

    compounding investment

    Jumlah simpanan yang sama nilainya dengan jumlah bayaran ansurans bulanan rumah. RM2500 setiap bulan selama 10tahun sahaja. Maka jumlah yang disimpan selasa 10tahun berjumlah RM302,362.00. Selepas itu pelabur perlu menyimpan duit tadi di unit trust selama 15tahun supaya dividen kita berganda selama 15tahun ini.

    Selepas 15 tahun jumlah wang yang kita bakal perolehi adalah hampir mencecah 1JUTA. Wahh Untungkan dan indahnya pelaburan unit trust.

    compouding unit trust.png

    Berbincanglah dengan Unit Trust Consultant untuk memilih fund terbaik dengan jumlah wang yang bakal dilaburkan beserta tempoh masa yang kita boleh tunggu. Selain dari potensi pulangan yang boleh buat ita senyum lebar.

    Ada syarikat unit trust yang menawarkan Takaful PERCUMA dari fund terpilih dan juga jika kita melabur dengan jumlah minimum yang ditetapkan untuk mendapat keistimewaan ini.

    Dengan pelaburan unit amanah, kita tidak perlu memikirkan semua permasalahan memiliki rumah. Wang kita juga dilaburkan oleh Fund Manager yang bertauliah dari syarikat unit trust yang berdaftar. Ini sepuluh syarikat Unit Trust diMalaysia;

    10 syarikat Unit Trust 2018.png

    Sumber dari Lipper ni, boleh didapati juga dari laman web Lipper.

     

    DERITA peLABURan Unit Trust

    Kebanyakan dari kita percayakan Unit Trust Consultant untuk memantau pelaburan kita di unit trust. Kerana Agent Unit Trust mendapat komisyen, jadi kita akan biarkan Agent Unit Trust melakukan kerja mereka.

    Mimpi ngeri berlaku jika, pelaburan unit trust kita menunjukkan kerugian dan unit trust consultant tidak dapat memberikan jawapan kepada kita. Sebelum melabur, Agent Unit Trust mengatakan tiada rugi. TETAPI sekarang saya tengok pelaburan unit trust saya rugi. Kenapa ini berlaku? Baca sini.

    Paling teruk ialah Agent Unit Trust saya terMINATED, tidak lagi menjadi agent unit trust. Atau masih menjadi Agent Unit Trust, tetapi berpindah ke syarikat Unit Trust yang lain. Dia mula mempromosikan Syarikat Unit Trust yang lain pula. eh sebelum ni dia promosi syarikat A sekarang dia kata syarikat A tak bagus pula. Konfius kan

    Apa perlu saya buat? Bagaimana saya nak tahu status pelaburan unit amanah saya disyarikat sebelum ini? Sebelum ini, saya bergantung sepenuhnya kepada agent unit trust saya sahaja untuk datang menceritakan status pelaburan unit amanah saya.

    APa perlu saya lakukan? Baca disini

    atau terus contact Unit Trust Consultant http://BlogHidayah.wasap.my

     

    Rahsia PELABURAN HARTANAH?

    Kenapa pilih PELABURAN HARTANAH?

    Pelaburan Hartanah adalah salah satu pelaburan ASET TETAP. Pelaburan yang kita nampak fizikalnya. Rumah kan kita nampak, siap ada alamat dan geran yang mengesahkan rumah itu milik kita. Lumrah kita sebagai manusia kita sukakan sesuatu yang terzahir. Nampak jelas didepan mata. Kerana itu ramai yang sukakan hartanah.

     

     

    Pelaburan HARTANAH BerDARAH??

    Pelaburan Hartanah akan jadi satu mimpi ngeri atau pelaburan yang berDARAH akibat cashflow kita yang negatif. Kenapa boleh jadi negatif? Sedangkan ramai yang jadi kaya raya dengan pelaburan hartanah. Ini kerana market sewa lebih rendah dari bayaran pinjaman rumah tersebut.

    hidayahwan pelaburan hartanah

    Bayaran pinjaman perumahan RM5000 setiap bulan tetapi market sewa hanya RM3500 sahaja. Secara tidak langsung. Poket pelabur berDARAH sebanyak RM1500 setiap bulan selama 25-30 tahun. Kenapa begitu? Kerana harga sewa tidak akan menaik dengan jayanya dari RM3500 ke RM5000 dalam masa 5 ke 10 tahun. Jadi bersediakah kita meletakkan diri dalam kategori negatif cashflow ini selama 25-30 tahun?

     

    Tidak Sedar dalam kategori NEGATIF CASHFLOW

    Namun malangnya ada pelabur hartanah yang kurang bijak tidak sedar yang mereka berada dalam kategori negatif cashflow ini. Pelabur kurang bijak tetap merasakan mereka sudah ada aset, tanpa mengetahui perbezaan aset tetap dan aset mudah cair. Mereka juga mungkin tidak tahu perbezaan liabiliti dan aset. Bantulah diri keluar dari belenggu kekeliruan ini. Fahami pelaburan yang menguntungkan tanpa perlu meletakkan diri dalam kategori negatif cashflow dan mungkin membinasakan DSR sendiri di masa akan datang. Fahami ASET TETAP dan ASET MUDAH CAIR.

    pelabur hartanah

    Buat DUIT dengan Pelaburan Hartanah

    Bismillah.

    Apa itu PELABURAN HARTANAH?

    Pelaburan Hartanah adalah apabila kita membeli rumah untuk menjana kewangan. Rumah yang dibeli untuk disewakan dan kita tidak perlu menggunakan duit poket untuk membayar rumah tersebut kepada bank. Penyewa membayar kepada kita, dan kita gunakan duit tadi untuk dibayat kepada bank. Jelas tiada duit poket kita digunakan disini. Pinjaman perumahan selalunya dalam tempoh masa 25 ke 30 tahun. Makanya selepas habis tempoh pinjaman tadi, rumah tersebut menjadi milik kita. Walau selepas tamat tempoh pinjaman, rumah tadi masih tetap boleh disewakan dan pada masa itu, duit sewa adalah duit poket kita. Wahhhh SERONOK kan.

    Bagaimana BERMULA dengan PELABURAN HARTANAH?

    Mudah, beli dan sewakan sahaja. Ya ituah caranya. Namun kita perlu tahu lokasi rumah yang strategik supaya rumah tadi “MUDAH DISEWAKAN”. Untuk mengetahui kawasan hot ini, kita perlu melakukan sedikit ulangkaji;

    1. Lawati kawasan tersebut dan lihat iklan rumah untuk disewakan. Iklan rumah sewa mesti kurang dari 3 sahaja.
    2. Lihat di semua platform internet, iklan rumah sewa mesti kurang dari 3 sahaja. Kenapa 3? Ini untuk memastikan kawasan tadi tidak banyak rumah untuk disewakan dan tidak lah perlu untuk kita bersaing dengan pelabur hartanah lain.
    3. Buat ulangkaji berapa market sewa dikawasan tadi. Ini penting untuk pastikan harga sewa sama atau lebih dari jumlah bayaran balik pinjaman perumahan kita.
    4. Kenapa mesti sama atau lebih? Ini terSANGAT PENTING supaya CASHFLOW kita POSITIF.

    Jom Kita KIRA supaya CASHFLOW POSITIF

    Contoh selepas ujikaji dah dibuat. Kita pun buat keputusan untuk BELI rumah tersebut. Katakan pinjaman harga rumah tadi RM350,000. Berapakah jumlah pinjaman bulanan yang kita perlu bayar?

    Hidayahwan Pinjaman perumahan

    Ok Sekarang berapa sewa rumah dikawasan tadi, jika bayaran sewa RM2300 dan keatas maka jawapannya YA, BELI dan SEWAKAN lah rumah tadi. Apa jadi jika bayaran sewa kurang dari pinjaman perumahan? Baca artikel ini.