Market Turun Naik ni Lagi Bagus?

Ye, market turun naik la best. Baru lah ada perubahan harga dan untung rugi kan. Cuba bayangkan market menaik je? atau statik je segaris panjang? Ha tak ke kelakor tu kan kan.

Dalam kehidupan kita pun, SITUASI PERTAMA Cuba kita tengok ye. Ada ke hidup seseorang yang bahagia ye tak ada masalah, tak ada isu langsung. Semua hal kehidupan dia mudah terurus dan langsung tiada masalah. It’s a perfect life, ada??? Tak ada kan.

SITUASI KEDUA, ada tak dalam kehidupan seseorang yang kita kenal, memanjang susah. Banyak giler masalah dia. Langsung tak bahagia. Langsung tak pernah ketawa. Murung dan kehidupan dia seolah-seolah seribu satu masalah. Pendek kata, manusia paling malang la dalam dunia ni, ada??? Pun tak ada kan.

Habis tu? kehidupan yang macam mana kita tengok dalam kehidupan kita? Situasi pertama bercampur dengan situasi kedua kan. Kehidupan yang balance ada masa yang ada masalah, ada masa yang happy go lucky kan. Itulah baru namanya kehidupan kan.

Samalah juga dengan benda lain dalam alam ni, ada turun naiknya. Dan begitulah juga market. Kita tidak boleh kawal market ni nak naik ke nak turun, samalah kita tak boleh kawal esok hari hujan ataupun panas. Inilah yang dirahsiakan kepada kita, supaya kita berihtiar untuk mendapat untung kepada kita. Sebab ada orang mengharapkan esok panas, dan dalam masa yang sama ada yang mengharapkan esoknya hujan. Kenapa harapan mereka berbeza??? Kerana keuntungan buat keduanya dalam situasi yang tidak sama. Itulah kehidupan.

Sebab itu dalam kehidupan kita ada strategi untuk bahagia kan. Ada caranya untuk kita bahagia cara kita dan ia tidak sama dengan cara orang lain. Jadi relate dengan pelaburan unit trust dan market turun naik. Untuk kita untung dalam pelaburan unit trust, kita mesti ada strategi gedabommm. Apa strateginya?

Mudah, turunkan average cost per unit sebanyak yang mungkin dan secepat yang mungkin. Soalan ke-2, adalah bagaimana caranya. Caranya pun mudah sahaja. Tambah pelaburan disaat -ve paling banyak selepas pelaburan sebelumnya. Dan ada strateginya nak tambah berapa ye. Nak tahu kene klik sini https://BlogHidayah.wasap.my dan sit down.

Kenapa saya tak inform disini??? Benda duit pelaburan setiap orang tak sama ye. Jadi macam mana saya nak inform details disini? Saya perlu tengok pelaburan awak secara details dan barulah boleh saya explain strategi buatnya. Strategi pelaburan secara general sama, tetapi untuk khusus setiap orang tak akan sama. Jadi sila jangan ikut2x dan agak2x cakap orang yang tidak memberi penerangan secara details ye. Strategi untuk Ali yang melabur RM55K untuk jangka masa 10 tahun tidak sama dengan strategi untuk Anny yang melabur RM40K dan RM500 secara bulanan untuk jangka masa 8 tahun ye.

Semoga bermanfaat

HidayahWan