Cara selesaikan hutang dengan cara BIJAK tanpa bebankan pewaris.

Kebanyakan setiap dari kita mesti ada hutang kan? Harini Sis Ida nak share cara selesaikan hutang-hutang yang kita ada dengan cara bijak. Ilmu mahal yang Sis Ida dapat dari sifu-sifu ni, tak berapa nak mahal kalau tak dikembangkan kepada orang lain kan.

Ok Jom kita senaraikan jenis-jenis hutang dulu, Ini adalah jenis hutang yang ada diMalaysia.

  1. Mortgage – Housing Loan
  2. Hire Purchase – Car Loan
  3. ASBF -Hutang Melabur
  4. Personal Loan & Credit Card
  5. Hutang Pendidikan
  6. Hutang di Koperasi
  7. Hutang Perniagaan

Dari senarai hutang ni, ada yang dilindungi insurans/takaful dan ada juga yang tiada perlindungan. Jom kita senaraikan supaya mudah untuk kita rujuk kemudian hari.

Hutang yang ada insurans/takaful (ada yang secara option)

  1. Mortgage – Housing Loan
  2. Hire Purchase – Car Loan
  3. ASBF -Hutang Melabur
  4. Hutang Pendidikan
  5. Hutang Perniagaan

Dan Ini pula hutang yang tiada insurans/takaful

  1. Personal Loan & Credit Card
  2. Hutang di Koperasi

Dari senarai ini, perlu untuk kita list kan hutang yang kita ada pula. Untuk tujuan belajar, Sis Ida buatkan situasi kita ada kesemua hutang ni. Dan ini adalah contoh jumlah hutang yang ada untuk setiap nya.

Mortgage – Housing Loan RM300,000 ada MRTT (masa ni belum pandai, ikut je orang bank cakap)
Hire Purchase – Car Loan RM100,000 (dah pandai sket, jadi ambik insurans untuk bayarkan baki kereta bila kita meninggal kelak dan kereta masih ada loan)
ASBF -Hutang Melabur RM50,000 (takaful akan bayarkan baki jika meninggal dalam tempoh bayaran lagi)
Personal Loan & Credit Card RM10,000 tiada insurans
Hutang Pendidikan RM10,000 (takaful akan bayarkan baki jika meninggal dengan hutang masih ada baki)
Hutang di Koperasi RM10,000 tiada insurans
Hutang Perniagaan RM20,000 juga tiada insurans

Jumlah hutang ialah RM485,000.

Yang tiada insurans/takaful hanya personal loan RM10,000 +

hutang di Koperasi RM10,000 +

hutang perniagaan RM20,000.

Jumlah RM 40,000

Solusi untuk si Dia

Apa solusi yang ada? Si Dia perlu elakkan sebarang bayaran lagi dengan keadaan sekarang yang dah tak berapa nak ada wang lebihan ni. Ye lah bayaran hutang bakal naik kerana kenaikan BLR kan.

Si Dia ada caruman ke akaun persaraan setiap bulan dan sekarang dia bersetuju untuk pindahkan sebahagian wang tersebut mengikut syarat yang ditetapkan. Dengan hanya memindahkan sebahagian dari wang yang sedia ada. Si dia sudah mempunyai extra FREE TAKAFUL. Yes Portion inilah untuk bayaran hutang yang tiada insurans/takaful tadi.

Jumlahnya boleh menjadi sehingga RM1Juta bergantung kepada berapa banyak jumlah yang boleh dipindahkan.

Sekarang dah tahu kan rahsia si dia selesaikan hutang dengan cara BIJAK? Si Dia dah tak risau tinggalkan hutang kepada waris kemudian hari. Mudah dan Percuma. Nak tahu lanjut?

Semoga bermanfaat

HidayahWan

Punca pelaburan unit trust RUGI- Avoid ni untuk elak rugi di Unit Trust

Sejak 2 menjak ni, ramai yang contact Sis Ida ngadu kenapa pelaburan unit trust dia rugi. Tetapi Sis Ida tunjuk pelaburan investors Sis Ida untung je. Bukan takat untung, malah untung BESAR.

Yang call, wasap ngadu ni invest dah lama. Bila sebut lama, maknanya dah lebih dari 5 tahun.Mereka mula nak give up sebab tak untung mana pun. Kalau untung pun tak berbaloi dengan bertahun invest. 5 tahun invest untung tak sampai 6%, bukan invest namanya tu kan.Soalan demi soalan ditanya, macam mana investor Sis Ida untung helok je. Apa pun, Sis Ida mintak tengok statement secara online dulu. Bila dah tengok, termenung sekejap.

Kes 1 – Hanya ada 1 fund sahaja forever

Semua fund terbaik, jadi pilih je salah satu yang saya suka🤪. Silap dari awal ni.

Salah satu investment report yang ditunjuk pada Sis Ida adalah seperti dibawah ni. Si dia membuat pelaburan secara auto debit di fund yang sama selama 10 tahun. Kenapa caranya begini? Kerana si dia tidak tahu strategi pelaburan di unit trust. Itulah jawapannya. Macam mana strateginya? Ini rahsia besar dalam pelaburan unit trust yang Sis Ida explain kat semua investors Sis Ida😊. Nak tahu? kenalah jadi investors Sis Ida.

Soalan yang Sis Ida tanya;

  1. Awak melabur ni, guna strategi apa? Si dia akan ambik masa yang lama untuk jawab. Sebab soalannya tak pernah ditanya. Dan ada jugak yang jawab, strategi syarikat pelaburan. Sis Ida jawab balik, silapnya dari awal, melabur tanpa strategi umpama pelaburan yang tiada hala tuju. Untung sikit tu syukurlah. Kalau rugi banyak? Haru
  2. Soalan ke2, Sis Ida tanya apa objektif pelaburan awak ni? Nak untung berapa %? Dalam jangka masa berapa lama? Selalunya si dia tiada jawapan untuk soalan ni juga. Jawapan mudah “entah”, saya ikut je cakap si A. Haru bila si A pun tak faham apa yang pelabur dia ni nak. Umpama awak nak minum “coffee latte” tanpa gula dan order saya nak kopi, assume orang lain faham yang kopi awak maksudkan tu adalah “coffee latte” dan awak dapat americano. Basicnya kopi itu betul, namun campurannya, rasa dan rupanya langsung tidak sama

Kes ke2 – Nak ada semua fund tamak haloba sungguh

Tamak dalam pelaburan, nak semua fund yang ada dalam pilihan ada dalam portfolio dia. Makanya dia letak lah sikit sikit dalam fund pilihan dia. Sekali invest ambik 3 funds. Next invest ambik lagi 3 funds lain. Pastu? semua rugi, bukan sikit tapi banyak. Bila ditanya kenapa ambik bannyak fund mcm ni. Jawapannya nak diversify😢😢. Plan si dia nak ambik 30 fund ke? Simple jawapannya Entah.

Jelas lah kat sini, pelaburan si dia ni juga tiada strategi. Akibatnya rugi dan kecoh 1 malaya dicanangnya, pelaburan unit trust ni tak untung. Haish la awak ni. Orang lain helok untungnya. Simple dia jawab, nasib je tu🙃🙃. Jangan macam tu kawan, meh kawan dengan Sis Ida ye

Pelaburan unit trust yang macam mana boleh untung?

Jawapan untuk soalan ini, senang je. Pelaburan yang ada strategi dan pelabur follow strategi pelaburan dari Sis Ida dari awal sampai capai objektif pelaburan. Apa objektif pelaburan tu? “The ultimate” objektif pelaburan adalah pelabur bersara dari bekerja dan enjoy sejumlah “gaji” seperti bekerja dahulu. Lebih bagus jika “gaji” yang diterima kalis inflasi. Maknanya, pelabur ini tidak terkesan dengan kadar kenaikan inflasi dari masa ke semasa.

Ini salah satu contoh report pelaburan investor Sis Ida, yang dijaga mengikut strategi disokong oleh pelabur Sis Ida itu semestinya.

Nak tahu strategi pelaburan Sis Ida klik sini.

Nak melabur seperti pelabur Sis Ida? Cara mudah yang faham strategi pelaburan dari awal? Klik sini untuk appmt secara dalam talian atau berjumpa ye.

Semoga bermanfaat

HidayahWan

Bonus oh Bonus

Bonus suatu isu yang besar bagi sesetengah dari kita. Setiap tahun akan mendapat bonus dan kita sebagai pekerja gembira dengan pembayaran bonus.

Namun ada tahun-tahun yang bonusnya sedikit dari tahun sebelum nya. Mungkin ada tahun yang bonus tidak dibayar. Kenapa ini berlaku?

Adakah kerana syarikat kedekut untuk membayar bonus?

Adakah syarikat tidak mengutamakan pekerja?

Adakah syarikat lebih mengutamakan pihak atasan?

Atau mungkin syarikat ada alasa tersendiri untuk memberi bonus dari sudut lain bukannya wang ringgit kepada pekerja?

Sebenarnya kita sebagai pekerja boleh “lihat” prestasi syarikat tempat kita bekerja dan mengetahui untung rugi syarikat tersebut dengan cara yang sangat mudah.

Jika syarikat tempat kita bekerja adalah “listed company” ianya lebih mudah. Kita boleh “lihat” untung rugi syarikat dari trading platform. Trading platform ini boleh diakses jika kita ada CDS akaun untuk “trade saham”

Ohh apa CDS akaun? apa Trading platform? saya tidak tahu

Tak mengapa tanya saya disini : http://BlogHidayah.wasap.my