Pengeluaran Akaun1 KWXP

RUGI BESAR pencarum KWXP tak tahu

Pengeluaran akaun2 ramai yang dah tahu, boleh keluarkan untuk bayaran rumah, bayar ptptn.
TETAPI
Pengeluaran akaun1 sebelum umur 55 ramai yang tak tahu
Kita boleh GANDAKAN akaun1 untuk berpencen BERGAYA tau.

GANDAKAN tanpa usik bajet bulanan.
Proses SENANG dan MUDAH

Nak tahu lanjut contact sekarang

https://naktahuakaun1.wasap.my/

 

Konsep Unit Trust

Haish rugilah melabur di unit trust…

Saya dah melabur di unit trust, rugi tak untung pun..

Market teruk, unit trust ni saham kan… so terukla jugak….

Unit Trust kan saham, so samalah….

Biasa dengar ayat macam ni kan.. atau awak sendiri terfikir benda yang sama kan…. betul? Kenapa mereka memberi kenyataan begini? Kerana mereka TIDAK FAHAM KONSEP GANDAKAN DUIT DI UNIT TRUST. Inilah jawapan kepada semua persoalan diatas.

Kat sini Ida cuba terangkan konsep unit trust, bagaimana untuk kita GANDAKAN DUIT di UNIT TRUST dan UNIT TRUST BUKAN SAHAM. Macam mana duit kita di unit trust boleh berganda walaupun saham tengah teruk.

Haish rugilah melabur di unit trust…

Apa maksud “rugi” pada mereka? Pertama, kita kene faham pelaburan unit trust adalah pelaburan jangka masa sederhana ke panjang iaitu 5 tahun dan keatas. Jangan sesekali samakan pelaburan unit trust dengan pelaburan lain kerana KONSEPNYA BERBEZA.

Kenapa Ida kata berbeza? Unit Trust adalah satu tabung pelaburan yang mengumpulkan duit orang ramai. Syarikat Unit Trust menyediakan 1 tabung orang ramai atau olebih dikenali sebagai fund. Setiap tabung atau fund ini mempunyai objektif pelaburan tersendiri. Fund ini juga telah ditulis di dalam buku “master prospectus” dimana duit orang ramai ini nanti bakal dilaburkan. Di negara mana? berapa %? disaham mana untuk setiap negara?

Saya TAKUT

Saya takut harga turun naik. Katakan saya beli pada harga RM 0.25, adakah saya akan rugi sekiranya selepas 5 tahun apabila saya ingin menjual unit amanah saya pada ketika itu harga seunit hanya RM 0.20?

Jawapan :

1) Unit trust bermaksud pengumpulan unit. Setiap pelabur diberi pemilikan dalam bentuk unit. Unit akan bertambah setiap kali pemberian dividend tahunan. Setiap tahun pemberian unit adalah berdasarkan unit yang terkini.

2) Setelah tahun ke lima unit di dalam pegangan pelabur semakin bertambah dan didarabkan dengan harga semasa RM 0.20, pelabur TIDAK RUGI.

3) Ini dibuktikan melalui prestasi sebenar, Public Ittikal pada tahun 1997 harga pengenalan seunit adalah RM 0.95, pelaburan bernilai RM100,000 telah menjadi RM 464,964.07 pada 2005 walaupun pada ketika harga jualan Public ittikal hanyalah RM 0.7817.

Secara logiknya duit pelabur hanya tinggal RM78,170 tetapi mengapa pelabur untung? Ini disebabkan unit di dalam pegangan telah meningkat melalui pemberian dividend tahunan.

 

Screenshot 2019-06-28 at 1.22.44 PM.png

Moga Bermanfaat, saya nak mula melabur sekarang http://bloghidayah.wasap.my/

Untung ke melabur di PRS?

Kenapa saya perlu melabur di PRS (Private Retirement Scheme) ?

PRS adalah salah satu alternatif kepada simpanan hari tua yang sedia ada. PRS diperkenalkan untuk memberi pintu ke2 kepada rakyat Malaysia khasnya untuk menyimpan dan melaburkan wang hari tua mereka disini.

Diperkenalkan +- 4tahun lepas dan mula mendapat sambutan dengan kempen “tax relief” kepada kita. Tambahan kebanyakan dana PRS memberi pulangan yang baik.

Screenshot 2019-04-05 at 11.29.30 AM

Selain dapat memantau performance pelaburan skim hari tua kita, kita juga dapat melihat report kewangan duit kita dilaburkan disyarikat mana dan berapa keuntungan dari setiap syarikat tersebut.

Wahhh… jadi lepas ni boleh la sembang pasal pelaburan sendiri kan. Tetapi bukanlah kita yag uruskan duit pelaburan kita. Duit pelaburan kita diuruskan oleh mereka yang professional.

Kelebihan lain yang kita dapat selepas menjadi pelabur di PRS adalah, kita mendapat perlindungan TAKAFUL secara PERCUMA untuk duit pelaburan kita. Pelaburan kita juga di jaga oleh “creditor” jadi tak perlulah kita risau duit pelaburan kita hilang.

Apa lagi yang kita mahu? Pakej pelaburan di PRS adalah pakej pelaburan yang lengkap. Berapa % duit kita patut agihkan untuk hari tua kita? Jom baca sini

Perancang Kewangan Islam Peribadi

Apa Perancang Kewangan Islam Peribadi? Siapakah Mereka? Apakah fungsi mereka? Bagaimana mereka bekerja? dan kenapa masyarakat hari ini perlukan mereka? Relevan kah mereka?

Berbagai soalan bermain diminda bila ada yang menyebut Perancang Kewangan Islam Peribadi. Perancang Kewangan Islam Peribadi adalah golongan professional yang mentadbir urus kewangan perseorangan mengikut laluan islam. Kerjaya mereka dekat dengan setiap individu yang lain. Mereka adalah yang berpengetahuan dalam mentadbir urus kewangan mengikut cara Islam dan mempaktiskan benda yang sama.

Perancang Kewangan Islam ini merangkumi semua aspek iaitu dari kewangan, simpanan, pelaburan, takaful, pembayaran tax dan zakat sehinggalah ke pengurusan wasiat untuk setiap seorang muslim di Malaysia. Bidang ini agak asing bagi sesetengah pihak namun ramai diantara kita yang tercari cari golongan professional ini untuk mengurus tadbir kewangan mereka.

Walaupun kerjaya dan bidang ini masih baru, namun inilah salah satu kerjaya yang hebat dalam masa 5 tahun akan datang. Ini kerana mereka yang terlibat dalam bidang ini sekarang adalah golongan yang bakal menjadi golongan utama kelak yang sudah pakar dalam bidang ini.

Kalau bukan kita dari golongan muslim, siapa lagi yang sepatutnya memartabatkan industri pengurusan kewangan islam ini? Kerjaya itu ibadah dan perancang kewangan islam ini adalah dae kecil dalam bidang ini. Masyarakat muslim mahupun non-muslim mahukan pekhidmatan ini, namun hanya segolongan kecil sahaja yang menawarkan perkhidmatan ini sekarang. Peluang terbuka luas bagi mereka yang mahu terlibat secara serius dalam penyebaran ilmu bidang ini.

Bagaimana mahu bermula? Sila whatsapp terus kepada admin http://wasap.my/60123386770/perancangkewangan untuk pendaftaran sebagai Perancang Kewangan Islam Peribadi. Ida secara serius memantau setiap perancang kewangan islam yang baru hingga berjaya

Unit Trust tidak islamic !!

Unit trust ni macam mana nak jadi islamic kalau dah mak ayah dia tak islamic. Hmmm terdiam sekejap Ida bila ada yang berpandangan sebegini. Terdetik dihati kenapa dia berangapan begini ye?

Selepas 2hari berfikir Ida dapat jawapan untuk membantu sidia. Ida cakap dengan dia, ada mak ayahnya non-muslim. Tetapi anaknya memilih agama Islam. Anaknya bertukar agama dan mengamalkan agama islam secara sempurna. Melakukan rukun Islam dan rukun Iman malah menjadi seorang muslim yang sangat baik. Bak kata orang kita alim. Si anak tadi mendapat didikan agama dari pihak berwajib dan senantiasa dipantau oleh pihak berwajib tadi. Setiap bulan perlu ke pusat ajaran agama untuk memastikan yang si anak ini berada dilandasan agama islam yang betul senantiasa.

Dalam masa yang sama si anak juga tetap menjalinkan hubungan yang baik dengan kedua ibu bapanya. Kenapa? Kerana ini juga tuntutan agama Islam. Namun si anak sedih dengan pandangan sesetengah masyarakat yang mengatakan dia tidak sepenuhnya islam kerana kedua ibubapanya non- muslim. Mereka khuatir bila si anak ini balik kerumah ibubapanya, makan pakai dirumah ibubapanya yang tidak mengikut shariat islam. Bagaimana si dia solat dirumah yang dianggap kotor oleh sesetengah pihak ini tadi.

Ida nak kaitkan cerita anak muslim sedangkan ibubapanya non-muslim ini dengan kisah kewangan shariah dan konversional dibawah satu bumbung yang asalnya konversional. Bank Islam di malaysia hanya ada satu, yang lain asalnya bukan Islam. Namun lahir anak dibawahnya yang dishariahkan. Perbankan atau pelaburan shariah ini wujud diatas permintaan. Ianya diselia dan senantiasa dipantau oleh pihak berwajib. Pihak berwajib yang sama memantau bank islam ini.

Setiap 6bulan keseluruhan report dipantau, bagi memastikan keseluhan sistem kewangan shariah ini berada dilandasan yang tepat. Mereka yang mematau bukan calang calang orang, dan kerjanya bukan mudah. Bila sesetengah pihak memperkecilkan kewangan atau pelaburan shariah ini, apa agaknya perasaan mereka? Namun mereka sudah biasa. Kerana kisahnya sama dengan si anak yang menukar agama tadi. Dari awal dia bertukar dia sudah lali dengan percakapan sesetengah pihak ini.

Apakah hukum kita memperkecilkan mereka dan juga menolak mereka mentah mentah? Jangan kufur nikmat, jangan sesekali memperlekehakan kerja mereka yang hebat dalam dunia kewangan dan pelaburan islam. Akhir kata jangan sesekali menganggap diri kita sudah cukup ilmu kewangan dan pelaburan islam sedangkan kelas kewangan islam pun kita belum khatam.

wallahualam