Kecoh duit pelanggan hilang di bank.

Kecoh duit pelanggan hilang di beberapa buah bank besar seminggu dua ni. Ada yang menyalahkan pelanggan, tidak kurang yang menyalahkan pihak bank. Sebenarnya bila semua transaksi boleh dilakukan dihujung jari, maka risiko paling besar juga hanya dihujung jari. Isu ni sudah lama, sentiasa berlaku namun ia tidak kecoh, kerana tidak dikecohkan.

Namun, sampai bila mangsa bersilih ganti jika hal ini tidak dikecohkan. Ada baiknya ia dikecohkan supaya lebih ramai rakyat Malaysia alert tentang perkara sebegini. Siapa yang salah usah dikecohkan lagi. Penyelesaian supaya kita tidak menjadi mangsa adalah perkara yang perlu dikecohkan sekarang, Setuju?

Jika Setuju, baca tips dari mereka yang pernah bekerja bank dan juga otai IT banking dibawah. Langkah permulaan yang bijak adalah seperti berikut:

  1. Merendahkan transaksi pindahan wang ke bank lain, serendah minimum yang boleh.
  2. Jika tiada keperluan untuk pindahan, sila set kan kepada zero limit.
  3. Memberhentikan transaksi ke pihak ketiga jika urusan itu sudah tidak diperlukan.
  4. Hanya set kan transaksi ini, hanya pada bila perlu sahaja. Tukar semula kepada zero transaksi sejurus selepas urusan transaksi selesai.
  5. Tukar kata laluan perbankan. Bagi reda kecoh duit pelanggan hilang.
  6. Jangan sesekali setkan kata laluan yang sama untuk kesemua perbankan yang ada. Ini memudahkan kerja hacker.
  7. Jangan sesekali “park” duit yang banyak di saving/current akaun bank. Duit sentiasa susut nilai, tambahan langsung tiada dividen.
  8. Jangan kumpul wang di akaun bank. Bagi reda kecoh duit pelanggan hilang

Seterusnya adalah langkah mereka yang bijak.

  1. Jangan menyimpan wang di tabung haji atau unit amanah dan menyediakan transaksi pindahan ke bank secara online.
  2. Penyimpanan di tabung haji atau unit amanah adalah untuk simpanan dan pelaburan.
  3. Simpan wang lebihan untuk rooling business dan emergency di e-cash public mutual.

Ramai yang tahu akaun unit trust no1 di Malaysia adalah untuk pelaburan. Tetapi sebenarnya akaun unit trust no1 di Malaysia ada fungsi lebih dari itu. Ada akaun e-cash di unit trust no1 di Malaysia yang berfungsi seperti akaun simpanan bank, iaitu e-Islamic Cash Deposit Fund simpanan wang disini berpotensi mendapat dividend setiap bulan sebanyak 0.25-0.30% pada setiap akhir bulan.

Akaun e-cash di syarikat unit trust no1 di Malaysia

Transaksi dari akaun e-cash ke akaun bank kita dan sebaliknya adalah sama, ia mengambil masa T+1. Kerana ianya bukan instant transaksi maka ia agar sukar untuk digodam. Pembatalan boleh dilakukan setelah mendapat notifikasi jika ia bukan transaksi dari pemilik akaun. Ingat, setiap isu ada jalan penyelesaiannya.

Nak tahu lebih lanjut, cara buka akaun e-cash ni, klik sini https://nakmulamelabur.wasap.my. Penerangan sehinggalah ke step buka akaun hanya mabil masa 20 minit sahaja. Kita boleh berbincang secara online di zoom atau bersemuka.

Love, HidayahWan

Cara selesaikan hutang dengan cara BIJAK tanpa bebankan pewaris.

Kebanyakan setiap dari kita mesti ada hutang kan? Harini Sis Ida nak share cara selesaikan hutang-hutang yang kita ada dengan cara bijak. Ilmu mahal yang Sis Ida dapat dari sifu-sifu ni, tak berapa nak mahal kalau tak dikembangkan kepada orang lain kan.

Ok Jom kita senaraikan jenis-jenis hutang dulu, Ini adalah jenis hutang yang ada diMalaysia.

  1. Mortgage – Housing Loan
  2. Hire Purchase – Car Loan
  3. ASBF -Hutang Melabur
  4. Personal Loan & Credit Card
  5. Hutang Pendidikan
  6. Hutang di Koperasi
  7. Hutang Perniagaan

Dari senarai hutang ni, ada yang dilindungi insurans/takaful dan ada juga yang tiada perlindungan. Jom kita senaraikan supaya mudah untuk kita rujuk kemudian hari.

Hutang yang ada insurans/takaful (ada yang secara option)

  1. Mortgage – Housing Loan
  2. Hire Purchase – Car Loan
  3. ASBF -Hutang Melabur
  4. Hutang Pendidikan
  5. Hutang Perniagaan

Dan Ini pula hutang yang tiada insurans/takaful

  1. Personal Loan & Credit Card
  2. Hutang di Koperasi

Dari senarai ini, perlu untuk kita list kan hutang yang kita ada pula. Untuk tujuan belajar, Sis Ida buatkan situasi kita ada kesemua hutang ni. Dan ini adalah contoh jumlah hutang yang ada untuk setiap nya.

Mortgage – Housing Loan RM300,000 ada MRTT (masa ni belum pandai, ikut je orang bank cakap)
Hire Purchase – Car Loan RM100,000 (dah pandai sket, jadi ambik insurans untuk bayarkan baki kereta bila kita meninggal kelak dan kereta masih ada loan)
ASBF -Hutang Melabur RM50,000 (takaful akan bayarkan baki jika meninggal dalam tempoh bayaran lagi)
Personal Loan & Credit Card RM10,000 tiada insurans
Hutang Pendidikan RM10,000 (takaful akan bayarkan baki jika meninggal dengan hutang masih ada baki)
Hutang di Koperasi RM10,000 tiada insurans
Hutang Perniagaan RM20,000 juga tiada insurans

Jumlah hutang ialah RM485,000.

Yang tiada insurans/takaful hanya personal loan RM10,000 +

hutang di Koperasi RM10,000 +

hutang perniagaan RM20,000.

Jumlah RM 40,000

Solusi untuk si Dia

Apa solusi yang ada? Si Dia perlu elakkan sebarang bayaran lagi dengan keadaan sekarang yang dah tak berapa nak ada wang lebihan ni. Ye lah bayaran hutang bakal naik kerana kenaikan BLR kan.

Si Dia ada caruman ke akaun persaraan setiap bulan dan sekarang dia bersetuju untuk pindahkan sebahagian wang tersebut mengikut syarat yang ditetapkan. Dengan hanya memindahkan sebahagian dari wang yang sedia ada. Si dia sudah mempunyai extra FREE TAKAFUL. Yes Portion inilah untuk bayaran hutang yang tiada insurans/takaful tadi.

Jumlahnya boleh menjadi sehingga RM1Juta bergantung kepada berapa banyak jumlah yang boleh dipindahkan.

Sekarang dah tahu kan rahsia si dia selesaikan hutang dengan cara BIJAK? Si Dia dah tak risau tinggalkan hutang kepada waris kemudian hari. Mudah dan Percuma. Nak tahu lanjut?

Semoga bermanfaat

HidayahWan

Melabur melalui Consultant atau Melabur Sendiri?

Bila cerita bab melabur, ramai yang memberi feedback negatif berbanding yang positif. Kenapa begini? Sebenarnya, bila Sis Ida perhatikan dari yang datang mengadu kepada Sis Ida melalui wasap atau call (link ada kat sebelah ni). Silapnya datang dari diri sendiri yang melabur tanpa tahu apa-apa. Melabur tanpa ada ilmu pelaburan langsung. Lebih parah melabur dengan ada ilmu yang salah, tetapi dengan yakin berpegang itulah yang benar hasil dari cerita sipulan yang dia sendiri tak kenal pun. Aduhhhh.

Meh Sis Ida share pengalaman yang setahun jagung baru cecah 10 tahun dalam industri pelaburan ni. Sebelum melabur mesti ada ilmu pelaburan.

  1. Dengar dan baca apa yang ditulis di social media dan terus percaya bulat-bulat. Sebetulnya, baca dan fikir dengan akal yang bijak. Kenapa begini dan kenapa begitu. Selalu amalkan ambil pendapat dari 3 orang yang berbeza; 1 orang yang benci tentang pelaburan, 2: Orang yang suka dengan pelaburan dan ke3; orang yang tidak memihak kepada mana2x dan memberi ulasan yang jujur.
  2. Kemudian buatlah keputusan sendiri, kerana yang menanggung untung atau rugi adalah diri sendiri.
  3. Selalu dengar penjelasan sampai habis bukan sekerat atau dengan hanya 1 artikel atau video sahaja. Kebanyakan mereka mengeluarkan artikel atau video itu untuk kepentingan mereka sahaja.

Boleh relate dengan kisah ini;

Semalam, teringin nak makan siakap 3 rasa. Dah terbayang kesedapan dan ranggup ikan yang digoreng sebelum dicurahkan sos 3 rasa. Sambil drive balik duk fikir nak beli atau nak masak sendiri? Kalau beli nak beli dikedai mana? Kedai A ni dekat, tak pernah rasa siakap 3 rasa disana. Sebelumni pernah beli mee goreng basah. Mee goreng basah dia memang sesedap rasa.

Kalau beli di kedai B, jauh pulak nak kene pusing ke jalan besar sana pulak. Tetapi pernah rasa siakap 3 rasa dia mmg umppp. Cuma kedai ni bahan perencahnya agak banyak. Sis ni sejenis alergik dengan bahan perencah ni. Sedap dimakan, lepas tu duk garu hidung sebab gatal. Haishhh macam mana ni.

Kalau beli ikan dan bahan, masak sendiri ikut rasa sesedap sendiri tanpa letak bahan perencah kan bagus jugak. Boleh makan sedap, lepas tu pun tak gatal hidung. Cuma sempat ke nak masak ni?

Dalam duk fikir, ambik keputusan pilihan ke3. Berhenti di kedai beli ikan, tomato, daun sup. Minta tuan kedai buangkan sisik dan insang sahaja. Kenapa? Sebab selalu orang kedai akan potong dan buang isi bawah perut tu sekali sepeti dalam gambar ni. Gambaran mesti jelas di fikiran kita ye kawan.

Sampai rumah, terus cergas mandi dan solat asar dulu. Selesaikan yang wajib. Kemudian barulah kedapur, keluarkan ikan potong bahagian bawah sepeti dalam gambar dan buang perut ikan. Basuh dengan air asam kemudian barulah disalut dengan garam, kunyit, tepung gandum dan tepung jagung. Ketepikan dan masak sos 3 rasa tanpa bahan perencah. Siap, bila nak makan barulah digoreng ikannya. So barulah ranggup sepeti yang dibayangkan dari petang tadi.

Maka Sis makan lah ikan ni dengan gembiranya, sesedap rasa selera sendiri dan tidak gatal hidung. Maka apa kesimpulan yang diperolehi dari kisah simple ini?

  1. Bila kita dah ada expectation dalam pelaburan, fikirkan apa option yang kita ada dan listkan.
  2. Buat timbal balik, pro dan contr untuk setiap pilihan yang kita ada.
  3. Doa dan buat keputusan dan teruskan dengan keputusan yang kita dah pilih.
  4. Jangan berlengah atau batalkan niat asal untuk melabur kerana takut memilih pilihan yang ada.
  5. Namun, kalau tak berani dengan ombak jangan sesekali naik bot ye tak?
  6. Dan perlu juga diingat, jangan iri hati dan menyesal bila nanti orang lain senang lenang menerima hasil pelaburan mereka.
Statistik ini tidak menipu, jika diperhatikan ianya memang benar kan.

Kesimpulannya, jika mahukan seperti yang dibayangkan, lebih bagus jika kita jadi consultant dan jagalah pelaburan sendiri. Tiada agent atau consultant yang akan kita marah atau hentam dikemudian hari.

Belajar ilu pelaburan untu manage pelaburan sendiri ni sangat mudah. Hanya perlu tahu strategi pelaburan yang betul dan yang dah terbukti berjaya.

Tiada millionaire dari trading saham, bitcoin. Namun ramai millionaire dari pelaburan jangka masa panjang. Apa lagi yang menjaga pelaburan sendiri.

Tiada millionaire dari penulis artikel di social media, namun ramai millionaire yang mengambil tindakan yang tepat dari penulisan di social media.

Semoga bermanfaat

Sis Ida.

Market makin jatuh je ni mcm mana ni?

Soalan macam ni kerap ditanya oleh pelabur. Bukan dalam tempoh 1-2 tahun ni sahaja. Tetapi soalan ini dari seawal Sis Ida terlibat dalam industri Unit Trust lagi.

Kenapa? Sebab banyak masa market asyik jatuh je, compare dengan masa naik. Setuju? Setuju kan. Dah kalau macam tu, tak sesuai la nak melabur. Nak tunggu waktu masa market naik baru nak melabur ke?

Tetapi macam mana pulak dengan orang yang melabur sebelum ni, untungnya helok berganda walhal market dia dengan market kita sama je, menurun lebih banyak dari menaik kan.

Harini, Sis Ida nampak banyak dah kapal diruang udara selepas 2 tahun kosong. Dari rumah Sis Ida boleh nampak kapal yang baru naik dan juga kapal yang bakal mendarat. Jadi dapatlah idea ni. Cuma tulisan ni lebih sedap dalam bahasa london. Baca ye

Cerita Airbus dan Jet

“An Airbus 380 is on its way across the Atlantic. It flies consistently at 500 mph at 30,000 feet, when suddenly a Eurofighter with a Tempo Mach 2 appears.

The pilot of the fighter jet slows down, flies alongside the Airbus and greets the pilot of the passenger plane by radio: “Airbus, boring flight isn’t it? Now have a look here!”

He rolls his jet on its back, accelerates, breaks through the sound barrier, rises rapidly to a dizzying height, and then swoops down almost to sea level in a breathtaking dive. He loops back next to the Airbus and asks, “Well, how was that?”

The Airbus pilot answers: “Very impressive, but watch this!”

The jet pilot watches the Airbus, but nothing happens. It continues to fly straight, at the same speed. After 15 minutes, the Airbus pilot radios, “Well, how was that?

Confused, the jet pilot asks, “What did you do?”

The AirBus pilot laughs and says, “I got up, stretched my legs, walked to the back of the aircraft to use the washroom, then got a cup of coffee and a chocolate fudge pastry.

The moral of the story is:
You choose your way to invest in peace or to feel speed and adrenaline seems to be great. Most investor say comfort and peace are more important.

Sometime, there an unpredictable weather happenings. If you in airbus got panic, calm and relax. Please think if you are in jet😝.

Faham ke maksud saya ni
HidayahWan
Your Unit Trust Consultant

Prosedur Tuntutan Harta Pusaka

Topik kali ni lain dari sebelumni, Sis Ida nak share cara atau prosedur tuntutan harta pusaka untuk pewaris. Ini adalah prosedur bagi pewaris yang perlu lalui jika simati tidak menyediakan wasiat sebelum meninggal.

Ada beberapa checkpoint yang perlu diselidik dahulu

  1. Harta simati melebihi 5Juta atau Kurang 5Juta?
  2. Harta simati mempunyai harta boleh alih sahaja atau ada harta tidak boleh alih?
  3. Harta simati kurang dari 600K?

Kali ni, Sis Ida cuba terangkan prosedur tuntutan untuk harta simati yang kurang dari 600K dahulu ye.

  1. Jika simati mempunya harta boleh alih sahaja dan bernilai kurang dari 600K, maka pewaris perlu bersepakat untuk melantik salah seorang sebagai pentadbir harta. Part pertama ini sangat penting, sepakat sesama pewaris. Bila dah bersetuju, maka bakal pentadbir ini perlu lah ke pejabat amanah raya terdekat untuk mengambil borang permohonan pentadbiran harta pusaka dari laman web amanah raya atau klik saja link ini untuk download dan print borang berkenaan https://www.amanahraya.my/wp-content/uploads/2018/02/BORANG-BI-BORANG-PERMOHONAN-PENTADBIRAN-HARTA-PUSAKA.pdf

Baca borang tersebut dan sediakan semua dokumen yang perlu disertakan bersama untuk hantar borang permohonan pentadbiran harta pusaka ni ke pejabat amanah raya semula.

2. Antara dokumen yang diperlukan adalah salinan kad pengenalan simati, sijil kematian simati, salinan kad pengenalan pewaris, penyata atau bukti pemilikan harta simati. Semua ini perlu dihantar untuk proses buka fail. Pihak amanah raya perlukan masa kerana lambakan fail dalam proses. Pewaris sila bersabar menanti proses seterusnya. Pihak amanah raya akan maklumkan dan sila bertanya kepada staff untuk makluman pihak pentadbir.

3. Selepas fail lengkap mempunya semua dokumen yang diperlukan, pentadbir akan diberi 1 tarikh untuk bicara kuasa. Tarikh ini bukanlah dalam masa terdekat kerana lambakan fail yang perlu diselesaikan satu persatu ye.

4. Semua pewaris perlu hadir ke sesi bicara kuasa yang akan diadakan. Ini sangat penting bagi semua pewaris mempunyai kata sepakat dalam pembahagian harta selepas semua hutang simati dibayar dari harta yang ada. Lebih baik jika semua dah sepakat sebelum tarikh bicara kuasa, maka proses bicara kuasa itu sangat mudah.

5. Untuk pewaris yang berumur kurang dari 18 tahun, pihak amanah raya akan membuka akaun amanah bagi menjaga bahagian mereka ini sehingga lah dituntut semula selepas mereka berumur 18 tahun nanti. Penjaga perlu ambil perhatian untuk bahagian ini. Sila tanya apakah dokumen yang perlu untuk tuntutan selepas umur 18tahun nanti.

6. Perlu tahu ada caj pentadbiran yang dikenakan oleh pihak amanah raya bagi menyelesaikan semua proses tuntutan harta pusaka ini ye. Caj yang dikenakan pada saya tidaklah membebankan, bergantung kepada berapa jumlah harta simati mengikut %. Semua harta simati akan dibayar kepada amanah raya, sebelum amanah raya menyerahkan kembali kepada semua pewaris mengikut bahagian masing-masing seperti yang dipersetujui semasa bicara kuasa.

Ada soalan yang nak tanya sila rujuk sini https://www.amanahraya.my/ms/pentadbiran-pusaka/soalan-lazim-pusaka/

Pembaca sila rujuk laman web amanah raya, pejabat pusaka kecil dan mahkamah tinggi untuk rujukan yang lebih baik. Penulisan Sis Ida mungkin tidak relevan selepas ada pertukaran prosedur oleh pihak berwajib. Sis Ida cuba menulis untuk memberi gambaran kasar proses tuntutan.

Sebelum tu, pewarisboleh membuat tuntutan khairiat kematian di 10 tempat ini. Sila baca sini.

Sis Ida akan cuba lukis dan sediakan gambarajah untuk lebih memudahkan pemahaman kita dimasa akan datang.

Semoga bermanfaat