Moratorium 3.0; Patutke ambil? Baca nasihat Ini sampai habis.

Persoalan yang ditanya oleh pelabur kepada saya sejak moratorium diperkenalkan. Moratorium adalah sesuatu yang baru kita dengar last year tahun 2021. Kesan dari pandemik covid-19 menyerang seluruh dunia.

Salah satu langkah bijak kerajaan memperkenalkan moratorium, memberhentikan pembayaran hutang pinjaman untuk tempoh 6 bulan. Mereka yang terkesan menyahutnya dengan hati yang senang.

Namun, apa yang terlindung disebalik moratorium ini, yang wajib kita tahu untuk mempersiapkan diri kita dikemudian hari. Moratorium 3.0 kali ini, rakyat Malaysia lebiih berhati-hati untuk brsetuju atau pun tidak. Maka lagi banyaklah pertanyaan masuk meminta pandangan.

Moratorium 3.0, kita sudah ada pengalaman dari moratorium sebelum ini. Jadi ini ialah beberapa persoalan untuk ditanya kepada diri sebelum katakan YA atau TIDAK untuk Moratorium 3.0 .

Adakah saya betul-betul perlukan moratorium 3.0 ini?

  1. Jika cash flow saya tak elok, maka ambiklah.
  2. Jika saya ragu-ragu nak ambil ataupun tidak, maka ambillah. Kerana orang kaya, mereka jelas dengan apa yang mereka buat. Saya ragu-ragu maknanya saya belum kaya.
  3. Jika saya boleh gandakan wang moratorium dalam medium pelaburan yang memang saya handal, maka ambillah untuk gandakan wang tersebut. Ini salah satu tindakan orang kaya kerana mereka jelas dengan tindakan yang mereka bakal ambil.

Ketiga-tiga kategori ini jelas untuk kita semua, dan paling penting tindakan susulan kita dengan moratorium ini.

Nasihat saya untuk 3 golongan ini, baca dan fahamkan ye.

Cash Flow saya tak elok

Maksud cash flow tak elok ni boleh diterangkan begini, saya ada gaji RM10,000 sebulan. Komitmen bulanan saya RM6000 sebulan termasuk semua bayaran pinjaman rumah, kereta, bil dan yuran sekolah anak. Saya ada lebihan RM4000 untuk belanja bulanan dan simpanan serta pelaburan sebelum ini.

Sejak pandemik, gaji saya dipotong sebanyak 30%, maka pendapatan saya jadi RM7000 sebulan. Duit lebihan untuk belanja bulanan hanya RM1000 sahaja jika bayaran pinjamana saya bayar macam biasa. Jadi saya wajib ambil moratorium 3.0 ni. Mungkin saya ambil moratorium hanya untuk pinjaman perumahan sahaja. Kerana saya perlu ada lebihan RM3000 sahaja lagi.

Dalam masa yang sama, duit belanja makanan dikurangkan, dan saya mula adakan tabung emergency. Suasana hari ini, tabung emergency sangat-sangat penting. Kerana saya ketua keluarga dan ada anak kecil. Dalam masa yang sama wang yang diperuntukkan untuk balik kampung dan bawa keluarga jalan-jalan, saya simpan dan laburkan di tempat yang kurang risiko. Saya hanya pindahkan wang RM1000 sebulan ke akaun pelaburan unit amanah selepas berbincang dengan unit trust consultant saya. Pemillihan dana yang handsome dengan investment strategy dari unit trust consultant saya itu buatkan saya yakin dengan tindakan saya.

Selepas setahun wang pelaburan saya akan terkumpul RM1000x 12 = RM12,000. Sejumlah ini belum lagi termasuk dengan keuntungan yang bakal saya terima. Saya dalam proses memperbaiki cash flow saya dari tak elok kepada cash flow yang handsome.

Saya ragu-ragu untuk ambil Moratorium 3.0 ataupun tidak?

Ragu-ragu disini kerana saya tidak tahu, dan tidak dapat jangka pendapatan saya mungkin terjejas ditengah jalan atau tidak. Syarikat termpat saya bekerja sudah memberi hint yang syarikat dalam keadaan yang tidak berapa sihat. Jadi saya perlu mengambil langkah yang lebih berhati-hati.

Saya hanya bergantung kepada pendapatan dari pekerjaan hakiki saya nan satu ini sahaja. Jadi saya bersetuju untuk ambil moratorium 3.0 seperti moratorium 1.0 sebelum ini. Dan gaji saya masih seperti biasa, ikutkan hati dah lama teringin nak cantikkan rumah yang seadannya sahaja ini.

Tetapi saya risaukan pendapatan saya dikemudian hari, maka saya berbincang dengan agent unit trust saya. Saya bersetuju untuk simpan dan labur wang moratorium ini untuk adakan tabung simpanan. Sebelum ini, saya belum ada simpanan yang boleh bekerja untuk saya. Pendek kata, gaji saya cukup makan saya sekeluarga. Simpanan ada, tetapi selalu jadi tak ada, biasalah ada je benda yang nak dibuat dengan wang tu. Pelaburan pulak, memang tak nampak la bayangnya. Celah mana la saya nak adakan duit untuk melabur pun saya tak tahu.

Jadi saya berbincang dan saya bentangkan pay slip saya dan juga list komitmen saya. Berbincang secara online dengan consultant saya, dan saya nampak ada sinar sedikit. Bukan i-sinar ye. Wang Moratorium 3.0 saya pindahkan ke akaun pelaburan untuk adakah tabung pelaburan yang sebelum ini nan hado. RM2000 (jumlah bayaran hutang rumah dan kereta) x 12 bulan = RM24,000. Saya dah adakan tabung simpan dan labur sebanyak ini.

Saya hanya perlu memindahkan wang moratorium ini ke tabung unit trust selagi gaji saya berjalan seperti biasa. Ragu-ragu saya dah nampak sinar.

Saya bijak gandakan wang moratorium

Saya pandai melabur di saham, dan saya tahu saya boleh gandakan wang moratorium saya untuk mendapat 3 kali ganda. Saya sudah spot kaunter pilihan dan jangkaan saya ye, saya akan berjaya.

Namun, dalam masa yang sama, saya pun ada juga terdetik, kalau tidak menjadi, macam mana? kerana pernah jangkaan saya hanya berjaya 50% sahaja. Kerana saya faham setiap pelaburan ada risiko yang perlu untuk saya bersetuju dahulu dengan diri sendiri.

RM24,000 ini bakal menjadi RM50,000 untuk saya langsaikan hutang rumah saya dengan cepat. Hutang rumah saya masih berbaki RM250,000 lagi. Dengan bayaran RM50,000 diatas capital, jumlah total bayaran akan jadi lebih kecil dan saya mampu jimat sebanyak 6 bulan bayaran akhir nanti.

Plan saya untuk buat begini lagi dan saya mampu habiskan hutang pinjaman rumah saya dalam tempoh yang hampir 60% lebih awal dari plan pinjaman awal. Ini kerana pinjaman perumahan saya adalah jenis flexi.

Walaupun saya rasa, saya lebih pandai namun saya juga perlu pandangan orang lain. Saya berbincang dengan agent unit trust saya, yes dia bersetuju dan mengatakan plan saya ini sangat bijak, cuma saya juga perlu ada plan B. Jadi saya bersetuju untuk diversify wang moratorium saya 60-40%. Hanya 60% saya laburkan di saham dan 40% saya laburkan di unit trust. Ini penting jika plan jangkaan saya tidak menjadi 100%. Sememangnya tidak akan berjaya 100%.

Semoga dengan penjelasan kepada 3 situasi yang berbeza ini memberi buah fikiran untuk kita membuat pilihan yang hampir tepat. Kerana tiada pilihan yang 100% tepat ye.

Semoga bermanfaat

HidayahWan

Klik sini untuk berbincang mengenai cash flow saya


https://ManageMyInvestment.wasap.my

Change begins at the end of your COMFORT ZONE

Peluang kerjaya di bidang unit trust terbuka kepada semua fresh graduate diluar sana.

Sejak tahun 2019, peluang kerjaya sangat terhad akibat daripada ketidak tentuan ekonomi dalam negara kita.

ini membuatkan fresh grads ramai yang masih tidak mendapat kerja sehingga ke hari ini.

Khas Buat Fresh Graduates

Dalam dunia hari ini, tiada istilah, saya mesti kerja dalam bidang yang saya belajar lagi. Walaupun itu adalah angan-angannya. Kita perllu akur dengan keadaan semasa yang tidak menginzinkan kita untuk bekerja dalam bidang yang dipelajari. I bukan titik akhir pun, mungkin kerjaya dalam bidang yang jauh terpesong adalah yang terbaik untuk kita. Dan semestinya kita tidak tahu potensi diri kita selagi kita tidak mencuba.

Pilihan ditangan kita untuk mengapai peluang yang datang dan belajar sesuatu yang baharu dalam hidup kita. Atau masih menunggu kerjaya pilihan hati yang tiada jawapannya lagi. Bayangkan seseorang sedang mencipta kerjaya baru, sudah mula merasai income pertama. Tetapi seseorang yang lain masih menunggu dengan penuh harapan dan tidak berjaya mencipta RM1 pun untuk dirinya.

Juga untuk mereka yang hilang kerja

Diberhentikan kerja bukanlah titik noktah dalam hidup kita. Ini adalah titik permulaan kehidupan baru sebab kita keluar dari zon selesa sebelum ini. Jangan sesekali mengalah, kerana ia tertulis kerana ada sesuatu yang jauh lebih besar menanti. Ambil peluang ini, sahut cabaran kami.

Masa itu emas, tidak akan kembali. Sahut cabaran ini, dan bayangkan kejayaan kita di suatu hari kelak itu jauh lebih baik dari merintih surat kerjaya idaman kita yang tak kunjung tiba.

Ini adalah kali ke4 kami kongsi peluang kerjaya seorang unit trust consultant secara online sejak pandemik covid-19.

Daftar sekarang dan jalan terus ye.

SELESAKAH KITA

Sebelum Pandemik

————————————

Semua orang SELESA

Kita semua bekerja

dan menjalani hidup yang SELESA

Semasa Pandemik😷

————————————–

🧏‍♂️Dah mula kita dengar mereka diberhentikan kerja

🙍‍♂️Dah mula kita tahu business mereka terjejas teruk

🥺Dah ada mereka yang kita kenal dijangkiti covid-19.

✨KITA BELUM KALAH✨

😎Dibuang kerja bukanlah titik akhir.

😎Business merudum juga bukan pengakhiran.

😷Kita adalah survival Covid-19.

Jatuh 3 kali? Bangkit 5 kali

Mungkin inilah titik akhir

ZON SELESA untuk kita.

CHANGE BEGINS AT THE END OF YOUR

COMFORT ZONE

+++++++++++++++++++++++

Tarikh: 28/8/2021

Masa : 9 malam

Venue: Online via ZOOM

Yuran : PERCUMA

+++++++++++++++++++++++

Sila klik sini:

https://bit.ly/3iLg6vI

Atau scan QR code diposter.

Cara mula pelaburan unit trust

Cara mula pelaburan unit trust ni mudahje. Sekarang semua boleh dibuat secara online tau.

HidayahWan terangkan langkah demi langkah ye

  1. Klik http://www.publicmutual.com.my pilih Register dan New Investor
  2. Klik Click to Enroll Online
  3. Masukkan NRIC dan no Hphone kemudian ikut je langkah yang diterangkan di website public mutual tu

Cara mula pelaburan unit trust ni kene buat sendiri ke semua? Tidak juga walau kebanyakannya boleh dilakukan sendiri.

Nak tanya soalan atau nak minta bantuan untuk daftarkan secara online boleh klik sini https://nakmulamelabur.wasap.my

Senangkan untuk mula pelaburan unit trust public mutual ni. Seterusnya isikan data diri kedalam website public mutual ni.

Nak rujuk video cara daftar pelaburan unit trust ni klik sini https://www.youtube.com/watch?v=RJKTwxHuWuE . Perlukan bantuan agent sila klik link wasap diatas ye.

Seterusnya, tunggu email dari public mutual ye. Bila dah dapat dah boleh login.

Nak mula melabur unit trust? nak mula dengan berapa RM? Macam mana nak tahu macam macam benda lagi? Pendek kata perlukan khidmat nasihat dari consultant? klik sini ye https://nakmulamelabur.wasap.my

Ok, Selamat Melabur

Soal Jawab tentang Pelaburan Unit Trust

  1. Apa itu Unit Trust ye? Unit Trust ni adalah satu skim pelaburan kolektif yang membenarkan para pelabur dengan objektif pelaburan serupa mengumpul dana mereka bersama. Baca lanjut di https://hidayahwan.com/2020/10/09/apa-itu-unit-trust/

2. Ye ke boleh melabur menggunakan duit akaun1? Ye, ada skim pelaburan kwsp. Skim ni membolehkan ahli yang layak membuat pelaburan di unit amanah. Tidak perlu keluarkan duit poket, boleh kembangkan duit sedia ada ke pelaburan yang lebih meluas dan jugameningkatkan keuntungan wang sedia ada. Baca lanjut di sini https://hidayahwan.com/2020/07/15/epf-investment-scheme-pelaburan-dari-akaun1/

3. Musim sekarang ni elok ke malabur di Unit Trust ni? Pelaburan Unit Trust ni hanya perlukan masa sahaja. Ini cara maksimumkan Untung https://hidayahwan.com/2021/02/10/cara-maksimumkan-untung-di-unit-trust/.

4. Kenapa kawan saya kata dia melabur di unit trust rugi? Pelaburan unit trust seharusnya untung bila dalam tempoh sederhana ke panjang. Pemilihan dana sangat penting. Jangan buat kesilapan pelabur rugi ini https://hidayahwan.com/2020/10/14/5-kesilapan-pelabur-di-unit-trust/

5. Caj pelaburan tinggi jugak, macam mana cara untuk dapat 0 caj? Ramai yang salah anggap, konon bila melabur sendiri caj adalah 0 ataupun sedikit. Tidak ye, caj yang dikenakan sama sahaja. Kalau anda tidak mahir dan perlukan khidmat nasihat dari agent klik sini https://ManageMyInvestment.wasap.my. Atau mungkin berminat untuk uruskan pelaburan sendiri? https://hidayahwan.com/2021/02/04/senang-ke-manage-investment-unit-trust-sendiri/

6. Apa step untuk mula melabur? Mudah 1. click sini https://nakmulamelabur.wasap.my untuk berbincang tentang objektif pelaburan terlebih dahulu. Supaya semuanya jelas barulah mudah HidayahWan nak pilih dana terbaik untuk objektif awak.

Apa Kelebihan Jadi Agent Unit Trust?

Kerap kali, HidayahWan dapat soalan macam ni, especially dari anak muda yang baru habis belajar.

Pertama sekali, suka saya nak tekankan ye minda bekerja dan minda usahawan itu adalah berbeza. Jauh sangat bezanya. Unit Trust adalah salah satu platform untuk orang ramai gandakan kewangan mereka melalui pelaburan jangka masa panjang dan awak adalah orang yang bertanggungjawab untuk consult mereka. Seterusnya grow together with your Investors.

Suka saya nak pesan, awak mesti ada pemikiran untuk melaburkan duit sendiri dahulu. Tahu bahawa unit trust adalah instrument yang dikira terbaik untuk orang ramai yang tidak tahu banyak benda mengenai pelaburan. Namun awak golongan yang nak tahu lebih lanjut. Dan nak dalami ilmu pelaburan ni, dan mahu share ilmu ni dengan orang ramai. Bila niat untuk membantu orang ramai gandakan kewangan mereka, secara tidak langsung disitulah lahirkan jawapan kelebihan jadi agent unit trust?

Saya percaya dengan apa pun yang kita lakukan, mesti bermula dengan niat yang betul, kemudian kita akan mencari jalan untuk memudahkan urusan orang ramai. Dan secara tidak langsung, urusan awak juga dipermudahkan dan rezeki awak melimpah ruah.

Tiada istilah untuk mengaut semua kelebihan yang syarikat berikan dan saya bekerja untuk syarikat ini. THIS is BIG NO!!!

Kenapa saya tekankan begitu, kerana jika niat untuk membantu orang ramai, secara tidak langsung, kamu akan merasa bantu 10 orang dalam sebulan itu cukup sedikit. Kalau dibandingkan dengan bekerja bantu 10 orang itu sudah cukup ramai ya.

Secara tidak langsung, kelebihan lain atau keistimewaan ini semua bakal kamu dapat bila bersama team HidayahWan.

Kelebihan yang paling MENARIK yang tiada ditempat lain adalah Career Benefits. Ini adalah sejumlah wang yang kamu bakal dapat setiap bulan walaupun kamu tidak punya sales pada bulan tersebut. Jumlah Career Benefits ni akan berganda setiap bulan. Kamu bakal dapat selagi kamu ada lesen Unit Trust. Baca lanjut disini : https://hidayahwan.com/2020/07/27/kenapa-nak-jadi-agen-unit-trust/

Kamu akan bekerja secara flexible, namun disiplin yang tinggi menentukan kejayaan kamu kelak.

Kamu sendiri menjadikan diri kamu sebagai pelabur di unit amanah dan melalui proses pelaburan itu bersama pelabur-pelabur kamu yang lain.

Kamu hanya perllu menggunakan gadget sedia ada sahaja untuk melakukan business unit trust ini.

Peluang gaji kamu datang dari 8 jenis, bukan hanya 1. Namun selesaikan niat kamu terlebih dahulu. Secara tidak semena kamu akan capai 8 income ini.

Ye, ini adalah business, kamu bukan bekerja di syarikat kami. Jadi Minda Usahawan perlu ada dari awal.

Terlalu banyak kelas-kelas untuk kamu upgrade diri kamu dari segi pengetahuan pelaburan sehinggalah kepada leadership yang kamu boleh belajar. Kesemua kelas kebanyakannya adalah PERCUMA.

Ada BONUS pelancongan VVIP setiap tahun, maka kejarlah impian kamu.

The Best is you will mingle with THE WINNER

Syarikat juga ada menyediakan subsidi belian rumah dan kereta. Ini sangat menarik. Apa tunggu lagi, klik sini untuk daftarkan diri dan kesemua kelebihan ini bakal kamu kecapi satu persatu. https://IwanttobeUTC.wasap.my

Usah ditanya bila saya bakal mendapat, tetapi tetaplah dengan soalan berapa ramai lagi yang saya nak bantu.