Mulakan Pelaburan Unit Trust

 

Tip simpan duit dan dapat pulangan berganda-ganda. Caranya hanya perlu simpan secara konsisten setiap bulan. Kenapa setiap bulan? Bukan setiap minggu atau setiap hari?? Jeng jeng… sebab kebanyakan kita bergaji setiap bulan. Ha itu aja. So kalau awak berniaga dan dapat gaji setiap hari, bolehla buat simpanan harian.

Bagaimana untuk bermula?

Buka je akaun unit amanah dengan mana-mana syarikat unit amanah. Caranya paling mudah melalui unit trust consultant; Senarai Unit Trust Consultant. Selalunya unit trust consultant akan consult dahulu sebelum tandatangan borang. Apa yang perlu awak tahu sebelum buka akaun unit amanah. Sebagai permulaan awak perlu simpan RM1000.00 dahulu dan bolehla pilih berapa jumlah yang awak boleh simpan setiap bulan.

Berapa jumlah yang perlu saya simpan setiap bulan?

Jumlah simpanan bulanan bergantung kepada berapa jumlah yang awak nak ada dalam tempoh masa berapa lama. Unit Trust Consultant akan consult dan lakukan kira-kira untuk awak. Selepas setuju dan bolehla awak tandatangan borang yang perlu untuk buka akaun. Mudahkan.

Kenapa kene pilih Syarikat Unit Amanah

Sebelum tetapkan tempat simpanan untuk dapat pulangan berganda, disini Hidayah sarankan awak buka akaun unit amanah. Ada lebih kurang 30 syarikat unit amanah di Malaysia ni. Sebelum buka, cek dulu faedah lain yang kita dapat, selain dari dapat pulangan berganda. Ada syarikat unit amanah yang memberi TAKAFUL PERCUMA dan hadiah sampingan lain seperti cabutan bertuah dengan hadiah yang agak lumayan. Antara faedah lain yang sangat hebat adalah awak boleh buka akaun pengurusan wasiat secara PERCUMA. Ini antara faedah yang ditawarkan oleh Syarikat Unit Amanah Public Mutual.

2 thoughts on “Mulakan Pelaburan Unit Trust

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.