Cara mula pelaburan unit trust

Cara mula pelaburan unit trust ni mudahje. Sekarang semua boleh dibuat secara online tau.

HidayahWan terangkan langkah demi langkah ye

  1. Klik http://www.publicmutual.com.my pilih Register dan New Investor
  2. Klik Click to Enroll Online
  3. Masukkan NRIC dan no Hphone kemudian ikut je langkah yang diterangkan di website public mutual tu

Cara mula pelaburan unit trust ni kene buat sendiri ke semua? Tidak juga walau kebanyakannya boleh dilakukan sendiri.

Nak tanya soalan atau nak minta bantuan untuk daftarkan secara online boleh klik sini https://nakmulamelabur.wasap.my

Senangkan untuk mula pelaburan unit trust public mutual ni. Seterusnya isikan data diri kedalam website public mutual ni.

Nak rujuk video cara daftar pelaburan unit trust ni klik sini https://www.youtube.com/watch?v=RJKTwxHuWuE . Perlukan bantuan agent sila klik link wasap diatas ye.

Seterusnya, tunggu email dari public mutual ye. Bila dah dapat dah boleh login.

Nak mula melabur unit trust? nak mula dengan berapa RM? Macam mana nak tahu macam macam benda lagi? Pendek kata perlukan khidmat nasihat dari consultant? klik sini ye https://nakmulamelabur.wasap.my

Ok, Selamat Melabur

Soal Jawab tentang Pelaburan Unit Trust

  1. Apa itu Unit Trust ye? Unit Trust ni adalah satu skim pelaburan kolektif yang membenarkan para pelabur dengan objektif pelaburan serupa mengumpul dana mereka bersama. Baca lanjut di https://hidayahwan.com/2020/10/09/apa-itu-unit-trust/

2. Ye ke boleh melabur menggunakan duit akaun1? Ye, ada skim pelaburan kwsp. Skim ni membolehkan ahli yang layak membuat pelaburan di unit amanah. Tidak perlu keluarkan duit poket, boleh kembangkan duit sedia ada ke pelaburan yang lebih meluas dan jugameningkatkan keuntungan wang sedia ada. Baca lanjut di sini https://hidayahwan.com/2020/07/15/epf-investment-scheme-pelaburan-dari-akaun1/

3. Musim sekarang ni elok ke malabur di Unit Trust ni? Pelaburan Unit Trust ni hanya perlukan masa sahaja. Ini cara maksimumkan Untung https://hidayahwan.com/2021/02/10/cara-maksimumkan-untung-di-unit-trust/.

4. Kenapa kawan saya kata dia melabur di unit trust rugi? Pelaburan unit trust seharusnya untung bila dalam tempoh sederhana ke panjang. Pemilihan dana sangat penting. Jangan buat kesilapan pelabur rugi ini https://hidayahwan.com/2020/10/14/5-kesilapan-pelabur-di-unit-trust/

5. Caj pelaburan tinggi jugak, macam mana cara untuk dapat 0 caj? Ramai yang salah anggap, konon bila melabur sendiri caj adalah 0 ataupun sedikit. Tidak ye, caj yang dikenakan sama sahaja. Kalau anda tidak mahir dan perlukan khidmat nasihat dari agent klik sini https://ManageMyInvestment.wasap.my. Atau mungkin berminat untuk uruskan pelaburan sendiri? https://hidayahwan.com/2021/02/04/senang-ke-manage-investment-unit-trust-sendiri/

6. Apa step untuk mula melabur? Mudah 1. click sini https://nakmulamelabur.wasap.my untuk berbincang tentang objektif pelaburan terlebih dahulu. Supaya semuanya jelas barulah mudah HidayahWan nak pilih dana terbaik untuk objektif awak.

Apa Kelebihan Jadi Agent Unit Trust?

Kerap kali, HidayahWan dapat soalan macam ni, especially dari anak muda yang baru habis belajar.

Pertama sekali, suka saya nak tekankan ye minda bekerja dan minda usahawan itu adalah berbeza. Jauh sangat bezanya. Unit Trust adalah salah satu platform untuk orang ramai gandakan kewangan mereka melalui pelaburan jangka masa panjang dan awak adalah orang yang bertanggungjawab untuk consult mereka. Seterusnya grow together with your Investors.

Suka saya nak pesan, awak mesti ada pemikiran untuk melaburkan duit sendiri dahulu. Tahu bahawa unit trust adalah instrument yang dikira terbaik untuk orang ramai yang tidak tahu banyak benda mengenai pelaburan. Namun awak golongan yang nak tahu lebih lanjut. Dan nak dalami ilmu pelaburan ni, dan mahu share ilmu ni dengan orang ramai. Bila niat untuk membantu orang ramai gandakan kewangan mereka, secara tidak langsung disitulah lahirkan jawapan kelebihan jadi agent unit trust?

Saya percaya dengan apa pun yang kita lakukan, mesti bermula dengan niat yang betul, kemudian kita akan mencari jalan untuk memudahkan urusan orang ramai. Dan secara tidak langsung, urusan awak juga dipermudahkan dan rezeki awak melimpah ruah.

Tiada istilah untuk mengaut semua kelebihan yang syarikat berikan dan saya bekerja untuk syarikat ini. THIS is BIG NO!!!

Kenapa saya tekankan begitu, kerana jika niat untuk membantu orang ramai, secara tidak langsung, kamu akan merasa bantu 10 orang dalam sebulan itu cukup sedikit. Kalau dibandingkan dengan bekerja bantu 10 orang itu sudah cukup ramai ya.

Secara tidak langsung, kelebihan lain atau keistimewaan ini semua bakal kamu dapat bila bersama team HidayahWan.

Kelebihan yang paling MENARIK yang tiada ditempat lain adalah Career Benefits. Ini adalah sejumlah wang yang kamu bakal dapat setiap bulan walaupun kamu tidak punya sales pada bulan tersebut. Jumlah Career Benefits ni akan berganda setiap bulan. Kamu bakal dapat selagi kamu ada lesen Unit Trust. Baca lanjut disini : https://hidayahwan.com/2020/07/27/kenapa-nak-jadi-agen-unit-trust/

Kamu akan bekerja secara flexible, namun disiplin yang tinggi menentukan kejayaan kamu kelak.

Kamu sendiri menjadikan diri kamu sebagai pelabur di unit amanah dan melalui proses pelaburan itu bersama pelabur-pelabur kamu yang lain.

Kamu hanya perllu menggunakan gadget sedia ada sahaja untuk melakukan business unit trust ini.

Peluang gaji kamu datang dari 8 jenis, bukan hanya 1. Namun selesaikan niat kamu terlebih dahulu. Secara tidak semena kamu akan capai 8 income ini.

Ye, ini adalah business, kamu bukan bekerja di syarikat kami. Jadi Minda Usahawan perlu ada dari awal.

Terlalu banyak kelas-kelas untuk kamu upgrade diri kamu dari segi pengetahuan pelaburan sehinggalah kepada leadership yang kamu boleh belajar. Kesemua kelas kebanyakannya adalah PERCUMA.

Ada BONUS pelancongan VVIP setiap tahun, maka kejarlah impian kamu.

The Best is you will mingle with THE WINNER

Syarikat juga ada menyediakan subsidi belian rumah dan kereta. Ini sangat menarik. Apa tunggu lagi, klik sini untuk daftarkan diri dan kesemua kelebihan ini bakal kamu kecapi satu persatu. https://IwanttobeUTC.wasap.my

Usah ditanya bila saya bakal mendapat, tetapi tetaplah dengan soalan berapa ramai lagi yang saya nak bantu.

Cara maksimumkan untung di Unit Trust

Kenapa untung pelabur tak sama ye? Padahal saya dan dia ambik fund yang sama. Saya pelik ni HidayahWan boleh tolong jelaskan ke?

Mestilah boleh, 1st tarik nafas dan berlapang dada ye. Sebab apa yang HidayahWan bakal jelaskan ni mungkin buat sesetengah pihak marah dan tak puas hati. So please berlapang dada.

SEBAB UNTUNG UNIT TRUST TAK SAMA

Pertama sekali keuntungan yang kita dapat tidak sama walaupun kita ambik fund yang sama. Bukanke sepatutnya sama?. Jawapan saya ye, Keuntungan tidak akan sama untuk setiap pelabur atas sebab-sebab dibawah ni ye:

  1. Mula melabur pada jumlah yang tidak sama dan diambil pada harga permulaan yang tidak sama.
  2. Pelaburan bulanan secara berterusan secara auto debit tidak sama dengan simpanan secara manual pada tarikh yang tidak konsisten.
  3. Melabur sekali pada jumlah tertentu tidak sama dengan pelaburan bulanan secara konsisten.

Ini jika kes fund yang sama ye. Namun impak lebih besar jika fund itu sendiri tidak sama. Setiap fund ada objektif pelaburan masing-masing. Berbincanglah dengan agent unit trust untuk memastikan objektif fund yang diambil sama atau lebih kurang dengan objektif pelaburan kita sebagai pelabur.

OBJEKTIF PELABURAN YANG JELAS

Setiap pelabur dinasihatkan mempunya objektif pelaburan yang jelas. Contoh pelaburan yang jelas ialah simpanan RM20,000.00 harini adalah untuk saya jadikan duit deposit beli rumah dalam jangkamasa 5 tahun lagi, saya nak gandakan RM20,000.00 ni jadi RM35,000.00. Ini contoh objektif pelaburan yang jelas, ia akan membantu HidayahWan memilih fund yang sesuai dan pelabur bakal mendapat keuntungan maksima. Ini salah satu cara memaksimakan untung di unit trust.

PEMILIHAN FUND YANG TERBAIK OLEH AGENT UNIT TRUST

Ada pelabur tanya, macam mana cara HidayahWan pilih fund yang terbaik dengan objektif pelaburan setiap pelabur? Ok inilah yang membezakan setiap agent ye. Saya cuba jelaskan secara general untuk pemahaman pelabur, namun ia khusus untuk pemilihan fund ni hanya perbincangan tertutup diantara pelabur dengan HidayahWan ye. Basic pemilihan adalah fund yang memberi distribution secara konsisten setiap tahun, walaupun pemberian distribution adalah secara incidentally jelas ditulis di master prospectus fund tersebut. Kesan kepada pelaburan adalah seperti gambar dibawah:

Beza fund yang memberi distribution dengan yang tiada distribution

TRACK RECORD YANG CANTIK

Salah satu pemilihan fund yang memberi track record yang cantik juga diambil kira. Kebanyakan fund memberi track record yang cantik ni tidak menghampakan, namun tidak memberi jaminan ye. Cara untuk tahu track record fund ni macam mana pula HidayahWan? Part ni pelabur perlu berbincang dengan agent. Agent Unit Trust yang hebat tahu dimana nak dapatkan fund yang ada track record yang cantik ni. Ini senarai fund yang jadi pilihan hati HidayahWan. psstttt jangan tanya orang lain plak.

Untung sekarang dah banyak, eh lagi banyak lagi UNTUNG

STRATEGI PELABURAN AGENT UNIT TRUST ITU SENDIRI

Apa strategi pelaburan agent unit trust ni SANGAT PENTING menentukan keuntungan MAKSIMA kepada pelabur. Jika dirujuk kepada track record diatas, ada agent yang menasihatkan pelabur untuk lock profit bila mendapat keuntungan walaupun perjalanan pelaburan masih jauh. Kerana kebanyakan pelabur tidak faham konsep compounding investment seperti snow ball, mereka mengikut nasihat agent. Selepas lock profit – iaitu mengeluarkan keuntungan sahaja ataupun keuntungan + capital, pelabur diminta untuk melabur kembali keseluruhan wang mereka tadi. Pelaburan yang berterusan yang mengikut strategi compounding investment adalah jauh lebih menguntungkan pelabur. Cuba tengok bukti dibawah:

Nak untung 25% atau nak untung 128%

Sekarang, secara kasar boleh faham kan? Perlukan perbincangan lebih? Klik sini untuk berbincang ye https://ManageMyInvestment.wasap.my. Jangan biarkan diri dibelenggu dengan persoalan dan persoalan lagi.

Terima Kasih

Senang ke Manage Investment Unit Trust sendiri?

Kebelakangan ni ramai yang soalan ni kat HidayahWan. Bila ditanya, rupanya ramai yang dah kehilangan agent sebelumni. Jadi mereka biarkan investment tu sendiri, dan cuba mencari agent yang boleh membantu untuk menjawab soalan diatas.

Jawapan Ida Mudah dan Tidak Mudah bergantung kepada kemampuan masing-masing.

MUDAH DIURUSKAN SENDIRI

Jika ada minat nak dalami ilmu pelaburan, belajarlah. Daftarlah diri sebagai agent unit trust dengan agensi yang ajar teknik maksimumkan pelaburan pelabur.

Teknik maksimumkan pelaburan pelabur di unit trust ni mudahje. Hanya mempraktikkan konsep pelaburan unit amanah iaitu Dollar Cost Averaging. Menurunkan harga kos untuk kita secepat yang mungkin untuk mempercepatkan keuntungan pelabur ditahap maksima. Ini agak teknikal, tetapi HidayahWan cuba ceritakan analoginya di sini.

Jauhi agensi yang menguntungkan agent berbanding pelabur ye. Ini akan memberi impak buruk kepada pelabur dan juga kepada syarikat pelaburan. Macam mana nak kenal pasti agensi begini? Mereka tidak praktikkan Dollar Cost Averaging.

TIDAK MUDAH DIURUSKAN SENDIRI

Jika sekarang, masa bekerja atau uruskan perniagaan sendiri pun tidak cukup masa, tidak berapa minat untuk dalami ilmu pelaburan tetapi nak gandakan kewangan sendiri, maka mintalah HidayahWan manage pelaburan ye.

Berterus terang sahaja, saya nak HidayahWan manage pelaburan saya. Saya akan cuba bantu, mana yang mampu. Memaksimakan pelaburan ni perlukan kerjasama diantara pelabur dan juga agent.

HidayahWan akan duduk berbincang dengan pelabur, eh kan PKP. Ida berbincang di zoom, google meet ataupun wasap video call la. Berbincang tentang objektif pelaburan, teknik untuk maksimumkan pelaburan unit trust. Jarang sangat pelabur faham 100% tentang pelaburan unit trust ni, namun HidayahWan cuba fahamkan pelabur untuk faham apa yang perlu. Bila buka di mobile app, pelabur tahu apa yang nak ditengok, apa yang nak dibandingkan, jika lihat negatif apa perlu dibuat dan bila lihat positif apa tindakan yang perlu. Itu sahaja, pelaburan unit trust ni mudahje bila kita tahu apa yang perlu kita tahu.

Namun ada juga pelabur HidayahWan yang suka belajar, bila dia ada masa lapang. HidayahWan suka pelabur yang begini, tahu ambil tahu apa yang perlu dan ada sikap ingin tahu. HidayahWan akan cuba sebaik mungkin fahamkan. Kalau agak teknikal, kita buat secara analogi bagi mudah.

Jadi sekarang, dah dapat jawapan kan. Jadi tindakan seterusnya ialah klik mana satu pilihan hati

  1. Nak jadi agent untuk manage pelaburan unit trust sendiri : https://IwanttobeUTC.wasap.my
  2. atau Hidayahwan tolong manage pelaburan saya ye : https://ManageMyInvestment.wasap.my

Semoga menjawab soalan diminda ye. Saya ada soalan lain, tanya disini: https://hidayahwan.com/