Apa Kelebihan Jadi Agent Unit Trust?

Kerap kali, HidayahWan dapat soalan macam ni, especially dari anak muda yang baru habis belajar.

Pertama sekali, suka saya nak tekankan ye minda bekerja dan minda usahawan itu adalah berbeza. Jauh sangat bezanya. Unit Trust adalah salah satu platform untuk orang ramai gandakan kewangan mereka melalui pelaburan jangka masa panjang dan awak adalah orang yang bertanggungjawab untuk consult mereka. Seterusnya grow together with your Investors.

Suka saya nak pesan, awak mesti ada pemikiran untuk melaburkan duit sendiri dahulu. Tahu bahawa unit trust adalah instrument yang dikira terbaik untuk orang ramai yang tidak tahu banyak benda mengenai pelaburan. Namun awak golongan yang nak tahu lebih lanjut. Dan nak dalami ilmu pelaburan ni, dan mahu share ilmu ni dengan orang ramai. Bila niat untuk membantu orang ramai gandakan kewangan mereka, secara tidak langsung disitulah lahirkan jawapan kelebihan jadi agent unit trust?

Saya percaya dengan apa pun yang kita lakukan, mesti bermula dengan niat yang betul, kemudian kita akan mencari jalan untuk memudahkan urusan orang ramai. Dan secara tidak langsung, urusan awak juga dipermudahkan dan rezeki awak melimpah ruah.

Tiada istilah untuk mengaut semua kelebihan yang syarikat berikan dan saya bekerja untuk syarikat ini. THIS is BIG NO!!!

Kenapa saya tekankan begitu, kerana jika niat untuk membantu orang ramai, secara tidak langsung, kamu akan merasa bantu 10 orang dalam sebulan itu cukup sedikit. Kalau dibandingkan dengan bekerja bantu 10 orang itu sudah cukup ramai ya.

Secara tidak langsung, kelebihan lain atau keistimewaan ini semua bakal kamu dapat bila bersama team HidayahWan.

Kelebihan yang paling MENARIK yang tiada ditempat lain adalah Career Benefits. Ini adalah sejumlah wang yang kamu bakal dapat setiap bulan walaupun kamu tidak punya sales pada bulan tersebut. Jumlah Career Benefits ni akan berganda setiap bulan. Kamu bakal dapat selagi kamu ada lesen Unit Trust. Baca lanjut disini : https://hidayahwan.com/2020/07/27/kenapa-nak-jadi-agen-unit-trust/

Kamu akan bekerja secara flexible, namun disiplin yang tinggi menentukan kejayaan kamu kelak.

Kamu sendiri menjadikan diri kamu sebagai pelabur di unit amanah dan melalui proses pelaburan itu bersama pelabur-pelabur kamu yang lain.

Kamu hanya perllu menggunakan gadget sedia ada sahaja untuk melakukan business unit trust ini.

Peluang gaji kamu datang dari 8 jenis, bukan hanya 1. Namun selesaikan niat kamu terlebih dahulu. Secara tidak semena kamu akan capai 8 income ini.

Ye, ini adalah business, kamu bukan bekerja di syarikat kami. Jadi Minda Usahawan perlu ada dari awal.

Terlalu banyak kelas-kelas untuk kamu upgrade diri kamu dari segi pengetahuan pelaburan sehinggalah kepada leadership yang kamu boleh belajar. Kesemua kelas kebanyakannya adalah PERCUMA.

Ada BONUS pelancongan VVIP setiap tahun, maka kejarlah impian kamu.

The Best is you will mingle with THE WINNER

Syarikat juga ada menyediakan subsidi belian rumah dan kereta. Ini sangat menarik. Apa tunggu lagi, klik sini untuk daftarkan diri dan kesemua kelebihan ini bakal kamu kecapi satu persatu. https://IwanttobeUTC.wasap.my

Usah ditanya bila saya bakal mendapat, tetapi tetaplah dengan soalan berapa ramai lagi yang saya nak bantu.

Cara maksimumkan untung di Unit Trust

Kenapa untung pelabur tak sama ye? Padahal saya dan dia ambik fund yang sama. Saya pelik ni HidayahWan boleh tolong jelaskan ke?

Mestilah boleh, 1st tarik nafas dan berlapang dada ye. Sebab apa yang HidayahWan bakal jelaskan ni mungkin buat sesetengah pihak marah dan tak puas hati. So please berlapang dada.

SEBAB UNTUNG UNIT TRUST TAK SAMA

Pertama sekali keuntungan yang kita dapat tidak sama walaupun kita ambik fund yang sama. Bukanke sepatutnya sama?. Jawapan saya ye, Keuntungan tidak akan sama untuk setiap pelabur atas sebab-sebab dibawah ni ye:

  1. Mula melabur pada jumlah yang tidak sama dan diambil pada harga permulaan yang tidak sama.
  2. Pelaburan bulanan secara berterusan secara auto debit tidak sama dengan simpanan secara manual pada tarikh yang tidak konsisten.
  3. Melabur sekali pada jumlah tertentu tidak sama dengan pelaburan bulanan secara konsisten.

Ini jika kes fund yang sama ye. Namun impak lebih besar jika fund itu sendiri tidak sama. Setiap fund ada objektif pelaburan masing-masing. Berbincanglah dengan agent unit trust untuk memastikan objektif fund yang diambil sama atau lebih kurang dengan objektif pelaburan kita sebagai pelabur.

OBJEKTIF PELABURAN YANG JELAS

Setiap pelabur dinasihatkan mempunya objektif pelaburan yang jelas. Contoh pelaburan yang jelas ialah simpanan RM20,000.00 harini adalah untuk saya jadikan duit deposit beli rumah dalam jangkamasa 5 tahun lagi, saya nak gandakan RM20,000.00 ni jadi RM35,000.00. Ini contoh objektif pelaburan yang jelas, ia akan membantu HidayahWan memilih fund yang sesuai dan pelabur bakal mendapat keuntungan maksima. Ini salah satu cara memaksimakan untung di unit trust.

PEMILIHAN FUND YANG TERBAIK OLEH AGENT UNIT TRUST

Ada pelabur tanya, macam mana cara HidayahWan pilih fund yang terbaik dengan objektif pelaburan setiap pelabur? Ok inilah yang membezakan setiap agent ye. Saya cuba jelaskan secara general untuk pemahaman pelabur, namun ia khusus untuk pemilihan fund ni hanya perbincangan tertutup diantara pelabur dengan HidayahWan ye. Basic pemilihan adalah fund yang memberi distribution secara konsisten setiap tahun, walaupun pemberian distribution adalah secara incidentally jelas ditulis di master prospectus fund tersebut. Kesan kepada pelaburan adalah seperti gambar dibawah:

Beza fund yang memberi distribution dengan yang tiada distribution

TRACK RECORD YANG CANTIK

Salah satu pemilihan fund yang memberi track record yang cantik juga diambil kira. Kebanyakan fund memberi track record yang cantik ni tidak menghampakan, namun tidak memberi jaminan ye. Cara untuk tahu track record fund ni macam mana pula HidayahWan? Part ni pelabur perlu berbincang dengan agent. Agent Unit Trust yang hebat tahu dimana nak dapatkan fund yang ada track record yang cantik ni. Ini senarai fund yang jadi pilihan hati HidayahWan. psstttt jangan tanya orang lain plak.

Untung sekarang dah banyak, eh lagi banyak lagi UNTUNG

STRATEGI PELABURAN AGENT UNIT TRUST ITU SENDIRI

Apa strategi pelaburan agent unit trust ni SANGAT PENTING menentukan keuntungan MAKSIMA kepada pelabur. Jika dirujuk kepada track record diatas, ada agent yang menasihatkan pelabur untuk lock profit bila mendapat keuntungan walaupun perjalanan pelaburan masih jauh. Kerana kebanyakan pelabur tidak faham konsep compounding investment seperti snow ball, mereka mengikut nasihat agent. Selepas lock profit – iaitu mengeluarkan keuntungan sahaja ataupun keuntungan + capital, pelabur diminta untuk melabur kembali keseluruhan wang mereka tadi. Pelaburan yang berterusan yang mengikut strategi compounding investment adalah jauh lebih menguntungkan pelabur. Cuba tengok bukti dibawah:

Nak untung 25% atau nak untung 128%

Sekarang, secara kasar boleh faham kan? Perlukan perbincangan lebih? Klik sini untuk berbincang ye https://ManageMyInvestment.wasap.my. Jangan biarkan diri dibelenggu dengan persoalan dan persoalan lagi.

Terima Kasih

Senang ke Manage Investment Unit Trust sendiri?

Kebelakangan ni ramai yang soalan ni kat HidayahWan. Bila ditanya, rupanya ramai yang dah kehilangan agent sebelumni. Jadi mereka biarkan investment tu sendir, dan cuba mencari agent yang boleh membantu untuk menjawab soalan diatas.

Jawapan Ida Mudah dan Tidak Mudah bergantung kepada kemampuan masing-masing.

MUDAH DIURUSKAN SENDIRI

Jika ada minat nak dalami ilmu pelaburan, belajarlah. Daftarlah diri sebagai agent unit trust dengan agensi yang ajar teknik maksimumkan pelaburan pelabur.

Teknik maksimumkan pelaburan pelabur di unit trust ni mudahje. Hanya mempraktikkan konsep pelaburan unit amanah iaitu Dollar Cost Averaging. Menurunkan harga kos untuk kita secepat yang mungkin untuk mempercepatkan keuntungan pelabur ditahap maksima. Ini agak teknikal, tetapi HidayahWan cuba ceritakan analoginya di sini.

Jauhi agensi yang menguntungkan agent berbanding pelabur ye. Ini akan memberi impak buruk kepada pelabur dan juga kepada syarikat pelaburan. Macam mana nak kenal pasti agensi begini? Mereka tidak praktikkan Dollar Cost Averaging.

TIDAK MUDAH DIURUSKAN SENDIRI

Jika sekarang, masa bekerja atau uruskan perniagaan sendiri pun tidak cukup masa, tidak berapa minat untuk dalami ilmu pelaburan tetapi nak gandakan kewangan sendiri, maka mintalah HidayahWan manage pelaburan ye.

Berterus terang sahaja, saya nak HidayahWan manage pelaburan saya. Saya akan cuba bantu, mana yang mampu. Memaksimakan pelaburan ni perlukan kerjasama diantara pelabur dan juga agent.

HidayahWan akan duduk berbincang dengan pelabur, eh kan PKP. Ida berbincang di zoom, google meet ataupun wasap video call la. Berbincang tentang objektif pelaburan, teknik untuk maksimumkan pelaburan unit trust. Jarang sangat pelabur faham 100% tentang pelaburan unit trust ni, namun HidayahWan cuba fahamkan pelabur untuk faham apa yang perlu. Bila buka di mobile app, pelabur tahu apa yang nak ditengok, apa yang nak dibandingkan, jika lihat negatif apa perlu dibuat dan bila lihat positif apa tindakan yang perlu. Itu sahaja, pelaburan unit trust ni mudahje bila kita tahu apa yang perlu kita tahu.

Namun ada juga pelabur HidayahWan yang suka belajar, bila dia ada masa lapang. HidayahWan suka pelabur yang begini, tahu ambil tahu apa yang perlu dan ada sikap ingin tahu. HidayahWan akan cuba sebaik mungkin fahamkan. Kalau agak teknikal, kita buat secara analogi bagi mudah.

Jadi sekarang, dah dapat jawapan kan. Jadi tindakan seterusnya ialah klik mana satu pilihan hati

  1. Nak jadi agent untuk manage pelaburan unit trust sendiri : https://IwanttobeUTC.wasap.my
  2. atau Hidayahwan tolong manage pelaburan saya ye : https://ManageMyInvestment.wasap.my

Semoga menjawab soalan diminda ye. Saya ada soalan lain, tanya disini: https://hidayahwan.com/

Cara Melabur Unit Trust guna MobileApp

Macam mana cara nak melabur di unit trust secara online ye? Apa step yang saya kene buat? Sekarang ada online platform atau boleh juga guna mobile app Pocket-PMO namanya. Boleh download dari Apple Store atau Play Store.

Dan Ikut step ni satu per satu.

  1. Klik link ni untuk HidayahWan daftarkan nama dan no ic https://nakmulamelabur.wasap.my
  2. Open http://www.publicmutual.com.my dan ikut step dari Enroll Now.
  3. Login dari mobile app untuk melabur unit trust
Cara Melabur Unit Amanah

4. Klik Open Account dan taip nama fund. Macam mana nak tahu fund mana sesuai dengan objektif pelaburan saya? Tanya HidayahWan dan berbincanglah. Saya akan bagi free consultation. Jangan ikut cakap orang dengan kata fund ni bagus atau pun tidak, selagi tidak berbincang dan melihat sendiri prospektif fund tersebut sebelum melabur di unit trust.

5. Kemudian masukkan sejumlah wang yang nak dilaburkan, jangan lupa untuk pilih nama unit trust consultant ye. Barulah pelaburan tu, boleh dipantau oleh HidayahWan. Ini baru pelaburan unit trust secara online.

6. Seterusnya part penting, cek data yang dimasukkan dan dipilih adalah betul, bahagian ni boleh diedit lagi ye sebelum proceed ke part seterusnya untuk melabur di unit trust online

7. Seterusnya klik FPX untuk pilih banking online bank dan tik ke 3 kotak untuk I confirm.

8. Selepas selesai di banking online, lihat di status mesti SUCCESS. Yes dah berjaya buka akaun pelaburan unit trust online dengan HidayahWan. Tahniah!

Saya ada soalan nak tanya HidayahWan? klik je sini https://nakmulamelabur.wasap.my

Cara melabur unit trust online ni mudah je. Semoga bermanfaat

Melabur guna duit i-sinar

Saya ada apply i-sinar, tak sangka dapat. So saya plan nak gandakan duit ni sebab memang xnak guna untuk belanja boleh ke?

Ye boleh.

Dimana nak simpan dan labur biar berbaloi ye

Ada banyak tempat simpanan dan pelaburan, kene tengok objektif pelaburan kita.

Pelaburan saham, laburkan duit tu sendiri. Kalau baru nak buka CDS akaun, baik lupakan saja. Sebab pelaburan saham ni wang kita boleh burn semua sekali dalam sekelip mata jika tidak mahir. Tapi kalau sebelumni pernah dapat beberapa kali profit dari pelaburan saham, pandai kaji chart, pandai tengok FA dan TA, maka laburkan lah duit tu di saham pilihan ye.

Pelaburan Unit Trust, kita bagi wang kita kepada unit trust company untuk mereka laburkan. Jadi xperlu tahu banyak benda macam nak labur saham. Apa yang perlu tahu? Mudah:

1 – Syarikat unit trust yang konsisten bagi profit yang cantik. Jangan tahun lepas bagi punya tinggi untung, tahun ni sendu. Kang sendu pulak duit kita tu.

2 – Agent Unit Trust yang bagi penerangan jelas tentang pelaburan unit trust. Bukan yang main ambik je fund mana pun. Ini bahaya, kot nanti dia resign dari syarikat tu pergi ke syarikat lain atau langsung xbuat dah.. ha ni naya.

3 – Benefits yang kita dapat bukan sekadar profit, maybe ada benefits lain-lain yang berguna untuk kita dimasa hadapan

Simpanan ke Akaun Deposit, ini ramai yang salah faham. Mereka ingat ini adalah tempat pelaburan wang mereka, padahal mereka hanya depositkan wang mereka. Wang hanya dipegang, yang dilaburkan hanya 30-40% sahaja. Kerana itu pulangan kepada kita kemudian hari sedikit. Tempat simpanan ni tak salah, yang salah adalah pemahaman kita selama ini. Jadi silalah faham perbezaan akaun deposit dengan tempat pelaburan.

Simpanan ke Simpanan Tetap atau Fixed Deposit, Ini jelas dimata kita hanyalah tempat simpanan wang bukan tempat pelaburan.

Jadi Pilihan tempat pelaburan jelas untuk gandakan wang i-sinar kita. Pelaburan ini mengambil masa dan tidak mungkin dapat dipendekkan dengan cara alternatif. Faham istilah pelaburan dahulu ye.

Pelaburan emas, menukarkan wang tunai kepada emas untuk lock wang kita adalah strategi yang tidak tepat. Kerana Warren Buffet sendiri mengambil pendekatan CASH is KING. Maksudnya duit mesti disimpan dengan duit tidak perlu ditukar kepada bentuk lain. Yang perlu adalah menggandakan wang kita melepasi % inflasi supaya nilai wang kita tidak susut malah berganda-ganda melebihi % inflasi. Ini penting untuk mengekalkan kecairan wang pelaburan kita agar mudah untuk kita keluarkan di kemudian hari.

Terima Kasih https://nakmulamelabur.wasap.my