Pelaburan dari akaun1

Apa itu pelaburan dari akaun1? Ramai yang dah tahu, pelaburan dari akaun1 adalah salah satu pelaburan yang dibenarkan untuk mengembangkan duit tabung persaraan kita.

Ia terbuka kepada ahli yang layak sahaja. Macam mana nak tahu kita ahli yang layak? Caranya hanya cek sahaja dari Website ataupun Mobile app untuk melihat kelayakan pelaburan dari akaun1 kita. Cara mudah dengan melihat withdrawal eligibility dan tengok pada bahagian member investment scheme. Jumlah yang tertera adalah jumlah yang dibolehkan untuk dilaburkan dari pelaburan akaun1 kita

Apa kelebihan pelaburan dari akaun1?

Antara kelebihan pelaburan dari akaun1 adalah tiada cash yang diperlukan.
1. Pelaburan ini adalah transaksi dari akaun1 ke akaun unit amanah sendiri.

2. Pelaburan ke dana pelaburan yang lebih meluas.

3. Peluang diversify ke dana yang diluluskan.

4. Peluang untuk optimise tabung persaraan.

Macam mana caranya? Mudah sahaja, hanya 30% daripada jumlah lebihan mengikut umur yang ditetapkan sahaja yang boleh dilaburkan dari pelaburan akaun1 kita. Boleh refer jadual di bawah ye. Contoh pengiraan pun tersedia sekali. Mudah je. Nak tanya? Tanyalah Consultant HidayahWan klik sini ye https://bloghidayah.wasap.my/

Ada 5 sebab lain kenapa perlu ada pelaburan dari akaun1 dengan HidayahWan

  1. Transaksi yang mudah ke akaun pelaburan unit trust sendiri. Syarikat unit trust yang kukuh sepanjang 40 tahun. Opss lebih tua dari kita rupanya umur syarikat ni.
  2. Solid brand yang tidak perlu diperkenalkan lagi. Sebut je ohhh tahu. Jarang-jarang yang belum tahu. Kalau awak belum tahu, maknanya awak generasi muda. Kita geng klik sink terus https://bloghidayah.wasap.my/
  3. Pengalaman luas selama 40 tahun ni muda sampai ke tua ye. Bukan calang-calang lagi.
  4. Sokongan secara Online, dalam talian dan juga cawangan yang banyak diseluruh Malaysia sangat membantu pelabur untuk berurusan. Nak kan khidmat saya pun boleh klik je sini https://bloghidayah.wasap.my/ saya tolong selesaikan urusan awak.
  5. Kepelbagaian tabung pelaburan di Malaysia, Asia dan juga Global. Terdapat -+ 164 tabung. Naik kelabu mata nak pilih mana satu yang perform kan. Apa susah berbincanglah dengan saya https://bloghidayah.wasap.my/

Bertindak sekarang untuk luaskan pelaburan tabung persaraan dengan pelaburan dari akaun1 sekarang. Ambil peluang sediakan wasiat sekali tau. Caranya? Tanya HidayahWan, Mula pelaburan dari akaun1 sekarang.

love

HidayahWan, Unit Trust Consultant

Rancang Persaraan lebih awal untuk menikmati kesenangan masa depan

Bersadarkan belanjawanku, pasangan pencen memerlukan RM3090 sebulan untuk menjalani kehidupan secara sederhana. RM3090 ni apa je ye? Jom kita tengok breakdown keperluan pasangan pencen.

Berapa Perbelajaan pasangan pesara ye?

Total adalah RM3090. Jika dilihat jumlah untuk setiap bahagian tersangatlah minimum. Namun inilah data dari pusat penyelidikan kesejahteraan sosial terhadap pasangan pesara yang tinggal di lembah klang. Untuk jumlah makanan itu mengambil kira makan sebanyak 3 kali sehari selama 30 hari. Ini data untuk sekarang ye. Agaknya 10-20 tahun akan datang untuk kita yang masih bekerja adakah jumlah yang kita perlukan sama?

Jangan lupa ambil kira inflasi

Jangan lupa inflasi kita diMalaysia adalah 3%, bermaksud kenaikan semua benda secara purata adalah 3%. Maka jika jumlah perbelanjaan kita lebih kurang sama dengan yang tertulis diatas. Jumlah nya akan jadi RM4814, kita genapkan jadi RM5000 la ye.

Apa perancangan kita dari sekarang?

Bila dah tahu berapa jumlah minimum yang perlu ada bila bersara nanti, next adalah apa yang perlu kita buat sekarang? Sebelumtu, Sis Ida faham bukan semua cukup dengan RM3090 sebulan ni, Jom kita tengok jumlah untuk RM5000, RM8000 dan RM10,000 juga ye.

Dari gambar ni, anggaran kadar pulangan sebanyak 7% setiap tahun dengan inflasi 3% setiap tahun. Katalah kita perlukan RM5000 sebulan semasa bersara nanti. Jadi jumlah yang perlu ada adalah RM848,036.00. Nak jadikan duit kita sebanyak tu, caranya mula menyimpan dari sekarang sebanyak RM691 sahaja. Mudahkan.

Nak tahu lanjut klik je sini https://nakmulamelabur.wasap.my

Love,

HidayahWan

Kenapa Nak Jadi Unit Trust Consultant secara Part-Time?

Kenapa nak jadi Unit Trust Consultant secara part-time? Peluang kerjaya unit trust consultant? Ramai yang bekerja dan perlukan extra income. Tetapi kenapa perlu pilih unit trust consultant di public mutual sebagai part-time? Kerana menjana extra income tetapi masa dan komitmen masa kerja yang tidak menganggu kerja hakiki.

Antara Kerja part-time yang memberi income yang berbaloi? Kerja yang mudah? Perlu belajar sesuatu yang baru?

Pelabur melabur dengan mudah hanya dihujung jari

Pelabur disediakan dengan platform yang mudah untuk mereka cek dan dapatkan tips tentang pelaburan hanya dihujung jadi mereka. Mereka juga boleh menggunakan mobile apps pocket-PMO untuk membuka akaun, menambah wang pelaburan dan juga mengeluarkan wang mereka bila perlu. Melalui pocket-PMO juga, pelabur boleh menyemak fund yang mereka pilih dilaburkan dinegara mana, sektor mana dan juga disyarikat mana. Semuanya hanya di hujung jari.Peluang kerjaya unit trust consultant juga jadi lebih mudah.

Namun tiada siapa akan tunjukkan strategi pelaburan dan semak pelaburan mereka. Jadi disini lah kerja unit trust consultant. Peluang kerjaya unit trust consultant jadi lebih mudah, Ye pelaburan unit trust di public mutual memerlukan strategi untuk untung. Bukan sekadar melabur dan boleh untung ye. Strategi pelaburan ni sangat mudah. Jika boleh faham, bolehlah jadi unit trust consultant secara part-time. Ye sangat mudah untuk difahamkan bila dah tahu rahsianya.

Melabur dan menjadi Pelabur Bijak

Pelabur boleh melabur dan menjadi premium investor secara tak sengaja. Kenapa secara tak sengaja? Kerana melabur di unit trust adalah pelaburan jangka masa panjang. Hanya memerlukan pelabur melakukan transaksi secara automatik dari bank ke akaun public mutual sendiri. Peluang kerjaya unit trust consultant menjadi lebih mudah. Pelaburan secara bulanan ini mempunya kelebihan yang tersendiri seperti dibawah

  1. Melabur tanpa mengambil kira keadaan market turun naik.
  2. Melabur dengan jumlah yang mampu walaupun serendah RM100 sebulan. Mudahkan nak melabur jadi ia juga mudah untuk unit trust consultant secara part-time.
  3. Tetap melabur walaupun keadaan market yang jatuh, kerana inilah waktu terbaik untuk keuntungan yang berganda kemudian hari. Yang faham senyum lebar ni.
  4. Semuanya mudah dihujung jari. Nak review dengan consultant walau jauh pun tak apa. Sebab boleh dibuat secara online. Inilah Peluang kerjaya unit trust consultant di public mutual.

Consultant perlu tunjuk apa yang patut pelabur tahu. Kalau sebagai pelabur dah tahu banyak, bagus jadi consultant. Melabur dan dapat balik komisyen. Best kan.. kan…Mudahkan jadi unit trust consultant secara part -time. Peluang kerjaya unit trust consultant di public mutual berhad.

Komisyen setiap bulan dan komisyen berkekalan sepanjang hayat

Ini rahsia kenapa ramai diluar sana berminat jadi unit trust consultant walaupun secara part-time. Peluang kerjaya unit trust consultant terbuka untuk semua. Komisyen setiap bulan adalah dari berapa RM jumlah pelaburan yang dibawa masuk. Dan komisyen berkekalan adalah jumlah pelaburan terkumpul dengan harga semasa. Jadi sangat penting untuk setiap pelaburan yang dibawa masuk memberi keuntungan kepada pelabur. Jika wang pelabur rugi? Maka komisyen consultant juga dalam kerugian. Mungkin kerugian yang teruk.

Apa cara untuk jadikan pelaburan untung? Dengan strategi pelaburan yang terbukti berkesan. Yes dan ia adalah rahsia dalam agency HW Agensi. Peluang kerjaya unit trust consultant lebih mudah. Ramai yang cakap mengarut. Ye memang mengarut untuk 80% populasi, hanya 20% yang percaya ia betul. Fokus kepada 20% untuk yang nak jadi unit trust consultant secara part-time.

20% yang percaya ianya betul kerana ia terbukti dengan adanya pelabur hebat yang dikenali di dunia iaitu Warren Buffet dan juga gurunya. Siapa? nanti saya edit disini ye. Ala gurau pun tak boleh. Benjamin Graham la.

Apa teori keuntungan pelaburan yang diajar? Pelaburan jangka masa panjang lebih dari 10 tahun. Teori ini kami perincikan khas buat unit trust consultant di HW Agensi. Mudahkan jadi unit trust consultant secara part-time? Berapa komisyen? Ini secara ringkasnya, bestnya peluang kerjaya unit trust consultant di public mutual ni.

Selain dari 2 faktor yang best, ada banyak lagi kelebihan lain. Secara ringkas seperti dibawah. Nak tahu lebih lanjut klik sini untuk temujanji secara bersemuka ataupun online https://IwanttobeUTC.wasap.my untuk jadi unit trust consultant secara part-time ataupun full time. inilah dia Peluang kerjaya unit trust consultant di public mutual.

Kelebihan masa yang flexible untuk melakukan business unit trust ini adalah satu faktor yang besar kenapa ramai di lur sana berminat untuk menjadi unit trust consultant secara part-time pada mulanya. Kemudian baru lah kepada full-time.

Love,

HidayahWan

“7 Golden Rules” dalam pelaburan

Bila sebut pelaburan, apa yang terdetik difikiran kita? Selalunya untung kan. Berapa keuntungan yang difikirkan? 5%? 8% atau 10%.

Sebelum fikirkan tentang keuntungan, ini 7 Golden Rules dalam pelaburan yang perlu kita check dulu. Jom kita check satu per satu supaya pelaburan kita mencapai apa yang kita mahukan dalam pelaburan.

1. Melabur mengikut objektif pelaburan

Pelaburan yang berjaya perlu mengikut objektif pelaburan yang telah ditetapkan dari awal, semasa mula nak melabur. Objektif pelaburan yang tetap walau apa pun yang berlaku disepanjang tempoh tersebut. Kerana itu sebelum melabur, pelabur sangat di tuntut untuk mengenal pasti cash flow. Cash flow perlu didalam kategori yang sihat untuk menjayakan pelaburan yang sihat dan mengikut objektif pelaburan yang tidak berubah-ubah.

2. Kenalpasti tempoh pelaburan yang sesuai

Pelaburan memerlukan masa, untuk pelaburan unit trust ia adalah pelaburan jangka masa panjang. Sila bersabar dalam tempoh masa jangka masa panjang ni. Berapa panjang? Ini soalan yang selalu ditanya. at least 5 tahun jangan usik duit yang dilaburkan itu. Kenapa jangan diusik? Kerana ia memberi impak kepada keuntungan.

Cost average akan terganggu dan keuntungan juga terganggu. Pelaburan seolah tidak menampakkan hasil ye. Ye tidak akan menampakkan hasil selama 5 tahun tersebut. Kerana pelaburan perlukan strategi. Bahagian ini kebanyakan mereka yang melabur akan berundur. Nak tahu lanjut, wasap saya untuk berbincang ye.

3. Risiko yang boleh dipertimbangkan

Setiap pelabur mahukan keuntungan dari pelaburan, Ye itulah objektif melabur. Namun mana-mana pelaburan ada risikonya yang tersendiri. Bab risiko ni mudah sahaja. Sebelum melabur, penting untuk setiap pelabur bersetuju dan mengenalpasti risiko yang bakal dilalui. Melabur melalui unit trust, salah satu risiko adalah “kerugian” sebelum keuntungan. Dalam fasa permulaan, pelabur menyebutnya fasa kerugian kerana dari rekod kelihatan – dihadapan sejumlah wang yang dilaburkan.

Inil hanyalah kerana pergerakan harga setiap hari yang berubah-ubah. Bila harga makin menurun, pelabur selalunya akan takut ianya turun lagi dan lagi. Sebenarnya, pergerakan harga turun naik dan dalam masa yang sama, pelabur bakal menerima distribution. Selalunya setahun sekali. Penambahan unit secara percuma ini bakal memberi keuntungan kepada pelabur walaupun harga makin rendah. Kenapa? Kerana unit yang ada dah bertambah.

Simple matematik labur RM10,000. Harga seunit RM0.25. Setiap tahun dapat unit secara percuma. Selepas tahun ke 8, unit terkumpul bertambah dari 40,000 unit kepada 80,000 unit. Harga sepanjang 8 tahun ada turun ke RM0.18 dan ada masanya naik kepada RM0.30. Selepas 8 tahun, pada masa kita nak guna duit ni, harga seunit kembali pada RM0.25. Pelabur untung atau rugi?

unit terkumpul terkini : 80,000

harga semasa : RM0.25

80,000 x RM0.25 = RM20,000

Nilai asal yang dilaburkan RM10,000. Kan pelabur untung tu.

Inilah dia basic pelaburan unit trust, ada nya perubahan harga dan juga penambahan unit secara percuma.

4. Melabur dan terus melabur untuk jangka masa panjang

Bila pelabur faham tentang, pelaburan unit trust adalah pelaburan jangka masa panjang. Janganlah diintai pelaburan ni setiap minggu ye. Selepas beberapa bulan atau 4 tahun yang pertama pun belum memberi keuntungan. Saya suka ingatkan pelabur saya, pelaburan unit trust ni seumpama kita menanam pokok durian. Pokok durian hanya akan mengeluarkan bunga selepas 5tahun, Buah? selepas itu. Namun untuk menghasilkan bunga di tahun ke-5, penjagaan rapi perlu sepanjang 5tahun tersebut. Jika pokok dicantas, atau ada tempoh masa yang tidak dibaja? Adakah pokok durian tadi akan berbuah atau mati sebelum berumur 5tahun?

5. Ringgit Cost Averaging & Do not time the market

Saya selalu sebut strategi untuk untung di unit trust, hanyalah dengan cara menurunkan average cost per unit untuk pelaburan di equity. Untuk menurunkan average cost per unit ni ia mangambil masa bertahun, kerana itu pelaburan unit trust adalah pelaburan jangka masa panjang. Walau pun market turun atau naik, ia tidak memberi effect kepada faktor pemberian distribution. Ini kerana setiap fund akan dilaburkan ke 30 hingga 40 syarikat yang berbeza, sektor juga berbeza. Inilah jawapan kenapa melabur di unit trust tidak memerlukan time the market.

Ada 2 cara untuk menurunkan average cost per unit;

  1. Bila mendapat distribution, selalunya setiap tahun.
  2. Dengan menambah pelaburan pada harga rendah, average cost akan turun dengan mendadak. Ini peluang sangat baik untuk untung yang lebih banyak dikemudian hari.

6. Perlu bersabar

Kerana pelaburan ini adalah jangka masa panjang, pelabur perlu bersabar. Seumpama menunggu 5 tahun, pokok durian membesar. Ianya memerlukan kesabaran semua pelabur. Bukan sekadar menunggu, tetapi pokok perlu dibaja dan dijaga rapi sepanjang tempoh tersebut.

7. Pelbagaikan Portfolio

Kelebihan melabur di unit trust adalah, kita sebagai pelabur boleh melabur di pelbagai portfolio. Cara ini dipanggil diversify pelaburan kita. Pelaburan unit trust boleh dibahagi kepada equity di global, asia ataupun di Malaysia. Selain itu, diversify juga ke equity, bond/sukuk. Kepelbagaian porfolio ini sangat bagus untuk mengurangkan risiko pelaburan kepada kita. Malah pelaburan kita meluas ke beberapa sektor dan juga bahagian risiko.

Melabur melalui Consultant atau Melabur Sendiri?

Bila cerita bab melabur, ramai yang memberi feedback negatif berbanding yang positif. Kenapa begini? Sebenarnya, bila Sis Ida perhatikan dari yang datang mengadu kepada Sis Ida melalui wasap atau call (link ada kat sebelah ni). Silapnya datang dari diri sendiri yang melabur tanpa tahu apa-apa. Melabur tanpa ada ilmu pelaburan langsung. Lebih parah melabur dengan ada ilmu yang salah, tetapi dengan yakin berpegang itulah yang benar hasil dari cerita sipulan yang dia sendiri tak kenal pun. Aduhhhh.

Meh Sis Ida share pengalaman yang setahun jagung baru cecah 10 tahun dalam industri pelaburan ni. Sebelum melabur mesti ada ilmu pelaburan.

  1. Dengar dan baca apa yang ditulis di social media dan terus percaya bulat-bulat. Sebetulnya, baca dan fikir dengan akal yang bijak. Kenapa begini dan kenapa begitu. Selalu amalkan ambil pendapat dari 3 orang yang berbeza; 1 orang yang benci tentang pelaburan, 2: Orang yang suka dengan pelaburan dan ke3; orang yang tidak memihak kepada mana2x dan memberi ulasan yang jujur.
  2. Kemudian buatlah keputusan sendiri, kerana yang menanggung untung atau rugi adalah diri sendiri.
  3. Selalu dengar penjelasan sampai habis bukan sekerat atau dengan hanya 1 artikel atau video sahaja. Kebanyakan mereka mengeluarkan artikel atau video itu untuk kepentingan mereka sahaja.

Boleh relate dengan kisah ini;

Semalam, teringin nak makan siakap 3 rasa. Dah terbayang kesedapan dan ranggup ikan yang digoreng sebelum dicurahkan sos 3 rasa. Sambil drive balik duk fikir nak beli atau nak masak sendiri? Kalau beli nak beli dikedai mana? Kedai A ni dekat, tak pernah rasa siakap 3 rasa disana. Sebelumni pernah beli mee goreng basah. Mee goreng basah dia memang sesedap rasa.

Kalau beli di kedai B, jauh pulak nak kene pusing ke jalan besar sana pulak. Tetapi pernah rasa siakap 3 rasa dia mmg umppp. Cuma kedai ni bahan perencahnya agak banyak. Sis ni sejenis alergik dengan bahan perencah ni. Sedap dimakan, lepas tu duk garu hidung sebab gatal. Haishhh macam mana ni.

Kalau beli ikan dan bahan, masak sendiri ikut rasa sesedap sendiri tanpa letak bahan perencah kan bagus jugak. Boleh makan sedap, lepas tu pun tak gatal hidung. Cuma sempat ke nak masak ni?

Dalam duk fikir, ambik keputusan pilihan ke3. Berhenti di kedai beli ikan, tomato, daun sup. Minta tuan kedai buangkan sisik dan insang sahaja. Kenapa? Sebab selalu orang kedai akan potong dan buang isi bawah perut tu sekali sepeti dalam gambar ni. Gambaran mesti jelas di fikiran kita ye kawan.

Sampai rumah, terus cergas mandi dan solat asar dulu. Selesaikan yang wajib. Kemudian barulah kedapur, keluarkan ikan potong bahagian bawah sepeti dalam gambar dan buang perut ikan. Basuh dengan air asam kemudian barulah disalut dengan garam, kunyit, tepung gandum dan tepung jagung. Ketepikan dan masak sos 3 rasa tanpa bahan perencah. Siap, bila nak makan barulah digoreng ikannya. So barulah ranggup sepeti yang dibayangkan dari petang tadi.

Maka Sis makan lah ikan ni dengan gembiranya, sesedap rasa selera sendiri dan tidak gatal hidung. Maka apa kesimpulan yang diperolehi dari kisah simple ini?

  1. Bila kita dah ada expectation dalam pelaburan, fikirkan apa option yang kita ada dan listkan.
  2. Buat timbal balik, pro dan contr untuk setiap pilihan yang kita ada.
  3. Doa dan buat keputusan dan teruskan dengan keputusan yang kita dah pilih.
  4. Jangan berlengah atau batalkan niat asal untuk melabur kerana takut memilih pilihan yang ada.
  5. Namun, kalau tak berani dengan ombak jangan sesekali naik bot ye tak?
  6. Dan perlu juga diingat, jangan iri hati dan menyesal bila nanti orang lain senang lenang menerima hasil pelaburan mereka.
Statistik ini tidak menipu, jika diperhatikan ianya memang benar kan.

Kesimpulannya, jika mahukan seperti yang dibayangkan, lebih bagus jika kita jadi consultant dan jagalah pelaburan sendiri. Tiada agent atau consultant yang akan kita marah atau hentam dikemudian hari.

Belajar ilu pelaburan untu manage pelaburan sendiri ni sangat mudah. Hanya perlu tahu strategi pelaburan yang betul dan yang dah terbukti berjaya.

Tiada millionaire dari trading saham, bitcoin. Namun ramai millionaire dari pelaburan jangka masa panjang. Apa lagi yang menjaga pelaburan sendiri.

Tiada millionaire dari penulis artikel di social media, namun ramai millionaire yang mengambil tindakan yang tepat dari penulisan di social media.

Semoga bermanfaat

Sis Ida.