Cara Melabur Unit Trust guna MobileApp

Macam mana cara nak melabur di unit trust secara online ye? Apa step yang saya kene buat? Sekarang ada online platform atau boleh juga guna mobile app Pocket-PMO namanya. Boleh download dari Apple Store atau Play Store.

Dan Ikut step ni satu per satu.

  1. Klik link ni untuk HidayahWan daftarkan nama dan no ic https://nakmulamelabur.wasap.my
  2. Open http://www.publicmutual.com.my dan ikut step dari Enroll Now.
  3. Login dari mobile app untuk melabur unit trust
Cara Melabur Unit Amanah

4. Klik Open Account dan taip nama fund. Macam mana nak tahu fund mana sesuai dengan objektif pelaburan saya? Tanya HidayahWan dan berbincanglah. Saya akan bagi free consultation. Jangan ikut cakap orang dengan kata fund ni bagus atau pun tidak, selagi tidak berbincang dan melihat sendiri prospektif fund tersebut sebelum melabur di unit trust.

5. Kemudian masukkan sejumlah wang yang nak dilaburkan, jangan lupa untuk pilih nama unit trust consultant ye. Barulah pelaburan tu, boleh dipantau oleh HidayahWan. Ini baru pelaburan unit trust secara online.

6. Seterusnya part penting, cek data yang dimasukkan dan dipilih adalah betul, bahagian ni boleh diedit lagi ye sebelum proceed ke part seterusnya untuk melabur di unit trust online

7. Seterusnya klik FPX untuk pilih banking online bank dan tik ke 3 kotak untuk I confirm.

8. Selepas selesai di banking online, lihat di status mesti SUCCESS. Yes dah berjaya buka akaun pelaburan unit trust online dengan HidayahWan. Tahniah!

Saya ada soalan nak tanya HidayahWan? klik je sini https://nakmulamelabur.wasap.my

Cara melabur unit trust online ni mudah je. Semoga bermanfaat

Melabur guna duit i-sinar

Saya ada apply i-sinar, tak sangka dapat. So saya plan nak gandakan duit ni sebab memang xnak guna untuk belanja boleh ke?

Ye boleh.

Dimana nak simpan dan labur biar berbaloi ye

Ada banyak tempat simpanan dan pelaburan, kene tengok objektif pelaburan kita.

Pelaburan saham, laburkan duit tu sendiri. Kalau baru nak buka CDS akaun, baik lupakan saja. Sebab pelaburan saham ni wang kita boleh burn semua sekali dalam sekelip mata jika tidak mahir. Tapi kalau sebelumni pernah dapat beberapa kali profit dari pelaburan saham, pandai kaji chart, pandai tengok FA dan TA, maka laburkan lah duit tu di saham pilihan ye.

Pelaburan Unit Trust, kita bagi wang kita kepada unit trust company untuk mereka laburkan. Jadi xperlu tahu banyak benda macam nak labur saham. Apa yang perlu tahu? Mudah:

1 – Syarikat unit trust yang konsisten bagi profit yang cantik. Jangan tahun lepas bagi punya tinggi untung, tahun ni sendu. Kang sendu pulak duit kita tu.

2 – Agent Unit Trust yang bagi penerangan jelas tentang pelaburan unit trust. Bukan yang main ambik je fund mana pun. Ini bahaya, kot nanti dia resign dari syarikat tu pergi ke syarikat lain atau langsung xbuat dah.. ha ni naya.

3 – Benefits yang kita dapat bukan sekadar profit, maybe ada benefits lain-lain yang berguna untuk kita dimasa hadapan

Simpanan ke Akaun Deposit, ini ramai yang salah faham. Mereka ingat ini adalah tempat pelaburan wang mereka, padahal mereka hanya depositkan wang mereka. Wang hanya dipegang, yang dilaburkan hanya 30-40% sahaja. Kerana itu pulangan kepada kita kemudian hari sedikit. Tempat simpanan ni tak salah, yang salah adalah pemahaman kita selama ini. Jadi silalah faham perbezaan akaun deposit dengan tempat pelaburan.

Simpanan ke Simpanan Tetap atau Fixed Deposit, Ini jelas dimata kita hanyalah tempat simpanan wang bukan tempat pelaburan.

Jadi Pilihan tempat pelaburan jelas untuk gandakan wang i-sinar kita. Pelaburan ini mengambil masa dan tidak mungkin dapat dipendekkan dengan cara alternatif. Faham istilah pelaburan dahulu ye.

Pelaburan emas, menukarkan wang tunai kepada emas untuk lock wang kita adalah strategi yang tidak tepat. Kerana Warren Buffet sendiri mengambil pendekatan CASH is KING. Maksudnya duit mesti disimpan dengan duit tidak perlu ditukar kepada bentuk lain. Yang perlu adalah menggandakan wang kita melepasi % inflasi supaya nilai wang kita tidak susut malah berganda-ganda melebihi % inflasi. Ini penting untuk mengekalkan kecairan wang pelaburan kita agar mudah untuk kita keluarkan di kemudian hari.

Terima Kasih https://nakmulamelabur.wasap.my

PELAN PERSARAAN

Berapakah jumlah wang yang diperlukan untuk bersara?

Sebaiknya kita mula simpanan wang persaraan seawal mula kita bekerja. Simpanan secara bulanan bagi mendapatkan untung maksimum.

Guna kalkulator ini untuk bantuan jumlah simpanan yang diperlukan untuk bersara kelak

Waktu terbaik untuk menabung adalah 20 tahun yang lepas. Waktu ke2 terbaik adalah SEKARANG

Tidakan saya https://nakmulamelabur.wasap.my Berikan details Nama, Umur, Bekerja dimana sekarang untuk “free consultation”.

Pelan Persaraan Saya

Nak dapatkan pelan persaraan lengkap begini? Klik sini sekarang ye https://nakmulamelabur.wasap.my

Terima kasih

Cara Melabur di Unit Trust

Ramai yang nak melabur tetapi tidak mempunyai modal yang besar. Nak melabur ni perlu ada modal besar je. OH NO!! dengan modal kecil pun boleh melabur di unit trust ye.

Macam mana caranya nak melabur di unit trust/unit amanah ni? Saya nak melabur tetapi saya tak faham apa itu pelaburan unit trust? Tak apa baca sini.

Melabur di unit trust ni tidak memerlukan kita ada modal yang besar. Dengan hanya RM100 sahaja kita dah boleh mula melabur. Dan melaburlah secara konsisten setiap bulan sampai tercapai matlamat pelaburan kita.

Langkah demi langkah melabur di unit amanah:

  1. Buka akaun dengan unit amanah contoh di public mutual boleh tengok video di youtube https://www.youtube.com/watch?v=f2Lct28vaYY
  2. Code Agent Unit Amanah : 10650620 Nama: Wan Hidayah Binti Wan Ismail atau klik sini untuk pertanyaan lanjut https://nakmulamelabur.wasap.my
  3. Selesai daftarkan diri, agent akan mengaktifkan akaun pelabur dengan memberikan SA no.
  4. Pelabur perlu login di http://www.publicmutualonline.com.my untuk mengaktifkan SA no tadi.
  5. Selepas SA no diaktifkan (proses dari daftar hingga ke sini cuma ambil masa dalam 20-30 minit sahaja bergantung kepada kelajuan internet anda.) pelabur dah pun boleh mula melabur di fund terpilih.(sila tanya agent nama fund)
  6. Kemudian, pelabur boleh aktifkan auto debit pula. Kemudahan auto debit secara online menyenangkan pelabur. Tidak perlu pergi ke bank lagi dah. Cara aktifkan auto debit pun mudah je.
  7. Agent akan confirmkan pelaburan masuk dalam sistem dan guide cara tengok investment report.
  8. Selesai.

Cara melabur di unit amanah ni mudahje kan. Semoga bermanfaat

Pelaburan Saham

Pelaburan saham ni apa? Mungkin ramai diantara kita terlibat dengan pelaburan saham, namun masih ramai yang tidak tahu apakah ia pelaburan saham?. Pelaburan saham ni adalah bila kita menjadi pelabur di bursa saham dengan memegang saham mana-mana syarikat yang disenarai di bursa saham.

Mungkin kita pernah dengar main saham, trade saham kan. Maksudnya sama mereka membeli beberapa lot saham syarikat dan menjualnya kembali dengan mendapat keuntungan atau kerugian.

Saham ni ramai yang cakap best, cara mudah buat duit cepat. Dalam masa yang sama ramai juga yang terciduk dengan saham ni. Kerana ikut cakap orang, tidak faham konsep, dan musuh utama adalah tamak. Ini berlaku kerana individu itu tiada matlamat yang jelas dalam pelaburan saham. Mereka selalu sebut main saham. Jadi selamanya mereka bermain dengan saham- saham ini.

Bagaimana ingin memulakan pelaburan saham

Untuk melabur di bursa saham, mesti ada akaun saham dahulu. Boleh search di google cara buka akaun saham. Ada banyak pilihan syarikat security atau broker saham di Malaysia. Kos yang diperlukan untuk buka akaun saham pun murah je dan ada yang percuma. Selepas akaun saham dah tersedia, kita hanya perlu memasukkan modal untuk memulakan pelaburan saham.

Kelebihan Pelaburan Saham

Kelebihan pelaburan saham ialah, pelabur bakal mendapat keuntungan dari capital gain dan juga dividen. Capital gain adalah perbezaan harga yang dibeli dengan harga yang dijual untuk seunit saham. Bila harga yang dijual lagi mahal dari harga yang dibeli. Dividen pula ialah pembahagian keuntungan syarikat kepada semua pelabur. Keuntungan ini diberikan secara tunai ataupun secara unit saham.

Kelebihan lain, pelabur saham bakal mendapat jemputan ke Mesyuarat tahunan syarikat dan juga report kewangan tahunan syarikat tersebut.

Kelemahan Pelaburan Saham

Kebanyakan dari mereka yang terlibat dengan saham mengalami kerugian berkali-kali atau kerugian yang lebih banyak berbanding keuntungan. Ada juga yang dah untung dan kemudiannya rugi. Pelabur saham perlu ada strategi pelaburan yang lebih jelas dan pantas bertindak. Ini kerana saham memerlukan pelabur membeli saham pada harga, masa yang tepat di saham yang tepat untuk mendapat keuntungan.

Kejadian penjualan saham panik secara besar-besaran juga tidak terjangka berlaku dan ianya sekelip mata. Ini antara risiko pelaburan saham yang paing besar dan pelabur mesti bersedia untuk kehilangan kesemua modal yanng dilaburkan.

Nasihat saya pelaburan yang terbaik adalah pelaburan ilmu buat diri sendiri. Naikkan standard diri dengan menimba ilmu pelaburan dan kewangan.