Melabur melalui Consultant atau Melabur Sendiri?

Bila cerita bab melabur, ramai yang memberi feedback negatif berbanding yang positif. Kenapa begini? Sebenarnya, bila Sis Ida perhatikan dari yang datang mengadu kepada Sis Ida melalui wasap atau call (link ada kat sebelah ni). Silapnya datang dari diri sendiri yang melabur tanpa tahu apa-apa. Melabur tanpa ada ilmu pelaburan langsung. Lebih parah melabur dengan ada ilmu yang salah, tetapi dengan yakin berpegang itulah yang benar hasil dari cerita sipulan yang dia sendiri tak kenal pun. Aduhhhh.

Meh Sis Ida share pengalaman yang setahun jagung baru cecah 10 tahun dalam industri pelaburan ni. Sebelum melabur mesti ada ilmu pelaburan.

  1. Dengar dan baca apa yang ditulis di social media dan terus percaya bulat-bulat. Sebetulnya, baca dan fikir dengan akal yang bijak. Kenapa begini dan kenapa begitu. Selalu amalkan ambil pendapat dari 3 orang yang berbeza; 1 orang yang benci tentang pelaburan, 2: Orang yang suka dengan pelaburan dan ke3; orang yang tidak memihak kepada mana2x dan memberi ulasan yang jujur.
  2. Kemudian buatlah keputusan sendiri, kerana yang menanggung untung atau rugi adalah diri sendiri.
  3. Selalu dengar penjelasan sampai habis bukan sekerat atau dengan hanya 1 artikel atau video sahaja. Kebanyakan mereka mengeluarkan artikel atau video itu untuk kepentingan mereka sahaja.

Boleh relate dengan kisah ini;

Semalam, teringin nak makan siakap 3 rasa. Dah terbayang kesedapan dan ranggup ikan yang digoreng sebelum dicurahkan sos 3 rasa. Sambil drive balik duk fikir nak beli atau nak masak sendiri? Kalau beli nak beli dikedai mana? Kedai A ni dekat, tak pernah rasa siakap 3 rasa disana. Sebelumni pernah beli mee goreng basah. Mee goreng basah dia memang sesedap rasa.

Kalau beli di kedai B, jauh pulak nak kene pusing ke jalan besar sana pulak. Tetapi pernah rasa siakap 3 rasa dia mmg umppp. Cuma kedai ni bahan perencahnya agak banyak. Sis ni sejenis alergik dengan bahan perencah ni. Sedap dimakan, lepas tu duk garu hidung sebab gatal. Haishhh macam mana ni.

Kalau beli ikan dan bahan, masak sendiri ikut rasa sesedap sendiri tanpa letak bahan perencah kan bagus jugak. Boleh makan sedap, lepas tu pun tak gatal hidung. Cuma sempat ke nak masak ni?

Dalam duk fikir, ambik keputusan pilihan ke3. Berhenti di kedai beli ikan, tomato, daun sup. Minta tuan kedai buangkan sisik dan insang sahaja. Kenapa? Sebab selalu orang kedai akan potong dan buang isi bawah perut tu sekali sepeti dalam gambar ni. Gambaran mesti jelas di fikiran kita ye kawan.

Sampai rumah, terus cergas mandi dan solat asar dulu. Selesaikan yang wajib. Kemudian barulah kedapur, keluarkan ikan potong bahagian bawah sepeti dalam gambar dan buang perut ikan. Basuh dengan air asam kemudian barulah disalut dengan garam, kunyit, tepung gandum dan tepung jagung. Ketepikan dan masak sos 3 rasa tanpa bahan perencah. Siap, bila nak makan barulah digoreng ikannya. So barulah ranggup sepeti yang dibayangkan dari petang tadi.

Maka Sis makan lah ikan ni dengan gembiranya, sesedap rasa selera sendiri dan tidak gatal hidung. Maka apa kesimpulan yang diperolehi dari kisah simple ini?

  1. Bila kita dah ada expectation dalam pelaburan, fikirkan apa option yang kita ada dan listkan.
  2. Buat timbal balik, pro dan contr untuk setiap pilihan yang kita ada.
  3. Doa dan buat keputusan dan teruskan dengan keputusan yang kita dah pilih.
  4. Jangan berlengah atau batalkan niat asal untuk melabur kerana takut memilih pilihan yang ada.
  5. Namun, kalau tak berani dengan ombak jangan sesekali naik bot ye tak?
  6. Dan perlu juga diingat, jangan iri hati dan menyesal bila nanti orang lain senang lenang menerima hasil pelaburan mereka.
Statistik ini tidak menipu, jika diperhatikan ianya memang benar kan.

Kesimpulannya, jika mahukan seperti yang dibayangkan, lebih bagus jika kita jadi consultant dan jagalah pelaburan sendiri. Tiada agent atau consultant yang akan kita marah atau hentam dikemudian hari.

Belajar ilu pelaburan untu manage pelaburan sendiri ni sangat mudah. Hanya perlu tahu strategi pelaburan yang betul dan yang dah terbukti berjaya.

Tiada millionaire dari trading saham, bitcoin. Namun ramai millionaire dari pelaburan jangka masa panjang. Apa lagi yang menjaga pelaburan sendiri.

Tiada millionaire dari penulis artikel di social media, namun ramai millionaire yang mengambil tindakan yang tepat dari penulisan di social media.

Semoga bermanfaat

Sis Ida.

Market makin jatuh je ni mcm mana ni?

Soalan macam ni kerap ditanya oleh pelabur. Bukan dalam tempoh 1-2 tahun ni sahaja. Tetapi soalan ini dari seawal Sis Ida terlibat dalam industri Unit Trust lagi.

Kenapa? Sebab banyak masa market asyik jatuh je, compare dengan masa naik. Setuju? Setuju kan. Dah kalau macam tu, tak sesuai la nak melabur. Nak tunggu waktu masa market naik baru nak melabur ke?

Tetapi macam mana pulak dengan orang yang melabur sebelum ni, untungnya helok berganda walhal market dia dengan market kita sama je, menurun lebih banyak dari menaik kan.

Harini, Sis Ida nampak banyak dah kapal diruang udara selepas 2 tahun kosong. Dari rumah Sis Ida boleh nampak kapal yang baru naik dan juga kapal yang bakal mendarat. Jadi dapatlah idea ni. Cuma tulisan ni lebih sedap dalam bahasa london. Baca ye

Cerita Airbus dan Jet

“An Airbus 380 is on its way across the Atlantic. It flies consistently at 500 mph at 30,000 feet, when suddenly a Eurofighter with a Tempo Mach 2 appears.

The pilot of the fighter jet slows down, flies alongside the Airbus and greets the pilot of the passenger plane by radio: “Airbus, boring flight isn’t it? Now have a look here!”

He rolls his jet on its back, accelerates, breaks through the sound barrier, rises rapidly to a dizzying height, and then swoops down almost to sea level in a breathtaking dive. He loops back next to the Airbus and asks, “Well, how was that?”

The Airbus pilot answers: “Very impressive, but watch this!”

The jet pilot watches the Airbus, but nothing happens. It continues to fly straight, at the same speed. After 15 minutes, the Airbus pilot radios, “Well, how was that?

Confused, the jet pilot asks, “What did you do?”

The AirBus pilot laughs and says, “I got up, stretched my legs, walked to the back of the aircraft to use the washroom, then got a cup of coffee and a chocolate fudge pastry.

The moral of the story is:
You choose your way to invest in peace or to feel speed and adrenaline seems to be great. Most investor say comfort and peace are more important.

Sometime, there an unpredictable weather happenings. If you in airbus got panic, calm and relax. Please think if you are in jet😝.

Faham ke maksud saya ni
HidayahWan
Your Unit Trust Consultant

Prosedur Tuntutan Harta Pusaka

Topik kali ni lain dari sebelumni, Sis Ida nak share cara atau prosedur tuntutan harta pusaka untuk pewaris. Ini adalah prosedur bagi pewaris yang perlu lalui jika simati tidak menyediakan wasiat sebelum meninggal.

Ada beberapa checkpoint yang perlu diselidik dahulu

  1. Harta simati melebihi 5Juta atau Kurang 5Juta?
  2. Harta simati mempunyai harta boleh alih sahaja atau ada harta tidak boleh alih?
  3. Harta simati kurang dari 600K?

Kali ni, Sis Ida cuba terangkan prosedur tuntutan untuk harta simati yang kurang dari 600K dahulu ye.

  1. Jika simati mempunya harta boleh alih sahaja dan bernilai kurang dari 600K, maka pewaris perlu bersepakat untuk melantik salah seorang sebagai pentadbir harta. Part pertama ini sangat penting, sepakat sesama pewaris. Bila dah bersetuju, maka bakal pentadbir ini perlu lah ke pejabat amanah raya terdekat untuk mengambil borang permohonan pentadbiran harta pusaka dari laman web amanah raya atau klik saja link ini untuk download dan print borang berkenaan https://www.amanahraya.my/wp-content/uploads/2018/02/BORANG-BI-BORANG-PERMOHONAN-PENTADBIRAN-HARTA-PUSAKA.pdf

Baca borang tersebut dan sediakan semua dokumen yang perlu disertakan bersama untuk hantar borang permohonan pentadbiran harta pusaka ni ke pejabat amanah raya semula.

2. Antara dokumen yang diperlukan adalah salinan kad pengenalan simati, sijil kematian simati, salinan kad pengenalan pewaris, penyata atau bukti pemilikan harta simati. Semua ini perlu dihantar untuk proses buka fail. Pihak amanah raya perlukan masa kerana lambakan fail dalam proses. Pewaris sila bersabar menanti proses seterusnya. Pihak amanah raya akan maklumkan dan sila bertanya kepada staff untuk makluman pihak pentadbir.

3. Selepas fail lengkap mempunya semua dokumen yang diperlukan, pentadbir akan diberi 1 tarikh untuk bicara kuasa. Tarikh ini bukanlah dalam masa terdekat kerana lambakan fail yang perlu diselesaikan satu persatu ye.

4. Semua pewaris perlu hadir ke sesi bicara kuasa yang akan diadakan. Ini sangat penting bagi semua pewaris mempunyai kata sepakat dalam pembahagian harta selepas semua hutang simati dibayar dari harta yang ada. Lebih baik jika semua dah sepakat sebelum tarikh bicara kuasa, maka proses bicara kuasa itu sangat mudah.

5. Untuk pewaris yang berumur kurang dari 18 tahun, pihak amanah raya akan membuka akaun amanah bagi menjaga bahagian mereka ini sehingga lah dituntut semula selepas mereka berumur 18 tahun nanti. Penjaga perlu ambil perhatian untuk bahagian ini. Sila tanya apakah dokumen yang perlu untuk tuntutan selepas umur 18tahun nanti.

6. Perlu tahu ada caj pentadbiran yang dikenakan oleh pihak amanah raya bagi menyelesaikan semua proses tuntutan harta pusaka ini ye. Caj yang dikenakan pada saya tidaklah membebankan, bergantung kepada berapa jumlah harta simati mengikut %. Semua harta simati akan dibayar kepada amanah raya, sebelum amanah raya menyerahkan kembali kepada semua pewaris mengikut bahagian masing-masing seperti yang dipersetujui semasa bicara kuasa.

Ada soalan yang nak tanya sila rujuk sini https://www.amanahraya.my/ms/pentadbiran-pusaka/soalan-lazim-pusaka/

Pembaca sila rujuk laman web amanah raya, pejabat pusaka kecil dan mahkamah tinggi untuk rujukan yang lebih baik. Penulisan Sis Ida mungkin tidak relevan selepas ada pertukaran prosedur oleh pihak berwajib. Sis Ida cuba menulis untuk memberi gambaran kasar proses tuntutan.

Sebelum tu, pewarisboleh membuat tuntutan khairiat kematian di 10 tempat ini. Sila baca sini.

Sis Ida akan cuba lukis dan sediakan gambarajah untuk lebih memudahkan pemahaman kita dimasa akan datang.

Semoga bermanfaat

Punca pelaburan unit trust RUGI- Avoid ni untuk elak rugi di Unit Trust

Sejak 2 menjak ni, ramai yang contact Sis Ida ngadu kenapa pelaburan unit trust dia rugi. Tetapi Sis Ida tunjuk pelaburan investors Sis Ida untung je. Bukan takat untung, malah untung BESAR.

Yang call, wasap ngadu ni invest dah lama. Bila sebut lama, maknanya dah lebih dari 5 tahun.Mereka mula nak give up sebab tak untung mana pun. Kalau untung pun tak berbaloi dengan bertahun invest. 5 tahun invest untung tak sampai 6%, bukan invest namanya tu kan.Soalan demi soalan ditanya, macam mana investor Sis Ida untung helok je. Apa pun, Sis Ida mintak tengok statement secara online dulu. Bila dah tengok, termenung sekejap.

Kes 1 – Hanya ada 1 fund sahaja forever

Semua fund terbaik, jadi pilih je salah satu yang saya suka🤪. Silap dari awal ni.

Salah satu investment report yang ditunjuk pada Sis Ida adalah seperti dibawah ni. Si dia membuat pelaburan secara auto debit di fund yang sama selama 10 tahun. Kenapa caranya begini? Kerana si dia tidak tahu strategi pelaburan di unit trust. Itulah jawapannya. Macam mana strateginya? Ini rahsia besar dalam pelaburan unit trust yang Sis Ida explain kat semua investors Sis Ida😊. Nak tahu? kenalah jadi investors Sis Ida.

Soalan yang Sis Ida tanya;

  1. Awak melabur ni, guna strategi apa? Si dia akan ambik masa yang lama untuk jawab. Sebab soalannya tak pernah ditanya. Dan ada jugak yang jawab, strategi syarikat pelaburan. Sis Ida jawab balik, silapnya dari awal, melabur tanpa strategi umpama pelaburan yang tiada hala tuju. Untung sikit tu syukurlah. Kalau rugi banyak? Haru
  2. Soalan ke2, Sis Ida tanya apa objektif pelaburan awak ni? Nak untung berapa %? Dalam jangka masa berapa lama? Selalunya si dia tiada jawapan untuk soalan ni juga. Jawapan mudah “entah”, saya ikut je cakap si A. Haru bila si A pun tak faham apa yang pelabur dia ni nak. Umpama awak nak minum “coffee latte” tanpa gula dan order saya nak kopi, assume orang lain faham yang kopi awak maksudkan tu adalah “coffee latte” dan awak dapat americano. Basicnya kopi itu betul, namun campurannya, rasa dan rupanya langsung tidak sama

Kes ke2 – Nak ada semua fund tamak haloba sungguh

Tamak dalam pelaburan, nak semua fund yang ada dalam pilihan ada dalam portfolio dia. Makanya dia letak lah sikit sikit dalam fund pilihan dia. Sekali invest ambik 3 funds. Next invest ambik lagi 3 funds lain. Pastu? semua rugi, bukan sikit tapi banyak. Bila ditanya kenapa ambik bannyak fund mcm ni. Jawapannya nak diversify😢😢. Plan si dia nak ambik 30 fund ke? Simple jawapannya Entah.

Jelas lah kat sini, pelaburan si dia ni juga tiada strategi. Akibatnya rugi dan kecoh 1 malaya dicanangnya, pelaburan unit trust ni tak untung. Haish la awak ni. Orang lain helok untungnya. Simple dia jawab, nasib je tu🙃🙃. Jangan macam tu kawan, meh kawan dengan Sis Ida ye

Pelaburan unit trust yang macam mana boleh untung?

Jawapan untuk soalan ini, senang je. Pelaburan yang ada strategi dan pelabur follow strategi pelaburan dari Sis Ida dari awal sampai capai objektif pelaburan. Apa objektif pelaburan tu? “The ultimate” objektif pelaburan adalah pelabur bersara dari bekerja dan enjoy sejumlah “gaji” seperti bekerja dahulu. Lebih bagus jika “gaji” yang diterima kalis inflasi. Maknanya, pelabur ini tidak terkesan dengan kadar kenaikan inflasi dari masa ke semasa.

Ini salah satu contoh report pelaburan investor Sis Ida, yang dijaga mengikut strategi disokong oleh pelabur Sis Ida itu semestinya.

Nak tahu strategi pelaburan Sis Ida klik sini.

Nak melabur seperti pelabur Sis Ida? Cara mudah yang faham strategi pelaburan dari awal? Klik sini untuk appmt secara dalam talian atau berjumpa ye.

Semoga bermanfaat

HidayahWan

Ini punca Pelaburan Unit Trust saya RUGI

Melabur di unit trust ni orang duk kata untung je. Dah tu hak saya ni rugi kenapa? Kadang Sis Ida dapat pertanyaan macam ni, susah nak jawab selagi tak tengok report pelaburan penuh pelabur tersebut.

Bila nak tengok, then selalunya Sis Ida tahu jawapannya. Bahasa mudahnya kerana pelaburan si dia tiada strategi pelaburan yang jelas. Pelaburan unit trust ni sama je dengan kerja apa pun yang kita lakukan. Kita buat secara semborono memang berbezalah resut compare dengan yang ada strategi yang jelas kan. Pengalaman dalam industri ni yang lebih kurang 10tahun secara serius. Ini adalah punca kenapa pelaburan unit trust boleh RUGI, sedangkan orang lain UNTUNG BERGANDA.

Salah Pilih Fund

Salah pilih fund ni, umpamanya salah dari awal lagi. Kebanyakan pelabur tidak tahu cara pilih fund yang betul. Disinilah sebab utama kenapa pelabur perlu pilih unit trust consultant yang betul. Sis Ida bagi hint ye, pemilihan fund bergantung kepada objektif pelaburan pelabur itu sendiri. Yang mana objektif pelaburan pelabur mesti sama dengan objektif fund tersebut. Barulah match gitewww.

Melabur Sebab Ikut Kawan

Konsep ikut kawan, ikut tips kawan kepada kawan, atau consultant kawan. Umpama dengar cerita sekerat tapi assume dah dengar habis. Pastu kawan untung, si dia tak untung. Patutnya dah ikut mestilah sama-sama untung kan. Ye sama-sama untung, jika dengar cerita keseluruhan, bukannya sekerat jalan ye. Janganlah jadi sebahagian mereka yang melabur di unit trust rugi.

Nak Untung Cepat

Ini masalah dari azali sampailah sekarang dan tidak akan pernah tertinggal, inilah sebab utama mereka yang melabur nak untung secepat keesokan hari. Padahal dia faham yang dia sendiri belum tentu bernafas esok hari kan? Atau dia buat-buat tak ingat. Mana mungkin melabur untungnya semalaman sahaja. Melabur ini perlu masa dan proses. Sedangkan ayam belum tentu esoknya bertelur, apatah lagi pelaburan kita untung atau rugi. Kalau dah betul untung semalaman, sudah tentu kesemua manusia didunia ini KAYA RAYA. Tak gitew? Elok nak untung, dah kenapa pelaburan unit trust saya RUGI.

Nak Melabur Sendiri TAK NAK BAYAR fee kat AGENT

Ni sebab palling WIN, kenapa pelaburan unit trust saya RUGI. Dengar webinar, live, tiktok bagitau boleh invest sendiri. Dia terus google tengok video kat utube (padahal video Sis Ida https://www.youtube.com/user/hidayahwanwh/videos) pastu register dan terus transfer duit. Secara automatik, si dia buat kesalahan no 1 sampailah kesalahan no 3. Jangan macam ni, sebab fee yang dikenakan oleh syarikat unit trust adalah sama je, walau menggunakan khidmat agent ataupun tidak.

Berbincanglah dengan unit trust consultant, cerita saya nak melabur untuk beli rumah, contohnya. Saya boleh simpan RM300 sebulan macam mana caranya, sila guide saya. Berapalah sangat 3% dibandingkan dengan keuntungan berGANDA. Tak cukup degan itu, dapat pulak FREE TAKAFUL.

Sila baca sini https://hidayahwan.com/2021/08/18/apa-ada-dengan-pelaburan-unit-trust-public-mutual/ dan klik la link ni https://BlogHidayah.wasap.my untuk berhubung dengan Sis Ida Unit Trust Consultant terbaik anda.

Semoga Bermanfaat

Sis Ida