Jadual Simpanan Baru Skim Pelaburan Ahli 2019

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja telah mengeluarkan jadual simpanan baru skim pelaburan ahli untuk tahun 2019. Kenaikan dari RM228,000 kepada RM240,000 iaitu sebanyak RM12,000. Persoalannya kenapa ada kenaikan sehingga RM12,000 ?

Bila KWSP mengumumkan kenaikan jumlah simpanan asas ini, adalah petanda KWSP telah mengkaji jumlah simpanan asas ini tadi. Pada kiraan saya jumlah simpanan asa sebelum ini adalah SUDAH TIDAK MENCUKUPI. Ahli perlu menambah jumlah simpanan asas bagi menampung belanjawan mereka dihari tua kelak.

Simpanan asas ini diguna oleh ahli bagi tujuan pelaburan ke unit amanah yang diiktiraf sendiri oleh pihak KWSP. Sebelum ini pihak KWSP meminta agar ahli melakukan pelaburan dari wang simpanan bagi mengembangkan wang simpanan hari tua ini supaya jumlahnya mencukupi.

Kenaikan sebanyak RM5000 ke RM12,000 mengikut umur ahli adalah sesuai dengan keadaan nilai wang sekarang. Jika dikira sejumlah RM1000 adalah wang yang bakal dibelanjakan sebulan oleh mereka yang bekerja swasta bermula pada umur 56 sehingga umur 75 tahun. Dalam erti kata lain, pihak kerajaan mengangap rakyat Malaysia bakal hidup sehingga umur 75 tahun secara purata.

Jadual simpanan ahli baru 2019.png

Adakah RM1000 sebulan mencukupi untuk kita nanti? Bayangkan sekarang belanja kita RM7000. Apabila bersara kelak, kita hanya boleh belanja RM1000 sahaja. Adakah kita sanggup menurunkan cara hidup kita nanti? Adakah RM1000 mencukupi untuk kita kelak?

Jelas pelaburan wang simpanan KWSP perlu kita lakukan supaya wang simpanan hari tua kita bertambah sebanyak yang boleh dari sekarang. Pihak berwajib sudahpun melakukan penyelidikan dan membenarkan pelaburan wang ahli ini. Jadi kenapa kita masih tidak memulakan pelaburan wang ahli.

Pelaburan wang simpanan ahli adalah salah satu cara megembangkan wang sedia ada, selain mewujudkan simpanan wang pasif kepada kita kelak. Diantara idea mewujudkan wang pasif adalah dengan mewujudkan rumah yang disewa, pelaburan emas dan juga perniagaan yang memberi untung kepada kita secara berterusan.

Akhir sekali, sebelum memulakan pelaburan ahli, bacalah master prospektus pelaburan supaya kita faham ojektif pelaburan. Pilihkan syarikat yang gah dan stabil. Financial Advisor yang hebat dan menjalankan tanggungjawab dengan baik.

6 Rahsia Mengapa Milenial Patut Melabur Dalam Unit Amanah

Melabur? ke Melebur??

Melabur boleh menjadi satu perkara yang agak membimbangkan, tetapi jika kita tidak melabur, ia adalah satu perkara yang merugikan kita.

Salah satu cara pelaburan yang ada adalah dalam pelaburan unit amanah atau ramai diantara kita panggil unit trust (omputih kan). Di sini kami kongsikan rahsia mengapa golongan milenial patut melabur dalam unit amanah.

Tidak Perlu Jadi Pakar 

Kitatidak perlu menjadi pakar atau mempunyai pengalaman dalam bidang kewangan yang bertahun-tahun untuk memperoleh keuntungan dalam unit amanah.

Unit amanah merupakan skim pelaburan yang mengumpulkan wang pelaburan daripada ramai orang diletakkan dalam satu dana.  Portfolio pelaburan ini kemudiannya diuruskan oleh pengurus dana yang berpengalaman dan pakar dalam bidang pelaburan, malah diiktiraf. Dengan adanya pakar untuk melakukan kerja yang sukar dan sulit untuk kita, unit amanah merupakan penyelesaian pelaburan yang ideal untuk warga milenia yang sentiasa sibuk dengan kerja dan juga hal sendiri.

rancang pelaburan

Tidak Memerlukan Pendapatan Yang Besar

Kebanyakan penyedia unit amanah memberikan kita pilihan untuk melabur sekali gus atau pun dengan jumlah yang sedikit dan tetap setiap bulan melalui pesanan debit dari bank pilihan kita. Pilihan yang kedua ini membolehkan mereka yang mempunyai pendapatan yang terhad untuk mengumpul wang dalam jumlah yang lebih besar untuk dilaburkan.

Selain itu, dengan mengumpulkan wang kita bersama dengan orang lain, kita kini boleh membeli aset yang biasanya hanya tersedia untuk mereka dari golongan kaya. Kos sesetengah saham adalah terlalu mahal untuk individu, tetapi cara pengumpulan wang di unit amanah memberikan penyelesaian kepada masalah ini.

Pelaburan Dalam Portfolio Yang Pelbagai

Pengurus dana yang menguruskan dana unit amanah kita akan mempelbagaikan pelaburan kepada pelbagai jenis sektor pelaburan. Termasuklah saham ataupun dana ekuiti, dana bon, dana REIT, dana hartanah dan pelbagai lagi.

Dengan mempelbagaikan portfolio pelaburan, risiko keseluruhan pelaburan kita dapat dikurangkan. Sebab itu, pelaburan unit amanah adalah pelaburan berisiko sederhana.

Pelaburan Yang Selamat

Pengurus dana tidak dapat mengakses wang tunai anda.

Faedah anda sebagai seorang pemegang unit, akan dilindungi oleh perlantikan pemegang amanah bebas untuk memegang aset dana bagi pihak pemegang unit. Undang-undang dan peraturan yang ditetapkan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia berkenaan unit amanah akan menyukarkan pihak ketiga untuk sewenang-wenangnya mengambil wang kita.

Mudah Untuk Dicairkan

Tidak seperti pelaburan lain yang ‘menyimpan’ duit kita untuk tempoh yang ditetapkan, unit amanah mempunyai tahap kecairan yang tinggi. Kita boleh menukarkan unit kita dalam bentuk tunai dengan mudah dan hanya mengambil masa kurang dari 7 hari bekerja. Kita juga tidak perlu membayar penalti sekiranya kita berbuat demikian. Ini merupakan suatu kelebihan dalam kes kecemasan ataupun apabila kita perlukan wang tunai dengan segera.

Transaksi secara atas talian

Pelaburan unit amanah juga boleh dilakukan secara atas talian. Penambahan pelaburan, pertukaran dana, pengeluaran pelaburan boleh dilakukan sendiri secara atas talian. Namu, mungkin ada sesetengah penyedia unit amanah yang belum ada transaksi secara atas talian. Kelebihan pada penyedia unit amanah yang sudah ada transaksi secara atas talian disini untuk kita sebagai pelabur.

Hidayahwan

Sekiranya anda seorang yang baru saja mahu berjinak-jinak dalam pelaburan unit amanah, anda mungkin perlu mengambil kira beberapa tips penting dibawah:

1. Buat Pelan Kewangan Dan Matlamat

Ikut pelan kewangan kita ketat- ketat. Hamparkan profile risiko kita, jangka masa pelaburan dan objektif pelaburan untuk memastikan kita berada dalam landasan yang betul sehinggalah kita mencapai matlamat pelaburan kita.

2. Buat Kerja Rumah

Terdapat beberapa jenis unit amanah yang terdapat di pasaran, dan anda perlu memahami setiap daripadanya termasuklah risiko dan ganjaran yang terlibat. Pilih yang terbaik yang bersesuaian dengan matlamat kewangan anda. Penyedia yang berpengalaman dan mempunya kredibiliti jangka masa panjang yang lebih selamat.

3. Hadamkan Terma Dan Syarat

Baca, fahami, dan hadamkan fakta-fakta mengenai dana dengan teliti. Berbincanglah dengan Pengurus Kewangan kita hal ini.

4. Berhati-Hati Dengan Yuran Dan Caj Yang Terlibat 

Ketahui yuran dan caj yang perlu dibayar untuk setiap transaksi.

5. Semak Prestasi Pelaburan 

Semak dan sentiasa pastikan diri kita dikemaskini dengan laporan dan penyata kewangan tahunan. Apabila melabur dalam unit amanah, tempoh pelaburan yang sesuai ialah jangka sederhana dan panjang. (5tahun dan keatas)

“Dana kami beri pulangan 20% pada tahun lepas!”

Biasa dengar ayat sebegini?

Prestasi dana yang lepas tidak menjamin prestasi masa depan sesuatu dana unit amanah. Jangan pilih semata-mata dana tadi sudah buat untung pada tahun lepas.
Sekian

Beli UNIT TRUST masa NEGATIF ?

Kenapa Tambah Unit Trust Masa NEGATIF ?

Strategi buat duit di unit trust adalah menggunakan konsep “dollar cost averaging” ataupun menurunkan kos per unit serendah mungkin. Caranya mudah, bila harga NAV seunit murah, masa itulah kita tambah duit di unit trust. Dalam masa yang sama kita akan nampak report pelaburan kita negatif. Ini kerana harga NAV per unit adalah lebih rendah dari harga kos per unit. Bia kita tambah duit bermaksud kita membeli unit yang lebih banyak dengan harga yang murah. Jadi unit yang kita kumpul adalah lebih banyak.

Contoh cara turunkan kos per unit adalah seperti gambar dibawah. Caranya mudah sahaja dan percayalah cara ini sahaja yang terbukti memberi pulangan yang hebat di unit trust.

Screenshot 2018-10-28 at 11.53.15 PM.png

Untung lambat jika stop tambah pelaburan ?

Kita akan mengambil masa yang jauh lebih lama jika kita stop pelaburan atau tidak beli penambahan unit pada masa rendah. Ini kerana kita tidak membantu menurunkan kos per unit kepada pelaburan kita. Bila market melakukan correction, NAV untuk unit trust per unit juga akan turun. Inilah peluang kita menambah wang. Kos per unit berjaya diturunkan dan pelaburan unit trust kita akan lebih cepat breakeven dan untung berganda selepas itu.

Pelabur yang menambah pelaburan masa harga rendah adalah pelabur yang bijak. Mereka faham cara buat duit di unit trust dan tidak melepaskan peluang yang datang.

Lov,

HidayahWan

 

 

 

Cara Mula Melabur di Mutual Fund

 1. Cara Mula Pelaburan Mutual Fund

Ingin memulakan bina porfolio mutual fund? Atau mungkin anda sudah membeli dana dan mahu susun semual portfolio mutual fund? Ada satu perkara yang anda perlu fahami bahawa tidak ada perkara seperti “portfolio mutual fund yang sempurna”.

Terdapat banyak portfolio yang agak bagus, tetapi tidak ada satu pun yang sempurna.

 

2. Bagaimanakah anda membina portfolio Mutual Fund?

Perkara pertama sekali adalah tetapkan objektif atau matlamat pelaburan mutual fund kita. Bagi orang biasa, cara terbaik untuk urus pelaburan adalah dengan mempunyai portfolio berasingan bagi setiap matlamat kewangan.Portfolio yang berlainan atau yang lebih kurang sama. Contohnya portfolio persaraan, portfolio pendidikan anak dan sebagainya.

Selepas menetapkan matlamat, kita punya jawapan yang tepat untuk berapa jumlah wang yang perlu untuk setiap matlamat, bila kita perlukan wang tadi dan berapa banyak potensi dividen yang kita perlu dapat.

invest in mutual fund

Mari kita pilih matlamat kewangan dan kita cuba bina portfolio bagi mencapai matlamat tersebut. Sebagai contoh saya perlukan RM100,000 untuk portfolio rumah idaman saya dalam tempoh masa 5 tahun.

Dari matlamat kewangan dan portfolio yang mahu dibina ini, kita tahu pelabur ini adalah aggresif. Untuk mancapai matlamat portfolio yang aggresif ini, kita perlu memilih mutual fund yang aggresif.

 

3. Cara pilih fund terbaik sesuai dengan matlamat portfolio

Fund yang terbaik datang dengan pakej dari syarikat mutual fund yang terbaik. Ini adalah Top 10 Syarikat Mutual Fund di Malaysia.

syarikat mutual fund terbaik 2018

Seterusnya adalah fund terbaik yang paling sesuai dengan matlamat portfolio kita tadi. Portfolio kewangan rumah idaman dan simpanan yang diperlukan adalah RM100K. Fund yang paling sesuai bergantung kepada perfomance dalam tempoh masa yang diperlukan.

Harga semasa berbanding harga dalam tempoh masa 1 -5 tahun. Paling penting master prospectus fund, untuk memastikan objektif fund tersebut sesuai dengan objektif portfolio kita tadi.

Ada beberapa perkara yang perlu dikaji dari master prospectus. Untuk bab ini sila tanya unit trust consultant.

4. Peruntukan Wang untuk diLABURkan.

Seterusnya kita perlu menetapkan strategi peruntukan wang untuk dilaburkan pula. Berapa jumlah wang yang kita ada sekarang atau kita boleh melabur setiap bulan bagi mencapai target portfolio rumah idaman tadi.

Dengan potensi dividen sebanyak 8% setiap tahun dalam tempoh masa 5 tahun. Berapakah jumlah wang yang perlu dilaburkan sekarang?

Kita perlu melabur sebanyak RM68K di mutual fund untuk jangka masa 5 tahun bagi mengandakan ia kepada RM101K

labur wang lump sum

atau jika kita ada pilihan kedua dengan simpanan setiap bulan RM1K dan RM20K sebagai permulaan selama 5tahun. Kemudian perlu ada locked-in period selama 5tahun selepas itu. Tempoh masa keseluruhan adalah 10tahun.

labur wang setiap bulan

Jika kedua-dua pilihan ini tidak memenuhi peruntukan keewangan kita sekarang, maka berbincanglah dengan Unit Trust Consultant. Pelaburan Mutual Fund boleh dibuat berdasarkan peruntukan kewangan individu.

Lov,

HidayahWan

Pelaburan SAHAM vs Unit Trust

Pelaburan saham

Saham adalah satu jenis pelaburan yang digilai oleh mereka yang mahu gandakan wang dalam masa yang singkat. Cara buat duit paling cepat dan mudah.

Sebagai permulaan kita hanya perlu buka akaun CDS. Baca sini untuk cara buka akaun CDS. Dah ada akaun CDS, beli  mana-mana saham yang berkenan dihati dan jual bila mendapat untung yang ditarget. Mudahkan.

Sebelum menekan butang buy, kita perlu tahu beberapa perkara

  1. Kenapa saya beli saham ini?
  2. Kenapa saya beli pada harga sekian?
  3. Berapa banyak lot yang sana nak beli?
  4. Berapa duit yang saya ada untuk beli saham ini?
  5. Berapa keuntungan yang saya nak dari saham ini?
  6. Berapa kerugian yang saya sanggup tanggung untuk saham ini?

Selepas semua soalan ini dah terjawab dengan tepat, maka tekanlah butang buy saham tadi.

Ada 2 contoh saham yang satu untung dan satu lagi rugi.

Untung 50% dalam jangka masa 5 bulan.. WOhoooo SYOKkan

Screen Shot 2018-10-17 at 12.32.33 AM.png

 

Rugi 33% dalam jangka masa hanya 3 bulan. Lena tak tidur ni?

Screen Shot 2018-10-17 at 12.28.36 AM

 

Pelaburan Unit Trust

Berbeza dengan pelaburan unit trust. Kita meletakkan kepercayaan kepada fund manager untuk masuk gelanggang saham bagi pihak kita. Kita meletakkan duit kita di salah satu fund di unit trust bersama wang orang lain. Dikumpulkan sekali supaya jumlahnya menjadi BANYAK untuk didagangkan. Wang yang banyak dikaitkan dengan “power of purchase” yang bagus disamping “money management” sebelum masuk gelanggang saham.

Kita mahu melabur tetapi tidak ada masa untuk sakit kepala, maka biarlah fund manager yang tolong melaburkan duit kita. Fund manager juga dipanggil jerung dalam market bursa saham. Jerung adalah ikan besar dalam lautan dibandingkan dengan kita bilis dilautan yang sama. Jerung kerana ada wang yang banyak dan ada kuasa “power of purchase”. Fund Manager juga bijak pandai dalam hal “money managent” berbanding kita.

Berdasarkan objektif kita untuk mengandakan wang kita dan tidak mahu sakit kepala, maka apa yang perlu kita tahu adalah:

  1. Berapa potensi dividen?
  2. Berapa lama tempoh untuk digandakan
  3. Kemana duit saya dilaburkan?
  4. Bila saya akan keuntungan?
  5. Berapa banyak saya akan rugi?

Ini adalah petikan dari annual report salah satu fund di unit trust.

Untungke labur di unit trust

Kita akan terima annual report bila dividen dimasukkan ke akaun kita. Dari sini kita boleh tahu fund kita dilaburkan disaham mana, sektor mana dan berapa % pegangan saham tersebut dari keseluruhan fund.

Keuntungan yang diperolehi juga mengambil masa yang lama jika dibandingkan dengan pelaburan saham. TETAPI wang kita akan berganda berdasarkan peraturan 72 dengan purata keuntungan dalam tempoh masa tertentu.

Unit trust adalah pelaburan yang memerlukan kita memberi masa kita kerana unit trust memerlukan masa untuk berganda. Semakin lama semakin banyak mengikut konsep compounding.

Ini pula performance fund unit trust. 258.49% dalam jangka masa 14 tahun. Jadi secara purata keuntungan adalah 17% setiap tahun. WOW Awesome, inilah pelaburan yang saya cari.  Hubungi kami, untuk kami hubungi semula

performance unit trust.png

Lihat disini bukti pelaburan unit trust untung.

Sekian.