Ye ke melabur di unit trust boleh untung???

Pelabur unit amanah yang melabur dalam jangka masa panjang sahaja yang terBUKTI mendapat keuntungan berGANDA dari pelaburan UNIT AMANAH.

Walaupun tidak ada tempoh masa yang tetap dalam menentukan tempoh masa pelaburan yang betul sepanjang jangka masa 10 tahun. Langkah memilih untuk TERUS MELABUR dalam JANGKA MASA 10 TAHUN adalah langkah pelaburan yang TERBAIK dalam pelaburan UNIT AMANAH. Manfaatnya:

  1. KeUNTUNGAN BERGANDA vs MASA.

untung berganda vs masa

Nilai RM10,000 dengan pulangan secara purata 6.0% setiap tahun selepas 30 tahun.

Untuk keUNTUGAN BERGANDA adalah penting memulakan pelaburan lebih awal. Pelaburan yang lebih awal adalah pelaburan yang lebih banyak keUNTUNGAN BERGANDA. Ini kerana semakin lama wang dibiarkan berganda secara kompoun, maka makin bergandalah keuntungan pelabur. Bukan jumlah wang yang banyak tetapi TEMPOH MASA pelaburan itu memBUKTIKAN pelaburan akan lebih berKEMBANG.

Sifat seorang pelabur boleh disamakan dengan sifat seorang petani yang menunggu sepanjang musim bagi tanah menghasilkan TANAMAN BERHARGA. Begitu juga PELABURAN KEWANGAN memerlukan masa yang mencukupi untuk mendapatkan GANJARAN dari PELABURAN

2. Potensi KeUNTUNGAN BERGANDA

Portfolio dana UNIT AMANAH akan mendapat manfaat daripada pelaburan jangka masa panjang kerana pelaburan perniagaan akan mengambil masa untuk matang. Sebagai contoh perniagaan kilang pembuat sarung tangan memerlukan beberapa tahun masa untuk melabur dalam kapasiti baru dan memulakan pengeluaran sebelum ia menjana potensi keUNTUNGAN dari pelaburannya.  Kemudian para pelabur mendapat manfaat dari PULANGAN berPOTENSI TINGGI jika ia diberi masa untuk berKEMBANG.

3. Jaga EMOSI, JAGA EMOSI

Manfaat lain ialah dengan menggunakan pendekatan pelaburan jangka masa panjang ialah dengan menghalang pelabur dari membuat keputusan pelaburan secara berEMOSI. Tindakan dalam emosi yang tidak stabil akan mengundang kepada kerugian dalam pelaburan. Mengekalkan objektif pelaburan jangka masa panjang, fokus kepada matlamat kewangan jangka panjang lebih baik dari menukar masuk dan keluar dana. Menukar dana bukanlah strategi dalam pelaburan unit amanah. Menurunkan kos ringgit dalam pelaburan secara bulanan, suku tahunan atau setengah tahun sekali adalah strategi yang boleh membantu menurunkan kos ringgit dan memberikan pulangan BERGANDA kepada PELABUR dalam semua peringkat kitaran pasaran.

Kata kata Warrent Buffet ” Tiada siapa membeli ladang kerana mereka fikir hujan atau pun tidak tahun berikutnya, namun mereka membeli ladang kerana mereka fikir ia adalah pelaburan terbaik untuk jangka masa 10 ke 20 tahun akan datang”.

Cuba baca konsep unit amanah, untuk lebih faham.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.