Pelaburan Unit Trust tu apa?

Pelaburan Unit Trust / Pelaburan Unit Amanah ?

Apa dan macam mana pelaburan Unit Amanah ni? Sama macam beli saham ke? Sama macam simpanan tetap dibank ke? Sama macam saham amanah ke? Apa beza dengan insurans?

Unit Trust adalah duit semua pelabur di kumpulkan dalam satu tabung, dipegang oleh trustee (pemegang amanah) dan didagangkan  pulangannya diberikan semula kepada pelabur.

Screenshot 2019-10-18 at 11.20.10 AM

Duit yang dikumpulkan dalam 1 dana tadi akan didagangkan untuk mendapat keuntungan. Fund manager adalah org yg bertanggungjawab untuk mengandakan dana tadi. 1 dana akan diamanahkan kepada 2 Fund Manager dan mereka lah yang perah otak sediakan planning utk gandakan duit itu tadi. Kita sebagai pelabur hanya duduk diam dirumah, biarkan mereka buat kerja untuk kita.
Erti kata lain, bila kita letak duit di unit trust ..sebenarnya kita dah amanahkan duit kita kepada fund manager ni tadi….so….SANGAT PENTING kita pilih FUND MANAGER YG TERBAIK kan….
Sikit ke banyak duit kita…tak kan sesenang nak bagi kat sesapa kan….kene lah terbukti dia gandakan….dpt awards ke….kan…
Sebab pelaburan unit trust ni adalah pelaburan yg peace of mind…kita tak perlu pikirrr duit aku hilang ke…rugi ke…kita tahu….duit tu akan berganda selepas 7-8 tahun ..faham kan
Dan bila dana yang kita pilih adalah dana patuh shariah….maka shariah advisor adalah orang yg diamanahkan utk cek…selidik dan pastikan keseluruhan wang dana itu dilaburkan di badan yg patuh shariah juga.

Biarlah mereka buat kerja mereka….itulah dia syarikat unit trust sediakan 1 platform mudah utk kita

Screenshot 2019-11-13 at 12.51.23 PM

Kemudian, kita sebagai pelabur perlu tahu kemana duit kita dilaburkan oleh fund manager tadi….
Screenshot 2019-10-18 at 11.20.35 AM
Gambar diatas terangkan dengan jelas dah utk kita. Duit pelaburan kita akan dilaburkan dibahagian yang telah ditetapkan. Untuk mengetahu secara details bab ini, sila rujuk laporan tahunan setiap fund yang boleh didapati dari laman web syarikat pelaburan.
Setiap sektor memberi pulangan yang berbeza kerana risiko pelaburan kita juga berbeza. Level risiko pelaburan dari 1 hingga ke 5. Tinggi risiko maka tinggilah juga pulangannya.

Kesimpulannya…pelaburan unit amanah ni mudah je, laburkan duit kita dan tunggu untung dapat balik kepada kita sebagai pelabur…

Faham kan. Hubungi Hidayah Wan untuk mula melabur atau tanyakan soalan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.