Kecoh duit pelanggan hilang di bank.

Kecoh duit pelanggan hilang di beberapa buah bank besar seminggu dua ni. Ada yang menyalahkan pelanggan, tidak kurang yang menyalahkan pihak bank. Sebenarnya bila semua transaksi boleh dilakukan dihujung jari, maka risiko paling besar juga hanya dihujung jari. Isu ni sudah lama, sentiasa berlaku namun ia tidak kecoh, kerana tidak dikecohkan.

Namun, sampai bila mangsa bersilih ganti jika hal ini tidak dikecohkan. Ada baiknya ia dikecohkan supaya lebih ramai rakyat Malaysia alert tentang perkara sebegini. Siapa yang salah usah dikecohkan lagi. Penyelesaian supaya kita tidak menjadi mangsa adalah perkara yang perlu dikecohkan sekarang, Setuju?

Jika Setuju, baca tips dari mereka yang pernah bekerja bank dan juga otai IT banking dibawah. Langkah permulaan yang bijak adalah seperti berikut:

 1. Merendahkan transaksi pindahan wang ke bank lain, serendah minimum yang boleh.
 2. Jika tiada keperluan untuk pindahan, sila set kan kepada zero limit.
 3. Memberhentikan transaksi ke pihak ketiga jika urusan itu sudah tidak diperlukan.
 4. Hanya set kan transaksi ini, hanya pada bila perlu sahaja. Tukar semula kepada zero transaksi sejurus selepas urusan transaksi selesai.
 5. Tukar kata laluan perbankan. Bagi reda kecoh duit pelanggan hilang.
 6. Jangan sesekali setkan kata laluan yang sama untuk kesemua perbankan yang ada. Ini memudahkan kerja hacker.
 7. Jangan sesekali “park” duit yang banyak di saving/current akaun bank. Duit sentiasa susut nilai, tambahan langsung tiada dividen.
 8. Jangan kumpul wang di akaun bank. Bagi reda kecoh duit pelanggan hilang

Seterusnya adalah langkah mereka yang bijak.

 1. Jangan menyimpan wang di tabung haji atau unit amanah dan menyediakan transaksi pindahan ke bank secara online.
 2. Penyimpanan di tabung haji atau unit amanah adalah untuk simpanan dan pelaburan.
 3. Simpan wang lebihan untuk rooling business dan emergency di e-cash public mutual.

Ramai yang tahu akaun unit trust no1 di Malaysia adalah untuk pelaburan. Tetapi sebenarnya akaun unit trust no1 di Malaysia ada fungsi lebih dari itu. Ada akaun e-cash di unit trust no1 di Malaysia yang berfungsi seperti akaun simpanan bank, iaitu e-Islamic Cash Deposit Fund simpanan wang disini berpotensi mendapat dividend setiap bulan sebanyak 0.25-0.30% pada setiap akhir bulan.

Akaun e-cash di syarikat unit trust no1 di Malaysia

Transaksi dari akaun e-cash ke akaun bank kita dan sebaliknya adalah sama, ia mengambil masa T+1. Kerana ianya bukan instant transaksi maka ia agar sukar untuk digodam. Pembatalan boleh dilakukan setelah mendapat notifikasi jika ia bukan transaksi dari pemilik akaun. Ingat, setiap isu ada jalan penyelesaiannya.

Nak tahu lebih lanjut, cara buka akaun e-cash ni, klik sini https://nakmulamelabur.wasap.my. Penerangan sehinggalah ke step buka akaun hanya mabil masa 20 minit sahaja. Kita boleh berbincang secara online di zoom atau bersemuka.

Love, HidayahWan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.