Kecoh duit pelanggan hilang di bank.

Kecoh duit pelanggan hilang di beberapa buah bank besar seminggu dua ni. Ada yang menyalahkan pelanggan, tidak kurang yang menyalahkan pihak bank. Sebenarnya bila semua transaksi boleh dilakukan dihujung jari, maka risiko paling besar juga hanya dihujung jari. Isu ni sudah lama, sentiasa berlaku namun ia tidak kecoh, kerana tidak dikecohkan.

Namun, sampai bila mangsa bersilih ganti jika hal ini tidak dikecohkan. Ada baiknya ia dikecohkan supaya lebih ramai rakyat Malaysia alert tentang perkara sebegini. Siapa yang salah usah dikecohkan lagi. Penyelesaian supaya kita tidak menjadi mangsa adalah perkara yang perlu dikecohkan sekarang, Setuju?

Jika Setuju, baca tips dari mereka yang pernah bekerja bank dan juga otai IT banking dibawah. Langkah permulaan yang bijak adalah seperti berikut:

  1. Merendahkan transaksi pindahan wang ke bank lain, serendah minimum yang boleh.
  2. Jika tiada keperluan untuk pindahan, sila set kan kepada zero limit.
  3. Memberhentikan transaksi ke pihak ketiga jika urusan itu sudah tidak diperlukan.
  4. Hanya set kan transaksi ini, hanya pada bila perlu sahaja. Tukar semula kepada zero transaksi sejurus selepas urusan transaksi selesai.
  5. Tukar kata laluan perbankan. Bagi reda kecoh duit pelanggan hilang.
  6. Jangan sesekali setkan kata laluan yang sama untuk kesemua perbankan yang ada. Ini memudahkan kerja hacker.
  7. Jangan sesekali “park” duit yang banyak di saving/current akaun bank. Duit sentiasa susut nilai, tambahan langsung tiada dividen.
  8. Jangan kumpul wang di akaun bank. Bagi reda kecoh duit pelanggan hilang

Seterusnya adalah langkah mereka yang bijak.

  1. Jangan menyimpan wang di tabung haji atau unit amanah dan menyediakan transaksi pindahan ke bank secara online.
  2. Penyimpanan di tabung haji atau unit amanah adalah untuk simpanan dan pelaburan.
  3. Simpan wang lebihan untuk rooling business dan emergency di e-cash public mutual.

Ramai yang tahu akaun unit trust no1 di Malaysia adalah untuk pelaburan. Tetapi sebenarnya akaun unit trust no1 di Malaysia ada fungsi lebih dari itu. Ada akaun e-cash di unit trust no1 di Malaysia yang berfungsi seperti akaun simpanan bank, iaitu e-Islamic Cash Deposit Fund simpanan wang disini berpotensi mendapat dividend setiap bulan sebanyak 0.25-0.30% pada setiap akhir bulan.

Akaun e-cash di syarikat unit trust no1 di Malaysia

Transaksi dari akaun e-cash ke akaun bank kita dan sebaliknya adalah sama, ia mengambil masa T+1. Kerana ianya bukan instant transaksi maka ia agar sukar untuk digodam. Pembatalan boleh dilakukan setelah mendapat notifikasi jika ia bukan transaksi dari pemilik akaun. Ingat, setiap isu ada jalan penyelesaiannya.

Nak tahu lebih lanjut, cara buka akaun e-cash ni, klik sini https://nakmulamelabur.wasap.my. Penerangan sehinggalah ke step buka akaun hanya mabil masa 20 minit sahaja. Kita boleh berbincang secara online di zoom atau bersemuka.

Love, HidayahWan

Market Turun Naik ni Lagi Bagus?

Ye, market turun naik la best. Baru lah ada perubahan harga dan untung rugi kan. Cuba bayangkan market menaik je? atau statik je segaris panjang? Ha tak ke kelakor tu kan kan.

Dalam kehidupan kita pun, SITUASI PERTAMA Cuba kita tengok ye. Ada ke hidup seseorang yang bahagia ye tak ada masalah, tak ada isu langsung. Semua hal kehidupan dia mudah terurus dan langsung tiada masalah. It’s a perfect life, ada??? Tak ada kan.

SITUASI KEDUA, ada tak dalam kehidupan seseorang yang kita kenal, memanjang susah. Banyak giler masalah dia. Langsung tak bahagia. Langsung tak pernah ketawa. Murung dan kehidupan dia seolah-seolah seribu satu masalah. Pendek kata, manusia paling malang la dalam dunia ni, ada??? Pun tak ada kan.

Habis tu? kehidupan yang macam mana kita tengok dalam kehidupan kita? Situasi pertama bercampur dengan situasi kedua kan. Kehidupan yang balance ada masa yang ada masalah, ada masa yang happy go lucky kan. Itulah baru namanya kehidupan kan.

Samalah juga dengan benda lain dalam alam ni, ada turun naiknya. Dan begitulah juga market. Kita tidak boleh kawal market ni nak naik ke nak turun, samalah kita tak boleh kawal esok hari hujan ataupun panas. Inilah yang dirahsiakan kepada kita, supaya kita berihtiar untuk mendapat untung kepada kita. Sebab ada orang mengharapkan esok panas, dan dalam masa yang sama ada yang mengharapkan esoknya hujan. Kenapa harapan mereka berbeza??? Kerana keuntungan buat keduanya dalam situasi yang tidak sama. Itulah kehidupan.

Sebab itu dalam kehidupan kita ada strategi untuk bahagia kan. Ada caranya untuk kita bahagia cara kita dan ia tidak sama dengan cara orang lain. Jadi relate dengan pelaburan unit trust dan market turun naik. Untuk kita untung dalam pelaburan unit trust, kita mesti ada strategi gedabommm. Apa strateginya?

Mudah, turunkan average cost per unit sebanyak yang mungkin dan secepat yang mungkin. Soalan ke-2, adalah bagaimana caranya. Caranya pun mudah sahaja. Tambah pelaburan disaat -ve paling banyak selepas pelaburan sebelumnya. Dan ada strateginya nak tambah berapa ye. Nak tahu kene klik sini https://BlogHidayah.wasap.my dan sit down.

Kenapa saya tak inform disini??? Benda duit pelaburan setiap orang tak sama ye. Jadi macam mana saya nak inform details disini? Saya perlu tengok pelaburan awak secara details dan barulah boleh saya explain strategi buatnya. Strategi pelaburan secara general sama, tetapi untuk khusus setiap orang tak akan sama. Jadi sila jangan ikut2x dan agak2x cakap orang yang tidak memberi penerangan secara details ye. Strategi untuk Ali yang melabur RM55K untuk jangka masa 10 tahun tidak sama dengan strategi untuk Anny yang melabur RM40K dan RM500 secara bulanan untuk jangka masa 8 tahun ye.

Semoga bermanfaat

HidayahWan

Duit Raya Anak, melabur dimana?

Selamat Hari Raya semua, dah habis beraya? atau kita kerja dulu. Weekend kita sambung beraya dengan kawan-kawan pula. Banyak undangan open house dan kenduri beratur tu nampaknya.

Musim raya ni, duit raya sinonim sungguh dengan anak-anak kan? Kemain seronok mereka duk kira duit raya. Apa nak buat dengan duit raya anak? simpan di bank? beli emas? beli bitcoin? atau melabur di unit trust dengan hidayahwan? Saya semestinya melabur duit anak di unit trust. Duit raya anak adalah duit untuk top up pelaburan anak-anak di unit trust masing-masing.

Bila cakap pasal unit trust, kita mesti tahu fund mana nak pilih. Di unit trust ada belambak funds. Macam mana nak pilih? tengok yang perform ke? tengok yang orang rekemen ke? atau pilih je mana yang berkenan, ada yang pilih ada nama shariah/islamic sebab itu yang bagus? Melabur ni kene ada ilmu asasnya sikit.

Nak melabur secara konsisten bulanan? atau secara ikut ada duit? atau secara sekali je? Pelaburan unit trust ni flexible mudah dan simple je

Pemilihan fund ni berkait rapat dengan objektif pelaburan masing masing. Jika pelaburan duit anak yang baru berumur 3 tahun, target nak ada RM100K bila dia berumur 17 tahun nanti. Soalan yang akan saya tanya:

  1. Nak simpan berapa permulaan?
  2. Bulanan nak simpan berapa? atau nak ambik skim simpan bila ada sahaja?
  3. Berapa tahun nak simpan?
  4. Berapa banyak nak ada nanti?

Dah ada semua jawapan ni, barulah boleh match dengan fund mana? Pendek kata pelaburan di unit trust ni, pemilihan fund mesti match dengan objektif pelaburan kita. bukan pelaburan orang lain, sebab tu tak boleh ikut tips orang lain. Sangat penting dapat consultation dulu sebelum melabur ye. Nak hidayahwan consultant? klik sini https://nakmulamelabur.wasap.my terus inform sila consult untuk saya mula melabur di unit trust, saya nak melabur duit raya anak pun boleh.

Kalau consult kene bayar ke? dengan Hidayahwan TAK PERLU BAYAR, ye FREE ye FREE walaupun guna duit dendiri atau menabung duit raya anak.

Kalau saya melabur sendiri, saya jimat caj ke? TIDAK, caj yang dikenakan oleh syarikat unit trust adalah sama sahaja. Guna khidmat consultant atau pun tidak ye. Jadi kenapa nak pening dan melabur tanpa tahu details? Dah la melabur tu duit raya anak.

Nak melabur di fund yang melabur ke syarikat gergasi ni? Melabur duit raya anak ke syarikat besar ni?

Melabur di fund yang invest ke syarikat ini guna duit raya anak

Macam mana nak pilih? ke nak letak sikit sana sikitsini? Dah tu nak ada berapa funds? kenapa nak ada 1 fund atau lebih dari 1 funds? Semua ni saya consult ye. Online appmt melalui zoom dalam masa 20 minit sahaja untuk saya guide details, MUDAH kan?

Salah satu tabung duit raya anak

Saya pernah melabur sebelumni? Saya nak melabur dan jana pasif income juga? sila klik sini dan inform saya nak jadi UTC https://IwanttobeUTC.wasap.my

Tabung Duit Raya Anak

HidayahWan

Skim Pelaburan Ahli KW$P

Objektif skim pelaburan ahli kw$p adalah untuk mempelbagaikan simpanan persaraan kita. Kita digalakkan untuk melabur sebahagian dari simpanan mengikut citarasa kita. Saya lebih suka cakap mengikut objektif pelaburan supaya target simpanan sebelum bersara kita tercapai. Bonus untuk kita, jika ada kelebihan lain selain duit berkembang.

Syarat Kelayakan

Apa pun, jom kita tengok syarat kelayakan dulu

  1. Warganegara Malaysia atau Penduduk Tetap (PR) atau Warganegara (berdaftar sebagai ahli kw$p sebelum 1/8/1998)
  2. Berumur 50 tahun kebawah.
  3. Mempunyai jumlah simpanan kw$p yang mencukupi mengikut umur
  4. Permohonan melalui portal atau unit trust consultant

Untuk ahli berumur 55 tahun dan ke atas pula boleh memilih untuk melabur sebahagian simpanan di bawah Pengeluaran Umur 55 atau 60 tahun. Pelaburan ini tidak terikat dengan mana-mana syarat skim pelaburan ahli kw$p. Permohonan pengeluaran hanya boleh dibuat secara online.

Jumlah Kelayakan Pelaburan

Untuk mereka yang berumur bawah 50 tahun, ahli kw$p boleh pindahkan sejumlah wang simpanan untuk melabur dan cara pengiraannya adalah seperti dibawah:

Ahli berumur 35 tahun dan mempunyai jumlah simpanan sebanyak RM200K di akaun1 kw$p. Jom kita tengok berapa jumlah dia boleh melabur dari simpanan akaun1 .

Jumlah minimum yang perlu ada di akaun1

Pengiraan jumlah yang boleh dilaburkan dari akaun1 = (RM200,000 – RM57,000) x 30% = RM42,900. Jumlah yang boleh dilaburkan dari akaun1 bernilai RM42,900.

Untuk mereka yang berumur 50 tahun dan keatas pula, ahli boleh memilih untuk melabur sebahagian dari simpanan akaun1 tanpa ada syarat. Yeay.

Dokumen yang diperlukan

Untuk pengeluaran dari akaun1, hanya perlukan borang dan salinan kak pengenalan ahli. Proses diuruskan oleh Unit Trust Consultant. Nak sila klik sini https://BlogHidayah.wasap.my Ini adalah jika melalui unit trust consultant. Jika nak lakukan sendiri melalui website kw$p juga boleh jika dah faham target dan strategy pelaburan. Tapi kan ke lebih seronok, jika kita melabur dan kita dapat pulangan wang dari pelaburan dari akaun1 sendiri kan. caranya daftar je sebagai unit trust consultant. Cara jadi Unit Trust Consultant ; https://hidayahwan.com/cara-jadi-unit-trust-consultant-financial-consultant/.

Untuk pengeluaran dari akaun1 yang berumur 50tahun keatas adalah secara online. Hanya perlu daftar dan lakukan secara online di web kw$p. Nak tanya pun boleh https://BlogHidayah.wasap.

Lakukan pelaburan dari akaun1 melalui agent berdaftar sahaja

Elak diri dari terpedaya dengan scam. Yes, sila cek dulu adakah dia agent yang masih berdaftar? Semua Unit Trust Consultant wajib berdaftar dengan FIMM (Federal of Investment Manager Malaysia) Cuma search nama agent di web FIMM https://www.fimm.com.my/search/ dan boleh lihat

Kemudian, kita boleh masukkan nama agent tadi untuk membuat carian

Jika expired date adalah akhir tahun tersebut, maka agent tadi dikira aktif dan masih memegang lesen FIMM. Jika expired date adalah tahun lepas dan sebelumnya, itu membuktikan agent tersebut telah pun tidak sah. Berhati-hati dalam memilih agent yang berdaftar untuk menguruskan pelaburan kita.

Sekian.

Cerita saya bertukar kerjaya dari Perbankan ke Pelaburan

Saya Hazwani salah seorang graduan Ijazah Kewangan dari Universiti Teknologi Mara (UiTM). Mempunyai pengalaman lebih 10 tahun di dalam bidang kewangan dan perbankan Islam di Bank terkemuka di Malaysia. Terlalu banyak pengalaman dalam bidang perbankan membuat saya memilih untuk lebih Menjadi Unit Trust Consultant di Public Mutual secara penuh sejak Julai 2021.

Ye saya daftar sebagai Unit Trust Consultant di Public Mutual pada musim pandemik melanda Malaysia. Sejak bekerja saya mula melabur, orang bank yang terlibat degan pelaburan. Saya tahu banyak bab pelaburan di Malaysia dan mencari pelaburan yang terbaik untuk diri sendiri. Saya bergelar pelabur di Public Mutual sejak tahun 2016. Bila dilihat keuntungan yang saya dapat tanpa perlu faham sepenuhnya, maka saya mula berfikir untuk memberitahu ramai orang tentang pelaburan di Public Mutual ini.

Secara tidak langsung dari sudut lain, industri unit trust akan memberi kepuasan kepada pelabur dan mestilah kejayaan yg manis buat saya. Semasa bekerja, saya dah terbiasa educate pelanggan saya di dalam bidang kewangan khususnya pelaburan. Jadi lebih manis jika saya berkongsi info dengan pelanggan saya secara lebih jelas dan memantau pelaburan pelanggan saya dengan lebih dekat.

Unit Trust adalah platform pelaburan yang patuh shariah dan selamat. Malah ia memberi pulangan yang lebih kepada pelabur. Disamping itu, saya juga perlu senantiasa bersama anak istimewa saya dan kerana itu juga lah saya memilih kerjaya ini kerana ianya mempunyai flexi time dan kita boleh “create our own working time”. Klik sini https://SayaNak2JutaASB.wasap.my/ jika kewangan dan pelaburan awak penting untuk digandakan dan semestinya jika awak perlukan khidmat perundingan dari saya.

Hazwani, Unit Trust Consultant dari Putrajaya