Tips menghadapi krisis ekonomi

Harini saya kongsikan tips hadapi krisis ekonomi, ini adalah dari apa yang saya belajar. Tips kalini sangat seronok untuk kita ambil tahu dan praktikkan. Pointnya adalah Tambah dan Kurang.

Jom kita kupas satu persatu. Tips ni mudah dan sangat seronok untuk difahami.

TAMBAH

Tips menghadapi krisis ekonomi yang pertama adalah tambah, apa yang perlu ditambah? Ada 4 bahagian yang perlu ditambah.

  1. Tambah Tabung Kecemasan, berapa banyak yang perlu ada untuk tabung kecemasan ni? Jumlah tabung kecemasan, bergantung kepada jumlah pendapatan seseorang berbanding dengan jumlah perbelanjaan.
    • Contoh mudah gaji bulanan RM7000
    • Jumlah komitmen bulanan RM4000
    • Jumlah tabung kecemasan mestilah sama dengan jumlah komitmen bulanan.
    • Persoalan ke2 berapa bulan perlu ada. Untuk menjawab soalan ini, kebiasaannya 3-6 bulan. Kenapa? Ini adalah tempoh seseorang akan dapat kerja lain semula dalam tempoh tersebut, Namun ada orang dia boleh jump kepada apa-apa perniagaan untuk menjana pendapatan berbanding sesetengah yang tak pernah berniaga, dan hanya akan bergantung kepada pekerjaan.

  1. Tambah Punca Pendapatan, sangat penting untuk seseorang tidak bergantung kepada hanya 1 punca pendapatan. Mulakan pendapatan ke2 walaupun sikit. Yang penting berterusan. Carilah sesuatu yang boleh memberi pendapatan sampingan (extra income) dengan cara kerja yang flexible dan tiada ikatan perlu hadir ke tempat kerja. Contoh jadi unit trust consultant secara part-time.
  2. Tambah Ilmu Kewangan, untuk diri sendiri uruskan kewangan sendiri. Bila kita dah dapat ilmu ni, penting untuk kita share dengan adik-beradik, kawan kawan dan kenalan kan. Bila kita terangkan kepada orang lain. Secara tak langsung kefahaman kita kepada ilmu tu akan jadi lebih padu kan. kan…
  3. Tambah Ilmu Pengurusan Kewangan secara kursus, kawal perbelanjaan harian, mingguan dan bulanan sendiri. Caranya mudah cuma perlukan disiplin untuk ikut peraturan yang diri sendiri adakan. Ha giteww konsepnya

KURANG

Tips menghadapi krisis ekonomi kedua adalah kurang, apa yang perlu dikurangkan? Ada 5 bahagian yang perlu dikurangkan.

  1. Kurangkan perbelanjaan bulanan, caranya listkan kesemua perbelanjaan bulanan kita kemudian cuba tengok bahagian mana yang kita bayar je tapi tak guna sangat. Contoh kita langgan pek hiburan bulanan tetapi kita tengok mungkin 1atau 2 kali je sebulan. Bahagian yang macam ni, sikit banyak ada RM300-400 juga sebulan sebenarnya. Sebelum ni bayaran kita tu sedekah je ha.
  2. Kurangkan barang dalam rumah, caranya kita lihat semula barangan yang dibeli tapi tak pernah diguna atau sangat jarang kita guna. Caranya kita boleh jualkan kepada orang lain. Wang yang dapat dari hasil jualan ini, kita boleh menabung atau selesaikan hutang mana yang patut di selesaikan segera.,
  3. Kurangkan aktiviti habiskan duit, contoh aktiviti yang buat habis duit jeeee adalah makan kat tempat viral, aktiviti JJCM, Pergi shopping complex konon cuci mata. Lepas tu terbeli itu dan ini. Padahal barangan yang terbeli tu langsung tak perlu pun. Haishhh. Bab makan kat luar ni, boleh slowly ubah cuba masak-masak dirumah. seminggu sekali je makan diluar. Nak lagi jimat boleh la 1-2 kali je sebulan.
  4. Kurangkan nafsu membeli barangan kehendak, sekarang cukup mudah nak beli apa pun semua dihujung jari. Jadi macam mana caranya? un-install app tu dari hphone. Off kan semua notification dari app tersebut. Cubalah. Hidup akan jauh lebih tenang. Dari situ belajar untuk syukur sebab tak beli barang tersebut aka sebenarnya mambazir.
  5. Kurangkan kehendak dan utamakan keperluan sahaja, Mungkin kita terkeliru apa kehendak dan apa keperluan. he tetiba banyak pulak keperluan kita. Semua pun boleh jadi keperluan. Jadi listkan barangan tersebut dibahagi kepada 2 bahagian. Fikirkan betul-betul sebelum buat keputusan, Ye dah tak boleh berbelanja sesuka hati seperti sebelumni dah.

Tips yang simple dan mudah untuk diguna pakai terus. Berminat untuk membina kerjaya sampingan sebagai unit trust consultant yang ada waktu bekerja yang flexible? dan jumlah komisyen yang kita sendiri tentukan? Klik sini https://IwanttobeUTC.wasap.my

Love

HidayahWan

Kecoh duit pelanggan hilang di bank.

Kecoh duit pelanggan hilang di beberapa buah bank besar seminggu dua ni. Ada yang menyalahkan pelanggan, tidak kurang yang menyalahkan pihak bank. Sebenarnya bila semua transaksi boleh dilakukan dihujung jari, maka risiko paling besar juga hanya dihujung jari. Isu ni sudah lama, sentiasa berlaku namun ia tidak kecoh, kerana tidak dikecohkan.

Namun, sampai bila mangsa bersilih ganti jika hal ini tidak dikecohkan. Ada baiknya ia dikecohkan supaya lebih ramai rakyat Malaysia alert tentang perkara sebegini. Siapa yang salah usah dikecohkan lagi. Penyelesaian supaya kita tidak menjadi mangsa adalah perkara yang perlu dikecohkan sekarang, Setuju?

Jika Setuju, baca tips dari mereka yang pernah bekerja bank dan juga otai IT banking dibawah. Langkah permulaan yang bijak adalah seperti berikut:

  1. Merendahkan transaksi pindahan wang ke bank lain, serendah minimum yang boleh.
  2. Jika tiada keperluan untuk pindahan, sila set kan kepada zero limit.
  3. Memberhentikan transaksi ke pihak ketiga jika urusan itu sudah tidak diperlukan.
  4. Hanya set kan transaksi ini, hanya pada bila perlu sahaja. Tukar semula kepada zero transaksi sejurus selepas urusan transaksi selesai.
  5. Tukar kata laluan perbankan. Bagi reda kecoh duit pelanggan hilang.
  6. Jangan sesekali setkan kata laluan yang sama untuk kesemua perbankan yang ada. Ini memudahkan kerja hacker.
  7. Jangan sesekali “park” duit yang banyak di saving/current akaun bank. Duit sentiasa susut nilai, tambahan langsung tiada dividen.
  8. Jangan kumpul wang di akaun bank. Bagi reda kecoh duit pelanggan hilang

Seterusnya adalah langkah mereka yang bijak.

  1. Jangan menyimpan wang di tabung haji atau unit amanah dan menyediakan transaksi pindahan ke bank secara online.
  2. Penyimpanan di tabung haji atau unit amanah adalah untuk simpanan dan pelaburan.
  3. Simpan wang lebihan untuk rooling business dan emergency di e-cash public mutual.

Ramai yang tahu akaun unit trust no1 di Malaysia adalah untuk pelaburan. Tetapi sebenarnya akaun unit trust no1 di Malaysia ada fungsi lebih dari itu. Ada akaun e-cash di unit trust no1 di Malaysia yang berfungsi seperti akaun simpanan bank, iaitu e-Islamic Cash Deposit Fund simpanan wang disini berpotensi mendapat dividend setiap bulan sebanyak 0.25-0.30% pada setiap akhir bulan.

Akaun e-cash di syarikat unit trust no1 di Malaysia

Transaksi dari akaun e-cash ke akaun bank kita dan sebaliknya adalah sama, ia mengambil masa T+1. Kerana ianya bukan instant transaksi maka ia agar sukar untuk digodam. Pembatalan boleh dilakukan setelah mendapat notifikasi jika ia bukan transaksi dari pemilik akaun. Ingat, setiap isu ada jalan penyelesaiannya.

Nak tahu lebih lanjut, cara buka akaun e-cash ni, klik sini https://nakmulamelabur.wasap.my. Penerangan sehinggalah ke step buka akaun hanya mabil masa 20 minit sahaja. Kita boleh berbincang secara online di zoom atau bersemuka.

Love, HidayahWan

Market Turun Naik ni Lagi Bagus?

Ye, market turun naik la best. Baru lah ada perubahan harga dan untung rugi kan. Cuba bayangkan market menaik je? atau statik je segaris panjang? Ha tak ke kelakor tu kan kan.

Dalam kehidupan kita pun, SITUASI PERTAMA Cuba kita tengok ye. Ada ke hidup seseorang yang bahagia ye tak ada masalah, tak ada isu langsung. Semua hal kehidupan dia mudah terurus dan langsung tiada masalah. It’s a perfect life, ada??? Tak ada kan.

SITUASI KEDUA, ada tak dalam kehidupan seseorang yang kita kenal, memanjang susah. Banyak giler masalah dia. Langsung tak bahagia. Langsung tak pernah ketawa. Murung dan kehidupan dia seolah-seolah seribu satu masalah. Pendek kata, manusia paling malang la dalam dunia ni, ada??? Pun tak ada kan.

Habis tu? kehidupan yang macam mana kita tengok dalam kehidupan kita? Situasi pertama bercampur dengan situasi kedua kan. Kehidupan yang balance ada masa yang ada masalah, ada masa yang happy go lucky kan. Itulah baru namanya kehidupan kan.

Samalah juga dengan benda lain dalam alam ni, ada turun naiknya. Dan begitulah juga market. Kita tidak boleh kawal market ni nak naik ke nak turun, samalah kita tak boleh kawal esok hari hujan ataupun panas. Inilah yang dirahsiakan kepada kita, supaya kita berihtiar untuk mendapat untung kepada kita. Sebab ada orang mengharapkan esok panas, dan dalam masa yang sama ada yang mengharapkan esoknya hujan. Kenapa harapan mereka berbeza??? Kerana keuntungan buat keduanya dalam situasi yang tidak sama. Itulah kehidupan.

Sebab itu dalam kehidupan kita ada strategi untuk bahagia kan. Ada caranya untuk kita bahagia cara kita dan ia tidak sama dengan cara orang lain. Jadi relate dengan pelaburan unit trust dan market turun naik. Untuk kita untung dalam pelaburan unit trust, kita mesti ada strategi gedabommm. Apa strateginya?

Mudah, turunkan average cost per unit sebanyak yang mungkin dan secepat yang mungkin. Soalan ke-2, adalah bagaimana caranya. Caranya pun mudah sahaja. Tambah pelaburan disaat -ve paling banyak selepas pelaburan sebelumnya. Dan ada strateginya nak tambah berapa ye. Nak tahu kene klik sini https://BlogHidayah.wasap.my dan sit down.

Kenapa saya tak inform disini??? Benda duit pelaburan setiap orang tak sama ye. Jadi macam mana saya nak inform details disini? Saya perlu tengok pelaburan awak secara details dan barulah boleh saya explain strategi buatnya. Strategi pelaburan secara general sama, tetapi untuk khusus setiap orang tak akan sama. Jadi sila jangan ikut2x dan agak2x cakap orang yang tidak memberi penerangan secara details ye. Strategi untuk Ali yang melabur RM55K untuk jangka masa 10 tahun tidak sama dengan strategi untuk Anny yang melabur RM40K dan RM500 secara bulanan untuk jangka masa 8 tahun ye.

Semoga bermanfaat

HidayahWan

Duit Raya Anak, melabur dimana?

Selamat Hari Raya semua, dah habis beraya? atau kita kerja dulu. Weekend kita sambung beraya dengan kawan-kawan pula. Banyak undangan open house dan kenduri beratur tu nampaknya.

Musim raya ni, duit raya sinonim sungguh dengan anak-anak kan? Kemain seronok mereka duk kira duit raya. Apa nak buat dengan duit raya anak? simpan di bank? beli emas? beli bitcoin? atau melabur di unit trust dengan hidayahwan? Saya semestinya melabur duit anak di unit trust. Duit raya anak adalah duit untuk top up pelaburan anak-anak di unit trust masing-masing.

Bila cakap pasal unit trust, kita mesti tahu fund mana nak pilih. Di unit trust ada belambak funds. Macam mana nak pilih? tengok yang perform ke? tengok yang orang rekemen ke? atau pilih je mana yang berkenan, ada yang pilih ada nama shariah/islamic sebab itu yang bagus? Melabur ni kene ada ilmu asasnya sikit.

Nak melabur secara konsisten bulanan? atau secara ikut ada duit? atau secara sekali je? Pelaburan unit trust ni flexible mudah dan simple je

Pemilihan fund ni berkait rapat dengan objektif pelaburan masing masing. Jika pelaburan duit anak yang baru berumur 3 tahun, target nak ada RM100K bila dia berumur 17 tahun nanti. Soalan yang akan saya tanya:

  1. Nak simpan berapa permulaan?
  2. Bulanan nak simpan berapa? atau nak ambik skim simpan bila ada sahaja?
  3. Berapa tahun nak simpan?
  4. Berapa banyak nak ada nanti?

Dah ada semua jawapan ni, barulah boleh match dengan fund mana? Pendek kata pelaburan di unit trust ni, pemilihan fund mesti match dengan objektif pelaburan kita. bukan pelaburan orang lain, sebab tu tak boleh ikut tips orang lain. Sangat penting dapat consultation dulu sebelum melabur ye. Nak hidayahwan consultant? klik sini https://nakmulamelabur.wasap.my terus inform sila consult untuk saya mula melabur di unit trust, saya nak melabur duit raya anak pun boleh.

Kalau consult kene bayar ke? dengan Hidayahwan TAK PERLU BAYAR, ye FREE ye FREE walaupun guna duit dendiri atau menabung duit raya anak.

Kalau saya melabur sendiri, saya jimat caj ke? TIDAK, caj yang dikenakan oleh syarikat unit trust adalah sama sahaja. Guna khidmat consultant atau pun tidak ye. Jadi kenapa nak pening dan melabur tanpa tahu details? Dah la melabur tu duit raya anak.

Nak melabur di fund yang melabur ke syarikat gergasi ni? Melabur duit raya anak ke syarikat besar ni?

Melabur di fund yang invest ke syarikat ini guna duit raya anak

Macam mana nak pilih? ke nak letak sikit sana sikitsini? Dah tu nak ada berapa funds? kenapa nak ada 1 fund atau lebih dari 1 funds? Semua ni saya consult ye. Online appmt melalui zoom dalam masa 20 minit sahaja untuk saya guide details, MUDAH kan?

Salah satu tabung duit raya anak

Saya pernah melabur sebelumni? Saya nak melabur dan jana pasif income juga? sila klik sini dan inform saya nak jadi UTC https://IwanttobeUTC.wasap.my

Tabung Duit Raya Anak

HidayahWan

Skim Pelaburan Ahli KW$P

Objektif skim pelaburan ahli kw$p adalah untuk mempelbagaikan simpanan persaraan kita. Kita digalakkan untuk melabur sebahagian dari simpanan mengikut citarasa kita. Saya lebih suka cakap mengikut objektif pelaburan supaya target simpanan sebelum bersara kita tercapai. Bonus untuk kita, jika ada kelebihan lain selain duit berkembang.

Syarat Kelayakan

Apa pun, jom kita tengok syarat kelayakan dulu

  1. Warganegara Malaysia atau Penduduk Tetap (PR) atau Warganegara (berdaftar sebagai ahli kw$p sebelum 1/8/1998)
  2. Berumur 50 tahun kebawah.
  3. Mempunyai jumlah simpanan kw$p yang mencukupi mengikut umur
  4. Permohonan melalui portal atau unit trust consultant

Untuk ahli berumur 55 tahun dan ke atas pula boleh memilih untuk melabur sebahagian simpanan di bawah Pengeluaran Umur 55 atau 60 tahun. Pelaburan ini tidak terikat dengan mana-mana syarat skim pelaburan ahli kw$p. Permohonan pengeluaran hanya boleh dibuat secara online.

Jumlah Kelayakan Pelaburan

Untuk mereka yang berumur bawah 50 tahun, ahli kw$p boleh pindahkan sejumlah wang simpanan untuk melabur dan cara pengiraannya adalah seperti dibawah:

Ahli berumur 35 tahun dan mempunyai jumlah simpanan sebanyak RM200K di akaun1 kw$p. Jom kita tengok berapa jumlah dia boleh melabur dari simpanan akaun1 .

Jumlah minimum yang perlu ada di akaun1

Pengiraan jumlah yang boleh dilaburkan dari akaun1 = (RM200,000 – RM57,000) x 30% = RM42,900. Jumlah yang boleh dilaburkan dari akaun1 bernilai RM42,900.

Untuk mereka yang berumur 50 tahun dan keatas pula, ahli boleh memilih untuk melabur sebahagian dari simpanan akaun1 tanpa ada syarat. Yeay.

Dokumen yang diperlukan

Untuk pengeluaran dari akaun1, hanya perlukan borang dan salinan kak pengenalan ahli. Proses diuruskan oleh Unit Trust Consultant. Nak sila klik sini https://BlogHidayah.wasap.my Ini adalah jika melalui unit trust consultant. Jika nak lakukan sendiri melalui website kw$p juga boleh jika dah faham target dan strategy pelaburan. Tapi kan ke lebih seronok, jika kita melabur dan kita dapat pulangan wang dari pelaburan dari akaun1 sendiri kan. caranya daftar je sebagai unit trust consultant. Cara jadi Unit Trust Consultant ; https://hidayahwan.com/cara-jadi-unit-trust-consultant-financial-consultant/.

Untuk pengeluaran dari akaun1 yang berumur 50tahun keatas adalah secara online. Hanya perlu daftar dan lakukan secara online di web kw$p. Nak tanya pun boleh https://BlogHidayah.wasap.

Lakukan pelaburan dari akaun1 melalui agent berdaftar sahaja

Elak diri dari terpedaya dengan scam. Yes, sila cek dulu adakah dia agent yang masih berdaftar? Semua Unit Trust Consultant wajib berdaftar dengan FIMM (Federal of Investment Manager Malaysia) Cuma search nama agent di web FIMM https://www.fimm.com.my/search/ dan boleh lihat

Kemudian, kita boleh masukkan nama agent tadi untuk membuat carian

Jika expired date adalah akhir tahun tersebut, maka agent tadi dikira aktif dan masih memegang lesen FIMM. Jika expired date adalah tahun lepas dan sebelumnya, itu membuktikan agent tersebut telah pun tidak sah. Berhati-hati dalam memilih agent yang berdaftar untuk menguruskan pelaburan kita.

Sekian.