Moratorium 3.0; Patutke ambil? Baca nasihat Ini sampai habis.

Persoalan yang ditanya oleh pelabur kepada saya sejak moratorium diperkenalkan. Moratorium adalah sesuatu yang baru kita dengar last year tahun 2021. Kesan dari pandemik covid-19 menyerang seluruh dunia.

Salah satu langkah bijak kerajaan memperkenalkan moratorium, memberhentikan pembayaran hutang pinjaman untuk tempoh 6 bulan. Mereka yang terkesan menyahutnya dengan hati yang senang.

Namun, apa yang terlindung disebalik moratorium ini, yang wajib kita tahu untuk mempersiapkan diri kita dikemudian hari. Moratorium 3.0 kali ini, rakyat Malaysia lebiih berhati-hati untuk brsetuju atau pun tidak. Maka lagi banyaklah pertanyaan masuk meminta pandangan.

Moratorium 3.0, kita sudah ada pengalaman dari moratorium sebelum ini. Jadi ini ialah beberapa persoalan untuk ditanya kepada diri sebelum katakan YA atau TIDAK untuk Moratorium 3.0 .

Adakah saya betul-betul perlukan moratorium 3.0 ini?

  1. Jika cash flow saya tak elok, maka ambiklah.
  2. Jika saya ragu-ragu nak ambil ataupun tidak, maka ambillah. Kerana orang kaya, mereka jelas dengan apa yang mereka buat. Saya ragu-ragu maknanya saya belum kaya.
  3. Jika saya boleh gandakan wang moratorium dalam medium pelaburan yang memang saya handal, maka ambillah untuk gandakan wang tersebut. Ini salah satu tindakan orang kaya kerana mereka jelas dengan tindakan yang mereka bakal ambil.

Ketiga-tiga kategori ini jelas untuk kita semua, dan paling penting tindakan susulan kita dengan moratorium ini.

Nasihat saya untuk 3 golongan ini, baca dan fahamkan ye.

Cash Flow saya tak elok

Maksud cash flow tak elok ni boleh diterangkan begini, saya ada gaji RM10,000 sebulan. Komitmen bulanan saya RM6000 sebulan termasuk semua bayaran pinjaman rumah, kereta, bil dan yuran sekolah anak. Saya ada lebihan RM4000 untuk belanja bulanan dan simpanan serta pelaburan sebelum ini.

Sejak pandemik, gaji saya dipotong sebanyak 30%, maka pendapatan saya jadi RM7000 sebulan. Duit lebihan untuk belanja bulanan hanya RM1000 sahaja jika bayaran pinjamana saya bayar macam biasa. Jadi saya wajib ambil moratorium 3.0 ni. Mungkin saya ambil moratorium hanya untuk pinjaman perumahan sahaja. Kerana saya perlu ada lebihan RM3000 sahaja lagi.

Dalam masa yang sama, duit belanja makanan dikurangkan, dan saya mula adakan tabung emergency. Suasana hari ini, tabung emergency sangat-sangat penting. Kerana saya ketua keluarga dan ada anak kecil. Dalam masa yang sama wang yang diperuntukkan untuk balik kampung dan bawa keluarga jalan-jalan, saya simpan dan laburkan di tempat yang kurang risiko. Saya hanya pindahkan wang RM1000 sebulan ke akaun pelaburan unit amanah selepas berbincang dengan unit trust consultant saya. Pemillihan dana yang handsome dengan investment strategy dari unit trust consultant saya itu buatkan saya yakin dengan tindakan saya.

Selepas setahun wang pelaburan saya akan terkumpul RM1000x 12 = RM12,000. Sejumlah ini belum lagi termasuk dengan keuntungan yang bakal saya terima. Saya dalam proses memperbaiki cash flow saya dari tak elok kepada cash flow yang handsome.

Saya ragu-ragu untuk ambil Moratorium 3.0 ataupun tidak?

Ragu-ragu disini kerana saya tidak tahu, dan tidak dapat jangka pendapatan saya mungkin terjejas ditengah jalan atau tidak. Syarikat termpat saya bekerja sudah memberi hint yang syarikat dalam keadaan yang tidak berapa sihat. Jadi saya perlu mengambil langkah yang lebih berhati-hati.

Saya hanya bergantung kepada pendapatan dari pekerjaan hakiki saya nan satu ini sahaja. Jadi saya bersetuju untuk ambil moratorium 3.0 seperti moratorium 1.0 sebelum ini. Dan gaji saya masih seperti biasa, ikutkan hati dah lama teringin nak cantikkan rumah yang seadannya sahaja ini.

Tetapi saya risaukan pendapatan saya dikemudian hari, maka saya berbincang dengan agent unit trust saya. Saya bersetuju untuk simpan dan labur wang moratorium ini untuk adakan tabung simpanan. Sebelum ini, saya belum ada simpanan yang boleh bekerja untuk saya. Pendek kata, gaji saya cukup makan saya sekeluarga. Simpanan ada, tetapi selalu jadi tak ada, biasalah ada je benda yang nak dibuat dengan wang tu. Pelaburan pulak, memang tak nampak la bayangnya. Celah mana la saya nak adakan duit untuk melabur pun saya tak tahu.

Jadi saya berbincang dan saya bentangkan pay slip saya dan juga list komitmen saya. Berbincang secara online dengan consultant saya, dan saya nampak ada sinar sedikit. Bukan i-sinar ye. Wang Moratorium 3.0 saya pindahkan ke akaun pelaburan untuk adakah tabung pelaburan yang sebelum ini nan hado. RM2000 (jumlah bayaran hutang rumah dan kereta) x 12 bulan = RM24,000. Saya dah adakan tabung simpan dan labur sebanyak ini.

Saya hanya perlu memindahkan wang moratorium ini ke tabung unit trust selagi gaji saya berjalan seperti biasa. Ragu-ragu saya dah nampak sinar.

Saya bijak gandakan wang moratorium

Saya pandai melabur di saham, dan saya tahu saya boleh gandakan wang moratorium saya untuk mendapat 3 kali ganda. Saya sudah spot kaunter pilihan dan jangkaan saya ye, saya akan berjaya.

Namun, dalam masa yang sama, saya pun ada juga terdetik, kalau tidak menjadi, macam mana? kerana pernah jangkaan saya hanya berjaya 50% sahaja. Kerana saya faham setiap pelaburan ada risiko yang perlu untuk saya bersetuju dahulu dengan diri sendiri.

RM24,000 ini bakal menjadi RM50,000 untuk saya langsaikan hutang rumah saya dengan cepat. Hutang rumah saya masih berbaki RM250,000 lagi. Dengan bayaran RM50,000 diatas capital, jumlah total bayaran akan jadi lebih kecil dan saya mampu jimat sebanyak 6 bulan bayaran akhir nanti.

Plan saya untuk buat begini lagi dan saya mampu habiskan hutang pinjaman rumah saya dalam tempoh yang hampir 60% lebih awal dari plan pinjaman awal. Ini kerana pinjaman perumahan saya adalah jenis flexi.

Walaupun saya rasa, saya lebih pandai namun saya juga perlu pandangan orang lain. Saya berbincang dengan agent unit trust saya, yes dia bersetuju dan mengatakan plan saya ini sangat bijak, cuma saya juga perlu ada plan B. Jadi saya bersetuju untuk diversify wang moratorium saya 60-40%. Hanya 60% saya laburkan di saham dan 40% saya laburkan di unit trust. Ini penting jika plan jangkaan saya tidak menjadi 100%. Sememangnya tidak akan berjaya 100%.

Semoga dengan penjelasan kepada 3 situasi yang berbeza ini memberi buah fikiran untuk kita membuat pilihan yang hampir tepat. Kerana tiada pilihan yang 100% tepat ye.

Semoga bermanfaat

HidayahWan

Klik sini untuk berbincang mengenai cash flow saya


https://ManageMyInvestment.wasap.my

Change begins at the end of your COMFORT ZONE

Peluang kerjaya di bidang unit trust terbuka kepada semua fresh graduate diluar sana.

Sejak tahun 2019, peluang kerjaya sangat terhad akibat daripada ketidak tentuan ekonomi dalam negara kita.

ini membuatkan fresh grads ramai yang masih tidak mendapat kerja sehingga ke hari ini.

Khas Buat Fresh Graduates

Dalam dunia hari ini, tiada istilah, saya mesti kerja dalam bidang yang saya belajar lagi. Walaupun itu adalah angan-angannya. Kita perllu akur dengan keadaan semasa yang tidak menginzinkan kita untuk bekerja dalam bidang yang dipelajari. I bukan titik akhir pun, mungkin kerjaya dalam bidang yang jauh terpesong adalah yang terbaik untuk kita. Dan semestinya kita tidak tahu potensi diri kita selagi kita tidak mencuba.

Pilihan ditangan kita untuk mengapai peluang yang datang dan belajar sesuatu yang baharu dalam hidup kita. Atau masih menunggu kerjaya pilihan hati yang tiada jawapannya lagi. Bayangkan seseorang sedang mencipta kerjaya baru, sudah mula merasai income pertama. Tetapi seseorang yang lain masih menunggu dengan penuh harapan dan tidak berjaya mencipta RM1 pun untuk dirinya.

Juga untuk mereka yang hilang kerja

Diberhentikan kerja bukanlah titik noktah dalam hidup kita. Ini adalah titik permulaan kehidupan baru sebab kita keluar dari zon selesa sebelum ini. Jangan sesekali mengalah, kerana ia tertulis kerana ada sesuatu yang jauh lebih besar menanti. Ambil peluang ini, sahut cabaran kami.

Masa itu emas, tidak akan kembali. Sahut cabaran ini, dan bayangkan kejayaan kita di suatu hari kelak itu jauh lebih baik dari merintih surat kerjaya idaman kita yang tak kunjung tiba.

Ini adalah kali ke4 kami kongsi peluang kerjaya seorang unit trust consultant secara online sejak pandemik covid-19.

Daftar sekarang dan jalan terus ye.

SELESAKAH KITA

Sebelum Pandemik

————————————

Semua orang SELESA

Kita semua bekerja

dan menjalani hidup yang SELESA

Semasa Pandemik😷

————————————–

🧏‍♂️Dah mula kita dengar mereka diberhentikan kerja

🙍‍♂️Dah mula kita tahu business mereka terjejas teruk

🥺Dah ada mereka yang kita kenal dijangkiti covid-19.

✨KITA BELUM KALAH✨

😎Dibuang kerja bukanlah titik akhir.

😎Business merudum juga bukan pengakhiran.

😷Kita adalah survival Covid-19.

Jatuh 3 kali? Bangkit 5 kali

Mungkin inilah titik akhir

ZON SELESA untuk kita.

CHANGE BEGINS AT THE END OF YOUR

COMFORT ZONE

+++++++++++++++++++++++

Tarikh: 28/8/2021

Masa : 9 malam

Venue: Online via ZOOM

Yuran : PERCUMA

+++++++++++++++++++++++

Sila klik sini:

https://bit.ly/3iLg6vI

Atau scan QR code diposter.

Simpan EMAS UNTUNG ke?

Saya suka simpan emas, emas ni kalis inflasi, emas ni sentiasa naik je harganya. Saya ada simpanan yang fizikal, iaitu emas. Bila duit susut nilai, saya ada emas.

Persoalannya adakah simpanan emas menguntungkan? Adakah simpanan emas ni boleh dijadikan pelaburan? Dan adakah pelaburan emas ini betul-betul menguntungkan dan kalis inflasi. Saya belum pernah study pasal emas, kerana belum jumpa chart history kenaikan emas yang dicanang oleh sesetengah pihak. Sehinggalah saya jumpa web goldprice.org. Dari sini saya study dan bandingkan kenaikan dan penurunan harga emas di Malaysia. Ini point dari saya.

Harga Emas ada Naik dan Ada Turun

Jika dilihat dari chart pergerakan harga emas ini, apa yang kita nampak? Harga emas ada waktu dia naik dan ada waktu dia turun. Pihak yang canang harga emas sentiasa naik tu refer kat mana ye. So lepas ni jangan tertipu lagi jika ada yang canang, belilah emas sekarang, 5 tahun lagi harga emas akan naik 2 kali ganda. Cuba tanya balik berapa kenaikan harga emas? Kenapa kenaikan sebanyak itu? Kenaikan harga emas dimasa depan refer dimana? Biar semuanya jelas dan bukanlah cakap kosong. Tiada benchmark untuk melihat kenaikan harga emas dimasa akan datang pun. Jika anda tahu sila beritahu saya ye.

Emas ada susut nilai

Ye, emas ada nilai susutnya semasa kita nak menjualnya kembali. Berapa nilai susut emas pada waktu kita nak jual adalah dalam lingkungan 15-20%. Adanya nilai susut untuk memberi untung kepada peniaga emas dan bukannya pemilik emas. Jadi adakah kita yang membeli emas masih untung dengan nilai susut sebanyak itu? Jadi ini adalah caj tersembunyi untuk pembeli emas. Ye kenapa saya kata tersembunyi? Kerana kebanyakan dari kita tidak akan kira nilai susut ini semasa nak membeli emas ini. Pssttt ada satu lagi caj iaitu caj upah. Walaupun secara terang diberi tahu nilai caj upah ni, tapi kita tetap beli juga kerana teruja dengan kecantikan design emas idaman hati itu kan.. kan….

Simpanan atau pelaburan emas?

Ini persoalan yang menguji akal, sebenarnya kita beli emas untuk simpanan atau untuk pelaburan? atau dikata pelaburan tetapi sebenarnya dihati adalah untuk perhiasan diri? Hmmm tanyalah hati masing-masing ye. Jika ia pelaburan adalah pulangan melebihi nilai inflasi di Malaysia sebanyak 4% setiap tahun? Jika pulangan tidak melepasi nilai inflasi, dimanakah emas ini dikatakan kalis inflasi?

Kenapa saya cakap begitu? Cuba lihat pada chart, dan kita lihat situasi begini:

Simpanan EMAS untuk jangka masa pendek

Refer chart kenaikan harga emas dalam tempoh setahun : Ali beli emas pada 1/4/2020 dengan harga RM210/gram. Katalah emas yang dibeli sebanyak 50gram. Ali menyimpan emasnya sehinggalah pada Ogos 2020 dan berjaya menjual emasnya pada nilai tertinggi RM275/gram. Jom kita kira:

Harga beli RM210/gram x 50gram = RM10,500. Harga Upah pula katalah kita andaikan RM100. Maka jumlah yang dikeluarkan oleh Ali adalah RM10,600.

Harga jual RM275/gram x 50gram = RM13,750 (ini tidak akan berlaku ye, kerana bila kita nak jual akan ada susut nilai sebanyak 15-20% dari harga semasa) Katalah susut nilai paling rendah iaitu 15%. RM13,750 – 15% = RM11,687.50

Ok, sekarang cuba kita kira berapa untung bersih Ali untuk emas ini. RM11,687.50 – RM10,600 = RM1087.50 untuk jangka masa 5bulan. WOW ini menarik? Eh menarik ke? Mana satu jawapan yang bermain di kepala kita sekarang? Soalan ke2, adakah Ali membeli emas dan menjangkakan kenaikan tertinggi pada ogos dan memang bercadang menjual kesemua emasnya pada ogos 2020? Bukankah mereka menyimpan emas untuk tempoh masa yang panjang. Sepanjang 10tahun untuk meraih untung berganda -ganda?

SIMPANAN EMAS UNTUK JANGKA MASA PANJANG

Refer chart kenaikan harga emas dalam tempoh 10 tahun : Ali beli emas pada 2011 dengan harga RM140/gram. Katalah emas yang dibeli sebanyak 50gram. Ali menyimpan emasnya sehinggalah pada Ogos 2020 dan berjaya menjual emasnya pada nilai tertinggi RM275/gram. Jom kita kira:

Harga beli RM140/gram x 50gram = RM7000. Harga Upah pula katalah kita andaikan RM100. Maka jumlah yang dikeluarkan oleh Ali adalah RM7,100.

Harga jual RM275/gram x 50gram = RM13,750 (ini tidak akan berlaku ye, kerana bila kita nak jual akan ada susut nilai sebanyak 15-20% dari harga semasa) Katalah susut nilai paling rendah iaitu 15%. RM13,750 – 15% = RM11,687.50

Ok, sekarang cuba kita kira berapa untung bersih Ali untuk emas ini. RM11,687.50 – RM7,100 = RM4587.50 untuk jangka masa 10tahun. WOW Banyak untung ni.

Pelaburan Unit Trust jangka masa pendek

Ahmad pula lebih selesa melabur di unit trust berbanding membeli emas. Katalah Ahmad keluarkan modal yang sama dengan Ali. Saya bandingkan disini untuk pembelajaran kita bersama ye. Untuk tempoh masa yang sama iaitu jangka masa pendek dan juga jangka masa panjang.

Katakah ahmad melabur di unit trust (PAIF) sebanyak RM10,600 pada 1/4/2020 dan menjual kesemua unit trustnya pada 3/8/2020. Keuntungan Ahmad adalah sebanyak 30.63%. Pada permulaan pelaburan unit trust ada service caj 4.75% x RM10,600 = RM503.50. Tetapi jumlah yang dilaburkan tetap RM10,600 bukanlah jumlah selepas ditolak caj ye.

Keuntungan 30.63%, maka nilai wang Ahmad jadi RM13,125.41. Keuntungan Ahmad adalah sebanyak RM13,125.41 – RM10,600.00 = RM2525.41. Refer investment simulation dibawah untuk lebih faham. Faham pelaburan unit trust lebih dalam disini

Pelaburan Unit Trust Jangka Masa Panjang

Untuk tempoh jangka masa 10tahun pula nilai pelaburan yang sama dengan emas tadi, Ahmad melabur sebanyak RM7100. Service caj adalah 5.5% pada 10tahun yang lepas. Maka caj yang dikenakan adalah 5.5% x RM7100 = RM390.50

Perlu diingat jumlah yang dilaburkan adalah RM7100 ye. Selepas 10tahun, katalah Ahmad menjual kesemua unit trust nya dan pulangan yang Ahmad dapat adalah 110.52%. Untuk pemahaman yang senang, kita gunakan sahaja simulation untuk mengira berapa jumlah keuntungan Ahmad.

Daripada simulasi ini, keuntungan Ahmad adalah sebanyak RM13889.31 – RM7100 = RM6789.31(Keuntungan ini adalah termasuk service caj pada permulaan pelaburan) selama 10tahun.

Pengiraan ini adalah berdasarkan nilai jualan harga emas tertinggi sehingga hari ini. Jika emas dari 10tahun atau dari bulan april 2020 disimpan sehingga ke hari ini, mana lagi untung? Jom kita tengok

Harga emas menurun dari Ogos 2020 sehingga ke hari ini, dan harga emas semasa adalah RM234.87/gram. Jadi jika emas masih disimpan sehingga ke hari ini, untung penyimpan emas semakin susut.

Harga unit trust pula semakin meningkat dari Ogos 2020 sehingga ke hari ini. Jika pelaburan unit trust masih disimpan, pelabur masih berada dizon untung. Saya nak melabur di unit trust https://ManageMyInvestment.wasap.my

Kesimpulan

Kesimpulan yang boleh saya katakan disini, adalah

  1. Harga emas tidaklah naik sepanjang zaman, ada waktu naik dan ada waktu turun. Sama juga dengan harga seunit unit trust.
  2. Bila berlakunya krisis, harga emas juga turut turun. Tidaklah naik seperti yang dicanangkan sesetengah pihak. Begitu juga harga seunit unit trust.
  3. Simpanan emas untung, namun pelaburan unit trust jauh lebih menguntungkan untuk jangka masa pendek ataupun jangka masa panjang.
  4. Kenaikan atau penurunan harga emas tiada benchmark seperti unit trust. Kenaikan atau penurunan boleh dijangka jadi persediaan untuk menambah unit atau menjual lebih jelas berbanding emas.
  5. Belilah emas untuk perhiasan diri dengan seadanya.
  6. Melaburlah di unit trust untuk mengandakan kewangan kita.

wow terima kasih, saya nak jadi agent unit trust untuk share ilmu ini kepada ramai orang, tunjukkan saya caranya. klik sini untuk daftar jadi agent unit trust https://IwanttobeUTC.wasap.my. Nak tahu lanjut keistimewaan jadi agent unit trust? Klik sini

Semua data dan pembelajaran ini adalah untuk pemahaman dan pembelajaran ye, supaya kita semua faham dan bijak membezakan simpanan dan pelaburan. Simpanan juga ada risikonya. Semoga bermanfaat.

New Year New Me!!!

Assalammualaikum
Salam Sejahtera

Pandemic Covid-19 telah membuat ramai rakyat Malaysia terkesan. Seramai 800,000 telah hilang pekerjaan & pendapatan, bagaimana pula dengan keluarga mereka?

Tahun 2020 dah pun berlalu
Ayuh, kita mulakn Tahun 2021 dengan SEMANGAT BARU!

Tempat adalah TERHAD
Sila klik pada link dibawah @ scan QR Code pd poster untuk pendaftaran.
–.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Tarikh : 24 JANUARI 2021 (AHAD)
Masa : 10 am
Venue : Online via ZOOM
Yuran : PERCUMA

Sila klik disini untuk pendaftaran
👉🏻 bit.ly/3ed0oXx
Or scan the QR code.

HidayahWan
Public Mutual Berhad
https://IwanttobeUTC.wasap.my

Daftar di sini 👉🏻 bit.ly/3ed0oXx

Bonus oh Bonus

Bonus suatu isu yang besar bagi sesetengah dari kita. Setiap tahun akan mendapat bonus dan kita sebagai pekerja gembira dengan pembayaran bonus.

Namun ada tahun-tahun yang bonusnya sedikit dari tahun sebelum nya. Mungkin ada tahun yang bonus tidak dibayar. Kenapa ini berlaku?

Adakah kerana syarikat kedekut untuk membayar bonus?

Adakah syarikat tidak mengutamakan pekerja?

Adakah syarikat lebih mengutamakan pihak atasan?

Atau mungkin syarikat ada alasa tersendiri untuk memberi bonus dari sudut lain bukannya wang ringgit kepada pekerja?

Sebenarnya kita sebagai pekerja boleh “lihat” prestasi syarikat tempat kita bekerja dan mengetahui untung rugi syarikat tersebut dengan cara yang sangat mudah.

Jika syarikat tempat kita bekerja adalah “listed company” ianya lebih mudah. Kita boleh “lihat” untung rugi syarikat dari trading platform. Trading platform ini boleh diakses jika kita ada CDS akaun untuk “trade saham”

Ohh apa CDS akaun? apa Trading platform? saya tidak tahu

Tak mengapa tanya saya disini : http://BlogHidayah.wasap.my