Cara simpan RM500 sebulan dari bulan ke2 bekerja

Boleh ke simpan duit RM500 sebulan tapi gaji RM2000 je. Macam mustahil je!

Tak ada apa yang mustahil dengan syarat disiplin bila menyimpan kerana ada benda yang nak dicapai. Untuk Ida, angan-angan Ida tinggi melangit jadi displin pun kene tinggi melangit. Ida nak beli rumah selepas 2 tahun bekerja. Ida tak perlukan kereta kerana ada public transport jadi ia lebih mudah pada Ida walaupun susah pada orang lain.

Ye Ida cabar diri Ida sendiri. Kenapa? Sebab ramai orang kata itu MUSTAHIL. Ida suka cabaran macam ni. Ida akan buktikan boleh bila mana orang lain kata mustahil untuk kepuasan diri sendiri.

Cara Ida buat hanya pindahkan RM500 dari bank gaji ke bank B sebaik sahaja duit gaji masuk. Kerap kali seawal jam 1 pagi, sebab gaji masuk jam 12.30 malam. Setiap bulan excited tunggu wang gaji masuk dan rasa satu kepuasan sangat bila dapat kumpulkan duit di bank B. Ye hanya pindahkan duit dan simpan tanpa korek walau RM1.

Ida disiplin kan diri dari gaji bulan ke 2. Bulan pertama? Ida joli semua duit tu…. 1st time rasa duit gaji bekerja secara official kan. Masa belajar Ida dah mula berniaga dan ye ada duit gaji. Ni Ida share di artikel lain ye. Sejak bulan ke2 walau badan mengeletar nak beli kasut cantik, Ida akan tidur dan bayangkan baring disofa dirumah sendiri. Begitulah cara Ida berangan dan cuba disiplin diri.

Jom Kira RM500x 24 bulan = RM12,000

Inilah dia duit yang Ida tukarkan ke bank draft untuk bida rumah lelong dengan harga 95K masa tu. Apartment 5 bilik tidur 3 biir air di selangor. Sangat teruja sampai tak boleh tidur 2 malam. Tersengih sepanjang hari bayangkan rumah tu bakal jadi milik Ida.

Macam mana Ida buat kiraan setiap bulan? Gaji bersih RM1800

  • Simpanan RM500
  • Duit Mak + Ayah RM300
  • Duit emergency RM100
  • Barang keperluan diri RM100 (sabun+ shampoo selalu beli 2-3 bulan sekali, jadi terkumpul RM300)
  • Sewa rumah + bil air + bil api RM300
  • Bil Telco RM100
  • Duit Makan RM300 termasuk biskut, jajan dan sebagainya yang dikira makanan
  • Shopping rewards diri RM100 (Kalau nak rewards lebih Ida kurangkan duit makan)

Ida pegang kemas nasihat keramat arwah ayah …kita tak der duit tak der sapa nak tolong. Jadi kesimpulan ida buat jangan pernah tak ada duit. Nasihat keramat ni pegang sampai bila-bila. Biar orang gelak kita nampak lekeh…asal kita tahu cash kita sembunyi poket mana. Cash flow kita, biar kita je tahu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.