Market berDARAH

Semalam saham malaysia pada 9 Oktober 2018 klci melakukan terjunan ke laut. Nampak tak dari chart diatas…. Terjunan klci atau seolah olah klci turun slide dengan jayanya dan tidak melakukan kenaikan semula. Turun hingga ke bawah terus diakhir waktu dagangan semalam. Inilah dia patern saham malaysia.

Pagi ini Dow Jones membentuk “candle” merah yang panjang. Seterusnya menenggelamkan kenaikan dari bulan september 2018. Saham malaysia beb!

Sebelum itu Dow Jones telah memberi 2 kali signal kejatuhan 3 hari berturut turut. Inilah dia dia chart saham secara teknikal ia boleh dibaca oleh mereka yang ada sedikit ilmu. Dan ianya boleh dibaca secara details oleh “charties”. Ini saham luar negara.

IMG_20181011_134512

Kerana impak ini, klci bursa saham malaysia meneruskan penurunan 1 jam pertama market dibuka pagi tadi.

IMG_20181011_134600.jpg

Klci dijangka akan akan meneruskan terjunan kelaut lebih dalam dan mendatar sementara dilautan itu sebelum melakukan kenaikan ke atas semula. Ini berlaku kerana beberapa faktor;

  1. Dow Jones alan melakukan correction sebelum kenaikan lebih jauh keatas. Ini memang senantiasa berlaku.

  2. Saham malaysia mendatar sementara menunggu hari pembentangan bajet 2018. Tambahan inilaj bajet pertama yang bakal dibentangkan olrh kerajayaan malaysia baru.

  3. Kebanyakan pedagang luar dan dalam negara, malah institusi dan jerung market sedang menyelamatkan cash mereka dan menunggu waktu yang sesuai untuk berdagang semula.

  4. Kita sebagai pelabur bilis pun mesti pandai tumpang sekaki dengan keadaan begini.

Correction yang dilakukan ini adalah perkara biasa berlaku di saham. Cycle nya akan berulang ulang. Melabur saham mesti ada ilmu yang yang yang cukup dan jiwa yang kental.

Saya nak melabur di saham saham terkemuka tetapi saya tidak mahu sakit kepala untuk tengok chart macam ni? Apakah alternatif yang saya ada? Baca disini.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.