Duit Raya Anak, melabur dimana?

Selamat Hari Raya semua, dah habis beraya? atau kita kerja dulu. Weekend kita sambung beraya dengan kawan-kawan pula. Banyak undangan open house dan kenduri beratur tu nampaknya.

Musim raya ni, duit raya sinonim sungguh dengan anak-anak kan? Kemain seronok mereka duk kira duit raya. Apa nak buat dengan duit raya anak? simpan di bank? beli emas? beli bitcoin? atau melabur di unit trust dengan hidayahwan? Saya semestinya melabur duit anak di unit trust. Duit raya anak adalah duit untuk top up pelaburan anak-anak di unit trust masing-masing.

Bila cakap pasal unit trust, kita mesti tahu fund mana nak pilih. Di unit trust ada belambak funds. Macam mana nak pilih? tengok yang perform ke? tengok yang orang rekemen ke? atau pilih je mana yang berkenan, ada yang pilih ada nama shariah/islamic sebab itu yang bagus? Melabur ni kene ada ilmu asasnya sikit.

Nak melabur secara konsisten bulanan? atau secara ikut ada duit? atau secara sekali je? Pelaburan unit trust ni flexible mudah dan simple je

Pemilihan fund ni berkait rapat dengan objektif pelaburan masing masing. Jika pelaburan duit anak yang baru berumur 3 tahun, target nak ada RM100K bila dia berumur 17 tahun nanti. Soalan yang akan saya tanya:

  1. Nak simpan berapa permulaan?
  2. Bulanan nak simpan berapa? atau nak ambik skim simpan bila ada sahaja?
  3. Berapa tahun nak simpan?
  4. Berapa banyak nak ada nanti?

Dah ada semua jawapan ni, barulah boleh match dengan fund mana? Pendek kata pelaburan di unit trust ni, pemilihan fund mesti match dengan objektif pelaburan kita. bukan pelaburan orang lain, sebab tu tak boleh ikut tips orang lain. Sangat penting dapat consultation dulu sebelum melabur ye. Nak hidayahwan consultant? klik sini https://nakmulamelabur.wasap.my terus inform sila consult untuk saya mula melabur di unit trust, saya nak melabur duit raya anak pun boleh.

Kalau consult kene bayar ke? dengan Hidayahwan TAK PERLU BAYAR, ye FREE ye FREE walaupun guna duit dendiri atau menabung duit raya anak.

Kalau saya melabur sendiri, saya jimat caj ke? TIDAK, caj yang dikenakan oleh syarikat unit trust adalah sama sahaja. Guna khidmat consultant atau pun tidak ye. Jadi kenapa nak pening dan melabur tanpa tahu details? Dah la melabur tu duit raya anak.

Nak melabur di fund yang melabur ke syarikat gergasi ni? Melabur duit raya anak ke syarikat besar ni?

Melabur di fund yang invest ke syarikat ini guna duit raya anak

Macam mana nak pilih? ke nak letak sikit sana sikitsini? Dah tu nak ada berapa funds? kenapa nak ada 1 fund atau lebih dari 1 funds? Semua ni saya consult ye. Online appmt melalui zoom dalam masa 20 minit sahaja untuk saya guide details, MUDAH kan?

Salah satu tabung duit raya anak

Saya pernah melabur sebelumni? Saya nak melabur dan jana pasif income juga? sila klik sini dan inform saya nak jadi UTC https://IwanttobeUTC.wasap.my

Tabung Duit Raya Anak

HidayahWan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.