Ada Apa Dengan Pelaburan Unit Trust

Apa Ada Dengan Pelaburan Unit Trust Public Mutual?

Ada apa dengan pelaburan Unit Trust di Public Mutual ni? Apa beza dengan pelaburan di tempat lain? Best sangat ke? Ini soalan yang biasa ditanya oleh mereka yang mencari platform pelaburan.

Dunia sekarang ramai sangat tercari-cari platform pelaburan begini, namun tidak mendapat penerangan yang jelas. No worries, HidayahWan explain kat sini apa ada dengan pelaburan unit trust di public mutual ye.

KONSISTEN RETURN

Perkara paling PENTING yang tiada lain lagi PENTING melainkan PULANGAN PELABURAN / KEUNTUNGAN yang bakal diperolehi. Potensi return pelaburan unit trust ni tak la tinggi dan tak lah rendah. Namun ia adalah pelaburan yang tidak memeningkan kepala dan sangat berbaloi. Ini antara return salah satu fund di public mutual.

Yang bagusnya di public mutual ni, ada banyak fund yang patuh shariah dan setiap fund ni melabur di negara, industri dan syarikat yang berbeza. Jadi Untungnya kita melabur di unit trust public mutual ni, kita boleh melabur di banyak tempat yang berbeza-beza untuk potensi return yang berbeza. Secara tidak langsung, kita dah pun diversify wang pelaburan kita, walaupun hanya di 1 platform sahaja.

Ini adalah rekod return dari fund yang berlainan pula. Jika dibandingkan, pulangan 2 fund ni lebih kurang je.

ASSET ALLOCATION

Apa apa dengan pelaburan unit trust di public mutual ni? Selain potensi return yang cun, pelaburan kita secara tidak langsung telah elok di bahagi mengikut negara, bahagian peringkat risiko pelaburan. Mudahnya pelaburan unit trust di public mutual ini semua tersedia di web. Cuma macam mana dengan strategy pelaburan? Itu tanya lah HidayahWan ye https://ManageMyInvestment.wasap.my. Perbincangan perlu one to one.

Selain dari pembahagian wang pelaburan yang boleh dilihat di web public mutual, pelabur juga boleh merujuk dari HidayahWan untuk melihat keratan ini.

Dari report pelaburan unit trust public mutual, ada ditulis secara jelas, untuk setiap fund. Duit dilaburkan dinegara mana mengikut pembahagian yang telah ditetapkan, kemudian di industri mana sebelum ke syarikat mana. Cuba tengok report ni, fund ini laburkan wang kita di syarikat ini. Kalau orang diluar sana berebut untuk bekerja di syarikat besar ini, apa kata kita berebut untuk melabur di syarikat ini. Melalui unit trust di public mutual, pelaburan kita di jaga oleh fund manager yang bertauliah. Jadi kita tidak perlu pening kepala. Hanya perlu buka akaun dan laburkan wang kita fund pilihan ini sahaja. Nak tahu fund apa, klik sini untuk berbincang dengan HidayahWan https://ManageMyInvestment.wasap.my.

ESTATE PLANNING

Alang-alang melabur untuk gandakan wang, wajib ambil tahu benefits lain yang diberi oleh syarikat tersebut. Ye mungkin dengan melabur sendiri ke syarikat tersebut untungnya jauh lebih banyak. Namun kita perlu ada estate planning dalam pelaburan kita. Kenapa? Kerana dengan adanya estate planning, pelaburan kta lebih tersusun. Antara kelebihannya adalah pelaburan di public mutual tersedia untuk kita pindah milik setelah ketiadaan kita kelak. Akaun kita boleh dipindah milik kepada pewaris kita dengan mudah dan cepat.

Bila masukkan duit ke mana-mana pelaburan, sangat penting untuk kita tahu cara keluarkan wang tersebut. Selain itu, benefits yang tidak terfikir oleh kita. Kita mendapat TAKAFUL HIBAH secara percuma, tanpa perlu bayar.

Hanya melabur dan secara tidak sedar pun, pelaburan kita dah cecah ratusan ribuan ringgit, secara tidak langsung TAKAFUL HIBAH diberi kepada kita yang melabur si sana. Cuba lihat gambar diatas, pelabur A mendapat manfaat TAKAFUL HIBAH percuma sebanyak RM1,150,000.00 jika meninggal kerana kemalangan dan RM200,000.00 jika meninggal kerana sakit. Jumlah ini adalah secara percuma, sedangkan jumlah pelaburan pelabur A adalah perlu melebihi RM600,000.00.

Ini adalah manfaat kepada pelabur B pula, beliau melabur di unit trust public mutual, dan jika beliau meninggal akibat kemalangan, maanfaat TAKAFUL HIBAH sebanyak RM906,315.57 akan diberi kepada pewaris beliau. Dan jika beliau meninggal kerana sakit, sejumlah RM200,000.00 akan dibayar kepada pewaris. Sekali lagi, jumlah ini belum termasuk jumlah wang yang beliau laburkan beserta untung di unit trust public mutual ye.

FAEDAH YANG TIDAK TERFIKIR

Faedah pelaburan unit trust di public mutual yang satu ni, betul tidak terfikir oleh oarang ramai. Malah ia dipandang sepi sedangkan ini sangat – sangat membantu mereka diluar sana diwaktu yang tidak terjangka. Mungkin banyak berlaku diwaktu pandemik. Pelaburan ini juga tidak diusik oleh pihak tertentu jika pelabur jatuh muflis. Point ini SANGAT BERGUNA dan ini point yang sangat disukai oleh para businessman di luar sana. Ambil tahu dan berbincanglah untuk melabur cara bijak.

Sekian.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.