Senang ke Manage Investment Unit Trust sendiri?

Kebelakangan ni ramai yang soalan ni kat HidayahWan. Bila ditanya, rupanya ramai yang dah kehilangan agent sebelumni. Jadi mereka biarkan investment tu sendiri, dan cuba mencari agent yang boleh membantu untuk menjawab soalan diatas.

Jawapan Ida Mudah dan Tidak Mudah bergantung kepada kemampuan masing-masing.

MUDAH DIURUSKAN SENDIRI

Jika ada minat nak dalami ilmu pelaburan, belajarlah. Daftarlah diri sebagai agent unit trust dengan agensi yang ajar teknik maksimumkan pelaburan pelabur.

Teknik maksimumkan pelaburan pelabur di unit trust ni mudahje. Hanya mempraktikkan konsep pelaburan unit amanah iaitu Dollar Cost Averaging. Menurunkan harga kos untuk kita secepat yang mungkin untuk mempercepatkan keuntungan pelabur ditahap maksima. Ini agak teknikal, tetapi HidayahWan cuba ceritakan analoginya di sini.

Jauhi agensi yang menguntungkan agent berbanding pelabur ye. Ini akan memberi impak buruk kepada pelabur dan juga kepada syarikat pelaburan. Macam mana nak kenal pasti agensi begini? Mereka tidak praktikkan Dollar Cost Averaging.

TIDAK MUDAH DIURUSKAN SENDIRI

Jika sekarang, masa bekerja atau uruskan perniagaan sendiri pun tidak cukup masa, tidak berapa minat untuk dalami ilmu pelaburan tetapi nak gandakan kewangan sendiri, maka mintalah HidayahWan manage pelaburan ye.

Berterus terang sahaja, saya nak HidayahWan manage pelaburan saya. Saya akan cuba bantu, mana yang mampu. Memaksimakan pelaburan ni perlukan kerjasama diantara pelabur dan juga agent.

HidayahWan akan duduk berbincang dengan pelabur, eh kan PKP. Ida berbincang di zoom, google meet ataupun wasap video call la. Berbincang tentang objektif pelaburan, teknik untuk maksimumkan pelaburan unit trust. Jarang sangat pelabur faham 100% tentang pelaburan unit trust ni, namun HidayahWan cuba fahamkan pelabur untuk faham apa yang perlu. Bila buka di mobile app, pelabur tahu apa yang nak ditengok, apa yang nak dibandingkan, jika lihat negatif apa perlu dibuat dan bila lihat positif apa tindakan yang perlu. Itu sahaja, pelaburan unit trust ni mudahje bila kita tahu apa yang perlu kita tahu.

Namun ada juga pelabur HidayahWan yang suka belajar, bila dia ada masa lapang. HidayahWan suka pelabur yang begini, tahu ambil tahu apa yang perlu dan ada sikap ingin tahu. HidayahWan akan cuba sebaik mungkin fahamkan. Kalau agak teknikal, kita buat secara analogi bagi mudah.

Jadi sekarang, dah dapat jawapan kan. Jadi tindakan seterusnya ialah klik mana satu pilihan hati

  1. Nak jadi agent untuk manage pelaburan unit trust sendiri : https://IwanttobeUTC.wasap.my
  2. atau Hidayahwan tolong manage pelaburan saya ye : https://ManageMyInvestment.wasap.my

Semoga menjawab soalan diminda ye. Saya ada soalan lain, tanya disini: https://hidayahwan.com/

One thought on “Senang ke Manage Investment Unit Trust sendiri?

  1. […] 5. Caj pelaburan tinggi jugak, macam mana cara untuk dapat 0 caj? Ramai yang salah anggap, konon bila melabur sendiri caj adalah 0 ataupun sedikit. Tidak ye, caj yang dikenakan sama sahaja. Kalau anda tidak mahir dan perlukan khidmat nasihat dari agent klik sini https://ManageMyInvestment.wasap.my. Atau mungkin berminat untuk uruskan pelaburan sendiri? https://hidayahwan.com/2021/02/04/senang-ke-manage-investment-unit-trust-sendiri/ […]

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.